כניסה
הרשמה לניוזלטר

האם כל אחד יכול להצליח אם רק יתאמץ מספיק, יפתח כשרון או "יעשה את הדבר הנכון"? ומדוע בספרי אגדות מייחסים מזל בעיקר לטיפשים, לתמימים ולטובי לב?

מאיה מזרחי | 7 ביוני 2023 | גוף, נפש ורוחניות | 10 דק׳

כיצד פועל המזל?

הנה אמת כואבת: הסיכוי שתהפכו יום אחד לעשירים כמו ביל גייטס, למפורסמים כמו אופרה וינפרי או למנהלים של חברה גדולה כמו גיל שוויד, אפסי כמו הסיכוי שהיה לכם לפני 400 שנה להשתייך למעמד האריסטוקרטי בצרפת של המלך לואי ה-14.

אבל בחברה המודרנית מציירים לכם תמונה הפוכה: כלי תקשורת, ספרים ותוכניות טלוויזיה משכנעים אתכם שהכול אפשרי. אם יש לכם רעיון מבריק, גָרָאז' קטן והרבה מוטיבציה, תוכלו לעשות משהו גדול. להקים סטארט-אפ שיימכר במאות מיליוני דולרים, להתחתן עם אישה יפה ומצליחה, לטייל בעולם שש פעמים בשנה, ולממש כל שאיפה שתחלמו עליה.

התפיסה שכל אחד יכול להצליח אם הוא רק עובד קשה, נשמעת משכנעת והגיונית לכל אוזן בחברה המֶריטוקרטית שלנו, שבה מתגמלים אנשים בעבור כישרון, אינטליגנציה ומאמץ. אבל זה גם הדבר המדאיג בכל הסיפור. בשנים האחרונות קמו פילוסופים המזהירים מהנזק שמותירה אחריה האמונה שאם רק נרצה – נצליח. תוצר הלוואי של אמונה כזו הוא שאדם מתחיל לחשוב שההצלחה תלויה רק בו, ומה שמכונה "גורל" או "מזל" כבר אינם קיימים עבורו. "בימי הביניים, באנגליה, כאשר פגשת אדם עני מאוד, הוא היה מתואר כ'חסר מזל'", מסביר הפילוסוף הבריטי אלן דה בוטון בהרצאת טד בנושא. "היום, במיוחד בארה"ב, אם תפגשו מישהו הנמצא בתחתית החברה, הוא עשוי, באופן חסר רחמים, להיות מתואר כלוזר".

פורטונה, אלת המזל הרומית. אלפרד אגצ'ה, 1885 | Alfred Agache/Public Domain

שתפו: