כניסה
הרשמה לניוזלטר

גיליון 358: יוני 2022

יוני 2022
גם במערב הפרוע יש חוקים
איל לוינטר | 8 ביוני 2022

מהמקרא, דרך הפילוסופיה היוונית העתיקה ועד לחוכמת המזרח – כולם חיו בשלום עם הידיעה שבעולמנו קיים כלל קבוע ובלתי משתנה המאפיין אותו. העולם מורכב מהפכים המשלימים זה לזה: שמים וארץ, אור וחושך, יום ולילה, זכר ונקבה, חם וקר, אש ומים. מדובר בעיקרון המופיע בכל היבט סביבנו – בחברה יש אנשים שבעד משהו, ויש אנשים שנגד. יש אנשים טובים ויש רעים. אם יש מאמינים אז יש אתאיסטים. יש גן עדן ויש גיהינום.

העיקרון משתקף גם בעולם הגיאו-פוליטי. אם יש מנהיגי מדינות חופשיות, יש גם דיקטטורים. אם יש ימין אז יש גם שמאל. יש מדינות העוסקות במתקפה, ויש בהגנה. יש שלום וגם מלחמה. מדובר באיזון הנשמר מלמעלה עד למטה, מהמאקרו עד המיקרו, מהגדול ועד הקטן. אם יוציאו אחד מהכוחות ההופכיים או ינטרלו אותו – יצא העולם משיווי משקל.

ארה"ב היא דוגמה לכוח המשמש בעשורים האחרונים כמשקל נגד מול כוחות אוטוריטריים שהרימו ראש (גרמניה הנאצית, בריה"מ הקומוניסטית, הטרור האסלאמי ועוד) וכך שומר על האיזון בעולם. לפעמים היא מילאה טוב את תפקידה, לפעמים פחות. פעמים רבות היא עשתה טעויות הרות גורל שגבו מחיר כבד של חיי אדם. אבל תמיד, אחרי שהופר האיזון, הוא לבסוף הושב.

כעת המלחמה באוקראינה הוציאה שוב את העולם מאיזון והציבה מבחן חדש בפני הממשל האמריקני. בגיליון שלפניכם תוכלו לקרוא ריאיון מרתק עם מי שהיה יועצו הקרוב של ולדימיר פוטין במשך כמעט שש שנים, המסביר מדוע הפלישה לאוקראינה התאפשרה אך ורק לאחר שארה"ב הפסיקה להוות כוח נגדי אפקטיבי השומר על האיזון – וחטאה לתפקידה.

ארה"ב היא מוטיב חוזר בגיליון הזה ותמצאו שתי כתבות מרתקות אחרות הקשורות בה. האחת היא תחקיר מיוחד על פרשת האנטר ביידן ומעורבותו של אביו, ג'ו ביידן, בעסקיו עם הסינים. נושא מורכב, שבו חלקי פאזל רבים, שהגיע הזמן לעשות בהם סדר.

הכתבה השנייה עוסקת בארגון הבריאות העולמי (WHO). בשקט בשקט ניסה לאחרונה הממשל האמריקני לשנות את תקנות הארגון, כך שיוכל להכריז על התפרצות מגיפות ועל מצבי חירום במדינות שונות ברחבי העולם – מבלי להיוועץ איתן. ישבנו לריאיון עם בכיר לשעבר בארגון הבריאות העולמי, שאינו חושש לומר: "השינויים האלה, אם יעברו, יאפשרו לארגון הבריאות העולמי לעקוף את הריבונות של מדינות".

כותרת הגיליון הזה, "המערב הפרוע", מכוונת גם לנושא מדאיג אחר בחברה – מגמת "המתות החסד" ו"סיוע בהתאבדות" שצוברת תאוצה במערב ויוצאת משליטה. ישבנו לשיחה עם מומחה עולמי לנושא, כדי שיעשה לנו סדר ויסביר היכן עומדים פני הדברים. מה ששמענו הותיר אותנו פעורי פה.

במדור מדע תוכלו לקרוא החודש על תופעה יוצאת דופן. מתברר שמסתובבים בינינו אנשים חכמים, לעתים אף על גבול הגאונות, שבסריקות CT מתגלה שכמעט ואין להם מוח (גולגלתם מכילה בעיקר נוזלים). תמיד חשבנו שהמחשבות מגיעות מהמוח – כעת החוקרים שראיינו לכתבה מסכימים כולם כי התופעה גורמת לתהות מחדש מהיכן באמת מגיעות המחשבות שלנו.

ולסיכום – איך אפשר לעסוק במערב הפרוע ללא קאובויים? מתברר שבארה"ב התחיל טרנד חדש של בתי ספר, ארגונים עסקיים ואפילו מדינה שאימצו קוד התנהגות בהשראת "האתיקה של הקאובויים". בכתבה בנושא נבחן כיצד נראה קוד אתי כזה ואת השפעתו החיובית על ילדים ונוער בסיכון.

קריאה מהנה.

גיליון 358: יוני 2022

יוני 2022
תוכן העניינים