כניסה
הרשמה לניוזלטר

באמצעות תבניות חשיבה קבועות שניתן ללמוד בתהליך פשוט ומהיר, תוכלו למצוא פתרון יצירתי לכל בעיה, כמעט

רקפת תבור | 13 במאי 2021 | פסיכולוגיה | 14 דק׳

מהארכיון: גזור ושמור: חשיבה יצירתית – השיטות למציאת פתרונות

חשבתם שיצירתיות זה עניין של השראה או כישרון מולד? מתברר שלא בהכרח. נכון, היו בהיסטוריה תגליות והמצאות בהשראת חלומות או רגעי "יוריקה", אבל בשנים האחרונות פותחו גם מספר שיטות שבעזרתן אנחנו לא חייבים לחכות לאותו רגע מיוחל. המתודולוגיות האלו עוזרות לנו לבחון את הבעיה מנקודת מבט יצירתית יותר.

זה לא אומר שזה פשוט. בדרך כלל נוח לנו "ללכת על בטוח", כך שעם השנים אנחנו יוצרים לעצמנו תבניות חשיבה שגרתיות – אנחנו מקווים ומצפים שאותם פתרונות שעזרו לנו להתמודד עם אתגרי העבר יעזרו לנו גם בעתיד. המתודולוגיות החדשות מסייעות לנו להסתכל על הדברים קצת אחרת, מזווית שונה, וכך להגיע בצורה שיטתית לפתרונות יצירתיים. שיטות כאלו אמנם לא יעזרו לנו לחשוב על יצירות אמנות חדשות, אבל כשניצבת בפנינו בעיה שאיתה צריך להתמודד, או כשרוצים לפתח מוצר או טכנולוגיה חדשה, מתברר שנוכל להרגיל את עצמנו לדפוסי חשיבה יצירתיים יותר.

אחת מהמתודולוגיות האלו נקראת "חשיבה המצאתית שיטתית" (ASIT). ראשיתה בסוף שנות ה-40 של המאה הקודמת, כשגנריך אלטשולר, יהודי רוסי חקר מאות אלפי פטנטים וגילה 40 תבניות חשיבה משותפות שעומדות מאחורי כולן. הוא איחד את 40 התבניות האלו לשיטה שכינה TRIZ, שבתרגום גס מרוסית אלו ראשי התיבות של "תיאוריה לפתרון משימות הקשורות בהמצאות".

תמונה: Fotolia

שתפו: