כניסה
הרשמה לניוזלטר

"אם זה נכון, זה אומר שאנחנו לא צריכים לחפש חיים במערכות שמש אחרות ב'אזורים המתאימים לחיים', כמו שעושים היום". מחקרים אחרונים על הפלזמה – החומר הנפוץ ביותר ביקום – רומזים כי היא הרבה יותר מכפי שנדמה לנו

רקפת תבור | 4 באפריל 2023 | מדע וטכנולוגיה | 11 דק׳

האם מצב הצבירה הרביעי ביקום הוא בעצם יצור חי?

גילוי הפלזמה במאה ה-19 – המתוארת פעמים רבות כמצב הצבירה הרביעי ביקום לצד שלושת המצבים המוכרים לנו, מוצק נוזל וגז, הוא אחד הגילויים המעניינים ביותר של התקופה המודרנית. לא בגלל שאנחנו נהנים היום מצפייה בטלוויזיות עם צגי פלזמה חדישים, או ממנורות פלואורסצנטיות המאירות את המשרדים והבתים שלנו, אלא בגלל שככל שנוקפות השנים מתגלה שהמצב הזה צופן בתוכו מאפיינים מפתיעים.

מצב הפלזמה אינו מצב צבירה שולי או נדיר. חוקרים טוענים ש-99 אחוז מהחומר ביקום הוא במצב הזה, אף על פי שניתן למצוא רק מעט ממנו בכדור הארץ. מצב הפלזמה הזה מתקיים בעיקר בחלל – השמש היא במצב פלזמה, הכוכבים במצב פלזמה גם כן, וגם הערפיליות (ענן בין כוכבי המורכב מאבק ומגז). בכדור הארץ מצב הפלזמה מופיע בברקים למשל, בלהבות חמות, בזוהר הקוטב ובשכבות העליונות של האטמוספירה.

הפלזמה נוצרת, למשל, כאשר מחממים חומר לטמפרטורות גבוהות במיוחד. בשלושת מצבי הצבירה המוכרים, האלקטרונים אינם חופשיים אלא סובבים סביב גרעיני האטומים באופן שמאפשר לאטומים להיות מאוזנים, כלומר חסרי מטען חשמלי. האיזון נוצר כתוצאה מהמטען החשמלי החיובי של גרעיני האטומים מול המטען השלילי של האלקטרונים. אך כשהטמפרטורה עולה והחומר מגיע למצב פלזמה, האלקטרונים נפרדים מגרעיני האטום. עקב כך גרעיני האטום נותרים עם מטען חשמלי חיובי, בעוד האלקטרונים המנותקים נותרים עם מטען שלילי. לכן הפלזמה היא מוליך חשמלי מצוין.

דיוויד בוהם, מגדולי הפיזיקאים של המאה ה-20 שהרבה לחקור את הפלזמה, הסביר שהיא נראית כמעט כמו יצור חי | Shutterstock

דיוויד בוהם, מגדולי הפיזיקאים של המאה ה-20 שהרבה לחקור את הפלזמה, הסביר שהיא נראית כמעט כמו יצור חי | Shutterstock

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אילוסטרציה: Shutterstock
״נדיר ביותר ובלתי סביר״: המדענים שחוקרים ילדים עם זיכרונות מחיים קודמים

מאיה מזרחי

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק, Shutterstock
האם הסוד לחיי הנעורים נמצא במעמקי גופנו?

רקפת תבור

הלב מזוהה אוניברסלית כסמל לאהבה, ובאופן מעניין, האהבה יכולה להשפיע באופן משמעותי על הלב עצמו | אילוסטרציה: מגזין אפוק, Shutterstock
חשבנו שאהבה היא רק רגש – המחקרים מראים שהיא גם תרופה

רקפת תבור

אילוסטרציה: Shutterstock
איברמקטין נגד סרטן: תרופת פלא או תקוות שווא?

רקפת תבור

אילוסטרציה: Shutterstock
הגוף זוכר: האם הלא מודע שלנו טמון גם בתאים, בלב ובשרירים?

רקפת תבור

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק
כשלטבע יש חתימה: האם צורתם של צמחים חושפת את סגולותיהם הרפואיות?

רקפת תבור

שתפו: