כניסה
הרשמה לניוזלטר

גיליון 368: אפריל 2023

אפריל 2023
מה לא בסדר עם העולם?
איל לוינטר | 5 באפריל 2023

ב-1910 החליט העיתון הבריטי The Daily Herald (שכבר לא קיים היום) להזמין את קוראיו לשלוח תשובות לשאלה "מה לא בסדר עם העולם?" השאלה הייתה זהה לכותרת של ספר חדש שהתפרסם באותה תקופה, אותו כתב העיתונאי והסופר המפורסם ג.ק. צ'סטרטון[1].

דמיינו לרגע שהייתם מתבקשים להשיב על השאלה. בלהט האירועים שקורים לאחרונה במדינה, רבים אולי היו מצביעים על מנהיג פוליטי מסוים: נתניהו, לפיד, הימין, השמאל. אחרים אולי היו אומרים "התקשורת", ויש שהיו מתלוננים על "שחיתות", "אי שוויון", "עוני", "סוציאליזם".

נדמה שלאחרונה השאלה "מה לא בסדר עם העולם" הפכה לשאלה פוליטית חשובה – כל שחקן בחברה חש צורך לענות עליה כמו מתוך שליחות. לא רק אזרחים, גם מוסדות: אוניברסיטאות, בתי החולים, בנקים, קניונים או תיאטראות. כולם רוצים לומר "מה לא בסדר" והם אף מוכנים להשבית את פעילותם כדי שישמעו את דעתם.

גם גופים שהחשבנו א-פוליטיים או ניטרליים מכל אג'נדה מתחילים להראות נטיות פוליטיות, כמו למשל, כתבי עת מדעיים. אותם ז'ורנלים המקדישים את מפעלם למדע, החליטו בשנתיים וחצי האחרונות ש"בשם המדע", הם רוצים לומר לקוראיהם "מה לא בסדר עם העולם" ואפילו לתמוך בפומבי בפוליטיקאי מסוים (כמו במקרה של כתב העת Nature, כתב העת Lancet Oncology וכתב העת "סיינטיפיק אמריקן")[2]. דוגמה נוספת הם בתי ספר רבים לרפואה בארה"ב, שבמבחני הקבלה בודקים כעת מה עמדותיהם של המועמדים בנושאים כמו "צדק חברתי", כפי שגילתה סקירה שערכה קבוצה של רופאים ואנשי מקצוע בתחום בריאות הציבור ב-2022[3].

אז "מה לא בסדר עם העולם?" בניגוד למה שניתן להניח, מספרים שצ'סטרטון, הנחשב לאחד הסופרים הגדולים של המאה ה-20, שלח בעצמו תשובה "קצרה ולעניין" לשאלה הגדולה הזו – "אני" (I am). במקום להטיל אשמה על מישהו או על משהו חיצוני לו, הוא הגיע להבנה שהדבר החשוב ביותר שיש לתקן בעולם, הוא בראש ובראשונה את עצמו. עליו לקחת אחריות על חייו, לבחון את עצמו, ולהתמקד בשיפור עצמי. במקום להטיל אשמה על הפוליטיקה או על החברה, ביקש צ'סטרטון להוביל את הציבור הרחק מכל זה. "מה לא בסדר? – אני".

זה עלול להישמע תבוסתני, אך לא זו הכוונה. מי שהסביר וחידד את הרעיון היה אלכסנדר סולז'ניצין, ניצול מערכת הגולאגים של סטלין וזוכה פרס נובל לספרות. בספרו "ארכיפלג גולאג", הוא כתב: "רק כששכבתי שם בכלא [של הגולאג] על תבן נרקב, חשתי בתוכי תנועה ראשונה של משהו טוב. בהדרגה נחשפתי להבין כי הקו המפריד בין טוב לרע אינו עובר דרך מדינות, לא בין מעמדות, וגם לא בין מפלגות פוליטיות – אלא ישירות דרך הלב האנושי – ובלב כל אדם"[4].

סולז'ניצין התנגד לתפיסה הרווחת בחברה, לפיה "הרוע" או "הבעיות" נמצאים תמיד מחוץ לנו, במערכות החברתיות השונות. הוא גרס כי תפיסה כזו גורמת לאדם להפנות כל הזמן אצבע מאשימה החוצה – לעבר המוסדות, הקבוצות השונות המרכיבות את החברה ולעבר הפוליטיקאים, ולשכוח שהדבר החשוב ביותר בחייו של אדם הוא לתקן את ליבו ואת מחשבתו. "נטענו תקווה גדולה מדי בפוליטיקה וברפורמות החברתיות", אמר סולז'ניצין, "רק כדי לגלות שבדרך נגזל מאיתנו 'הרכוש' היקר ביותר שלנו: חיינו הרוחניים". מסע חייו של האדם, הזכיר, צריך להיות בראש ובראשונה "חוויה של צמיחה מוסרית". המטרה היא "לעזוב את החיים כאשר אתה אדם טוב יותר"[5].

את אותו רעיון תמצאו בקובץ כתבות יוצאות דופן שהכנו לכם החודש בחלקו האחרון של המגזין. יצאנו מארבעה ספרים מפורסמים: "המדינה" של אפלטון, פרנהייט 451 של ריי ברדבורי, רובינזון קרוזו של דניאל דפו ומסעות גוליבר של ג'ונתן סוויפט. כולם מלמדים שיעורים מעניינים לחיים.

כמו תמיד הקפדנו לגוון את הנושאים במגזין כמה שניתן. בתחום הגיאו-פוליטיקה תוכלו לקרוא החודש ריאיון עם ז'איר בולסונארו, לשעבר נשיא ברזיל, על הספינות האיראניות שעגנו בברזיל, על הפריצה לבנייני הממשל ועל הסיבה שלדעתו "דרום אמריקה כולה בסכנה"; זאת לצד כתבה בתחום המשפט – ריאיון עם פרופ' כריס פבריקאנט, מומחה לשחרור אנשים חפים מפשע שנכלאו למאסרי עולם ואף נגזר עליהם עונש מוות, עקב טעויות מדעיות שנעשו בשלב המשפט.

מומלץ גם "לשמור אנרגיה" לכתבה מעמיקה ומעוררת מחשבה על "המדע של הפלזמה", הסוקרת עבודות מחקר מהשנים האחרונות הרומזות שהחומר הנפוץ ביותר ביקום עשוי להיות סוג של יצור חי. בתחום הרפואה אני ממליץ להשקיע זמן בקריאת כתבה הסוקרת את עבודתם של חוקרים באקדמיה ומחוצה לה המנסים להגיע לשורש הסיבות להחלמתם ה"ספונטנית" והבלתי צפויה של חולי סרטן סופניים. מה הם גילו? מה ידוע עד כה? ריכזנו עבורכם את מרבית המסקנות.

כל צוות מגזין אפוק ואני מאחלים לכם ולמשפחותיכם חג פסח שמח ורגוע.

References
.1 G.K Chesterton, "What's Wrong with the World", The Society of G.K Chesterton, April 2012
.2 Floyd Jiuyun Zhang, "Political endorsement by Nature and trust in scientific expertise during COVID-19", Nature, March 2023; The Lancet Oncology, "Will cancer care be a winner in the US election?", October 2020; Kim Bellware, "Scientific American backs Biden for its first presidential endorsement in 175 years", The Washington Post, September 2020
.3 https://donoharmmedicine.org/
.4 ‏Aleksandr Solzhenitsyn, "The Gulag Archipelago 1918–1956", 1st Perennial Classics edition, 2002, p-312
.5 איל לוינטר, "הנבואה של סולז'ניצין על התמוטטות המערב", מגזין אפוק, נובמבר 2021

גיליון 368: אפריל 2023

אפריל 2023
תוכן העניינים