כניסה
הרשמה לניוזלטר

גיליון 327: הנסתרים

נובמבר 2019
טור עורך גיליון 327: מתחת לפני האדמה
איל לוינטר | 12 בנובמבר 2019

בתחילת 2017 ראיינו אדם בשם סטוארט וילסון מוויילס שעבד לפרנסתו בגביית כסף ממכוניות שעברו על גשר המוביל לעיר לונדון. וילסון החזיק בתואר ראשון בארכיאולוגיה, ומצא עבודה חלקית גם בארגון שהציע למתנדבים לחפור באתרים שונים בוויילס, בעקבות פניות של תושבים שדיווחו על ממצאים קטנים שהתגלו בהם.

יום אחד קיבל וילסון טלפון מאיכר בשם ג'ונתן שסיפר כי מצא חרסים בחלקת האדמה שלו. וילסון נסע לראות את החלקה המדוברת, ונזכר בתיאוריה מטורפת לחלוטין ששמע. אישה בשם ג'וליה טענה כי לאורך הדרך המובילה לחלקת האדמה של ג'ונתן מסתתרת עיר גדולה מימי הביניים בשם טרלק (Trellech), שארכיאולוגים מחפשים אחריה כבר 15 שנה באזור אחר לגמרי.

מתוך אינטואיציה החליט וילסון ליצור קשר עם ג׳וליה. יחד הם הגיעו לשדה של ג׳ונתן עם מכשיר המזהה קירות באמצעות ויברציות. "התחלנו לחפור בשדה", הוא סיפר, "ולהפתעתנו גילינו פתאום קיר מימי הביניים וחרסים הקשורים אליו". אבל כשפנה עם הממצאים לאוניברסיטה הפנו לו לחי קרה. המומחים באקדמיה היו בטוחים שווילסון מצא דבר זניח, וכי העיר המדוברת נמצאת, לפי עדויות היסטוריות, באזור אחר.

וילסון לא הרים ידיים. "הייתי משוכנע שיש שם משהו. היו לי קצת חסכונות ששמרתי למשכנתה ולקחתי גם הלוואה מהבנק". הוא רכש את השדה הסמוך לזה של ג'ונתן, גייס צוות מתנדבים והחל לחפור. "זה היה סיכון גדול מאוד. כולם חשבו שהשתגעתי. אבל איך אימא שלי אמרה בצחוק? 'גם אם לא תמצא שם כלום, זה מקום טוב לעשות בו פיקניק'".

הסוף, כמו בכל סיפור טוב, היה שווילסון חשף את המבנים הראשונים של העיר טרלק. לפי תיעוד היסטורי, שכן בעיר הכוח הצבאי של ויילס. כשמלך אנגליה, אדוארד הראשון, הרחיב את שטח אנגליה הוא כבש את ויילס והשתמש בעיר טרלק ובכוח הצבאי שלה בתור בסיס ומקור אספקה. העיר הייתה המפתח להבנת ההיסטוריה של ויילס, הסביר וילסון. "זה כמו שנרצה ללמוד על רוסיה מבלי לדעת היכן מוסקבה נמצאת ומה יש בה. זה לא הגיוני. לכן הרגשתי שאני חייב לעשות הכול כדי לחשוף את העיר הזאת".

סיפורו של וילסון הזכיר לי את מה שניסינו אנו לעשות במהדורה הזו. כדי ללמוד על מערכת החינוך העכשווית, לא יכולנו שלא לחפור עמוק בעברו ובמאמריו של מי שנחשב לאבי החינוך המודרני – ג'ון דיואי. מה שמצאנו יגרום לכם לחשוב שוב על הפילוסופיה הפרוגרסיבית שלו.

כדי ללמוד על האמנות המודרנית, לא יכולנו שלא לחפור בהיסטוריה של האנשים והקבוצות שייסדו אותה. בדרך זו גילינו כיצד היא הפכה מדבר שהקהל מתקשה לקבל, לאמנות לגיטימית ופופולארית.

כדי להבין את סיפור ההתחממות הגלובלית שמניע כעת את העולם, חפרנו בכרונולוגיה וחשפנו את הדמויות שיצרו את הסיפור הזה מלכתחילה. כך גילינו כי קיים פער גדול בין הקונצנזוס שתקשורת המיינסטרים מציגה לנו – לפיו העולם מתקדם אל עבר קטסטרופה, לבין המציאות בשטח.

גם דמותה של ז'אן דארק הייתה פאזל שרצינו לפתור – כיצד הצליחה נערה פשוטה בצרפת של המאה ה-15 לסחוף אחריה אלפי לוחמים גברים ולהוביל אותם לניצחונות.
אני מקווה שתיהנו מהקריאה. כמו תמיד, תוכלו למצוא בגיליון כתבות נוספות, בהן דעות וגיאופוליטיקה.

אני מאחל לכם קריאה מהנה