כניסה
הרשמה לניוזלטר

הפסיכולוג ד"ר ג'ושוע קולמן טוען מתוך שנים של ניסיון בעבודה עם מטופליו, כי ככל שאנו מנסים להתחמק מרגשות כואבים כמו כעס, חרטה, פחד או אבדן, כך אנו מסתבכים יותר בתוכם. במקום זאת הוא מציע גישה שונה: "קבלה רדיקלית" שלהם

מאיה מזרחי | 8 בינואר 2024 | פסיכולוגיה | 15 דק׳

הכוח המרפא של "קבלה רדיקלית"

יש אנשים שדברים איומים קורים להם: הם מאובחנים במחלה חשוכת מרפא; עוברים תאונה הפוגעת בתפקוד שלהם; נבגדים על ידי בעל או אישה; או מאבדים ילד. "גם כאשר מתמזל מזלנו להימנע מאירועי ענק משני חיים כאלה, אנו מתמודדים עם אכזבות, עם כאבים או עם השפלות במהלך מרבית חיינו", אומר לי ד"ר ג'ושוע קולמן (Joshua Coleman), פסיכולוג בעל קליניקה פרטית המסייע כבר ארבעה עשורים למטופלים להתגבר על סבל באמצעות שיטה המכונה "קבלה רדיקלית".

קולמן מספר שהגיע לנושא לאחר שנותר אובד עצות מה לומר לכמה מחבריו או לקוחותיו שהגיעו אליו לטיפול עקב סבל גדול שחוו בחייהם. "באלפי השנים האחרונות נצברה חוכמה רבה הקשורה לטיפול בסבל. בדתות המערב והמזרח דיברו על זה בדרגות כאלו או אחרות, ופילוסופים כמו אריסטו, סוקרטס והסטואים עסקו בכך. ולמרות זאת, לא ידעתי מה לומר לאישה שאובחנה בסרטן השחלה בדרגה 4, לחבר שנפצע קשה בעמוד השדרה או להורים שילדיהם הבוגרים כבר אינם רוצים שום קשר איתם – תחום בו התמחיתי ב-15 מתוך 40 שנותיי כפסיכולוג".

אף לא אחד אימן את קולמן כיצד להשיב על שאלות קשות כמו: "האם אי פעם אוכל להתגבר על הסרטן?" "האם בעתיד אוכל שוב ללכת?" ו"האם בתור הורה, אמות לבד על מיטת בית החולים, מבלי שילדיי ינחמו אותי?" "אני בטוח שהגבתי בצורה מגושמת וחסרת יעילות בשנים הראשונות. אבל בהמשך, ככל שעבדתי עם יותר הורים שילדיהם ניתקו איתם קשר וערכתי מחקר דרך 'מרכז הסקר של אוניברסיטת ויסקונסין', המסוכם בספר החדש שלי Rules of Estrangement (2021), גיליתי אט אט עיקרון חשוב הקשור ב'קבלה רדיקלית': ככל שאנו מנסים להתחמק מהמציאות הכואבת או להימנע ממנה, כך אנו מסתבכים יותר בזרועותיה".

צילום: Shutterstock

שתפו: