כניסה
הרשמה לניוזלטר

קבוצת חוקרים רצתה לבדוק מה קורה לאנשים המתארים את סיפור חייהם לפי דפוס החוזר בכל המיתוסים והסיפורים הגדולים משחר ההיסטוריה

מאיה מזרחי | 11 בפברואר 2024 | פילוסופיה | 14 דק׳

למצוא את משמעות החיים דרך “מסע הגיבור”

העיתונאי והפרשן האמריקני ביל מויירס היה מהאנשים הבודדים שראיינו את הסופר האמריקני ג'וזף קמפבל. קמפבל היה פרופ' לספרות שהשווה בעבודתו מיתוסים וסיפורים של עמים שונים ושל דתות, וזיהה דפוס החוזר על עצמו. "לאחר שראיינתי את קמפבל קיבלנו אלפי מכתבים למערכת", סיפר מויירס. בהם מכתב מאישה בניו יורק שהושפעה עמוקות מהריאיון וכתבה שהיא "לעולם לא תהיה אותו דבר". מויירס הוסיף כי סדרת הכתבות על עבודתו של קמפבל שודרה שוב ושוב במהלך השנים, ואחרי כל פעם כזאת עצרו אותו אנשים ברחוב ואמרו לו: "ג'וזף קמפבל שינה את חיי".

"אני לא יכול להגיד בדיוק איך ולמה הוא נגע בחייהם של כל כך הרבה אנשים", הסביר מויירס, "אבל אני יכול להגיד את זה: בתקופה שבה מיליוני אנשים כמהים לדרך בה יוכלו לדבר על ההתנסויות הדתיות שלהם ללא מערכת אמונה קפדנית, קמפבל נתן להם את השפה לעשות זאת. הוא אמר שהמיתוסים הם רמזים לטבע הרוחני שלנו, ושהם יכולים לעזור להדריך אותנו למקום קדוש בפנים".

קמפבל זיהה דפוס סיפורי ששב ומופיע במיתוסים ובסיפורים מהעת העתיקה ועד לימינו. הוא קרא לדפוס הזה "מסע הגיבור", עליו כתב בספרו המפורסם "הגיבור בעל אלף הפנים" (1949). "מסע הגיבור" מורכב מהשתלשלות פעולותיו של אדם היוצא למסע פיזי או לא פיזי וחוזר ממנו שונה ממה שהיה בהתחלה. אפשר למצוא מסעות כאלה בסיפורי התנ"ך, במיתולוגיה היוונית וגם בסרטים מודרניים כמו "מלחמת הכוכבים" ו"שר הטבעות" – בהם מה שמניע את הגיבור לצאת למסע הוא בדרך כלל אירוע גדול יותר ממנו.

אילוסטרציה: מגזין אפוק

שתפו: