כניסה
הרשמה לניוזלטר

מהיכן באמת מגיעות המחשבות שלנו? מתברר שמסתובבים בינינו אנשים שבסריקות CT מגלים שכמעט ואין להם מוח, תופעה המעלה שאלות נוקבות על המוח והתודעה האנושית שהמדע אינו יודע לענות עליהן

רקפת תבור | 8 ביוני 2022 | מדע וטכנולוגיה | 13 דק׳

הוא נחשב לגאון מתמטי. הבעיה היחידה: כמעט ואין לו מוח

מכשיר ה-CT שפותח בראשית שנות ה-70 של המאה הקודמת, אפשר לחוקרים לסרוק את המוח וחולל מהפכה במדע. הגילויים החדשים היו כה מעניינים ומורכבים עד שבמקרים רבים הותירו את החוקרים עם יותר שאלות מאשר תשובות. כך קרה לפרופ' ג'ון לורבר (Lorber, 1915-1996), נוירולוג ילדים מאוניברסיטת שפילד בבריטניה, שחקר במשך זמן רב את מחלת ההידרוצפלוס (Hydrocephalus), ובעזרת מכשיר ה-CT יכול היה ללמוד את התופעה מקרוב.

הידרוצפלוס היא מחלה המופיעה במוח של העובר כבר במהלך ההיריון, ונוצרת בעקבות הצטברות "הנוזל המוחי-שדרתי" בחדרי המוח. במוח תקין, תפקידו של הנוזל המוחי שדרתי הוא להגן על המוח מטלטלות ולשמור על רקמת המוח. אך כשהנוזל אינו מצליח להתנקז, הוא הולך ומצטבר, ואז יוצר לחץ בחלל המוח הגורם לגולגולת לגדול מעבר לנורמה. בה בעת הנוזל יוצר בעיה גדולה יותר כשהוא גורם לתאי המוח להידחס לעבר צידה הפנימי של הגולגולת ולהצטופף לשכבה דקה הדבוקה לגולגולת. ללא טיפול המאפשר לנוזלים להתנקז אל מחוץ לגולגולת, במקרים רבים יסבול החולה מבעיות בתפקוד הקוגניטיבי והמנטלי.

כשהצליח לורבר לשים את ידו על מכשיר ה-CT החדש, הוא קיווה ללמוד יותר על המחלה במטרה לעזור לילדים ולמבוגרים הסובלים ממנה. לשם כך הוא סרק במהלך שנות ה-70 המאוחרות את מוחותיהם של כמעט 700 חולים. מרבית נבדקיו היו ילדים אך היו בהם גם מבוגרים.

Shutterstock

שתפו: