כניסה
הרשמה לניוזלטר

גל של שינוי שמות מכה במדינות העולם

מאיה מזרחי | 8 באוקטובר 2023 | מחשבות | 4 דק׳

טוריקיה, זולולנד ובהראט – תתחילו להתרגל

שם הוא הדבר הבסיסי ביותר המאפיין אדם, מדינה או מקום מסוים. הוא אבן הבניין שממנה צומחת זהות אישית או קולקטיבית. ולכן מרבית הישויות בעולם אינן נוהגות לשנות את שמן אף פעם. עם זאת, בשנים האחרונות נצפית מגמה של שינוי שמות בקרב מדינות, המנסות להציג במדויק יותר את מי שהן, או את מי שהן מקוות להיות.

דוגמה מובהקת היא טורקיה, מדינה שלאורך ההיסטוריה עסקה לא פעם בשינוי שמות של ערים ואזורים בתחומה. דוגמה זכורה הופיעה לאחר שהקיסר קונסטנטין כבש ב-330 לספירה את העיר ביזנטיון ששכנה על נהר הבוספורוס. קונסטנטין הפך אותה לעיר הבירה של האימפריה הרומית, לא לפני ששינה את שמה לקונסטנטינופול וכך השלים את בעלותו עליה. ב-1930, עם הקמתה של הרפובליקה של טורקיה, המנהיג מוסטפא כמאל אטאטורק שינה את שמה של העיר וקרא לה "איסטנבול" (ביוונית: בתוך העיר).

ב-2022 חוללה טורקיה שינוי נוסף בזהותה, כאשר שינתה את שמה ל"טוריקיה" (Turikye). השם הקודם "טורקיה" (Turkey) ניתן לה בפורומים בין-לאומיים כמו האו"ם לאחר נפילת האימפריה העות'מאנית בתחילת המאה ה-20, אולי כדי לפשט את התקשורת עם מערביים. השם Turkey מטשטש מעט את העובדה שמדובר במדינה מוסלמית (אולי עקב האסוציאציה שהוא יוצר לתרנגול הודו), על אף הנטיות שלה לתרבות האירופית והמזרח תיכונית.

לא תערובת תבלינים, אלא שבט בהודו. "בהראט" - השם שבחרה מפלגת השלטון כתחליף ל"הודו" | Shutterstock

שתפו: