כניסה
הרשמה לניוזלטר

בטור הדעה “האם הפוליטיקאים הישראלים פועלים על פי עצותיו של מקיאוולי”, נדב רט משרטט את התהליכים…

חגי כהן קלונימוס | 5 במאי 2022 | מחשבות | 6 דק׳

מכתבים למערכת: מצב הדמוקרטיה הישראלית מזכיר את תהליך ההתדרדרות של הרפובליקה הרומית

בטור הדעה "האם הפוליטיקאים הישראלים פועלים על פי עצותיו של מקיאוולי", נדב רט משרטט את התהליכים האחרונים בפוליטיקה הישראלית לאור משנתו של מקיאוולי כפי שמופיעה בספרו "הנסיך". אכן, הריאל-פוליטיק (פוליטיקה תועלתנית) הישראלי מזכיר פה ושם את תכונות המנהיג הרצויות על פי מקיאוולי, אך יש הבדל מרכזי שחשוב לזכור כאשר מדובר על העולם המערבי המודרני – הפוליטיקה התועלתנית הדמוקרטית אינה יכולה להתנהל בדומה לזו של שלטון מלוכני או דיקטטורי.

דמוקרטיה אינה ריבונות של אדם יחיד, אלא של העם, על כל גווניו, שבטיו ומפלגותיו. לכן, אפשר לנצח בדמוקרטיה ואף להחזיק בשלטון בעזרת שיטות פוליטיות תועלתניות, אך זה יקרה בדרך לאבד כליל את הדמוקרטיה. כאשר בוחנים משטרים דמוקרטיים היסטוריים אפשר לזהות רכיב נוסף חשוב מאוד – אתיקה.

כוחו של המלך או "הנסיך" אינו מוגבל, וניתן לו מהאל. עליו להתחשב במערך הכוחות הפוליטיים השונים בחצרו וגם בדעת העם, אחרת יאבד את כסאו ואולי גם את ראשו, אך זה רק במקרים קיצוניים. במרבית ההחלטות דעת היחיד שלו היא הקובעת והחצר הפוליטית כולה ערוכה סביבו וסביב בנו, יורש העצר. בדמוקרטיה, ועל אחת כמה וכמה בדמוקרטיה פרלמנטרית ולא נשיאותית, אין ציר מרכזי יחיד סביבו בנויה החצר הפוליטית, אלא 120 צירים – חברי הכנסת, שהם נבחרי הציבור.

Shutterstock

שתפו: