כניסה
הרשמה לניוזלטר

תפיסת המנהיגות השתנתה באופן ניכר לאורך השנים – מתקופת אלכסנדר הגדול ועד לימינו. מה מקור סמכותו של מנהיג? והאם מנהיגים נולדים או נוצרים?

מאיה מזרחי | 9 באוגוסט 2022 | פסיכולוגיה | 7 דק׳

מהארכיון: האם כל אחד יכול להיות מנהיג? אלכסנדר הגדול כמקרה בוחן

עיון בביוגרפיות הרבות שנכתבו על אחד מגדולי המצביאים והמדינאים בהיסטוריה – אלכסנדר הגדול (אלכסנדר מוקדון) – רומז שהתשובה לשאלה "האם כל אחד יכול להיות מנהיג?" היא "כן". אלכסנדר מתואר בהן כגבר אתלטי ואמיץ, אסטרטג גאון אבל אכזר, שהמציא תחבולות וביצע תמרונים מפתיעים שסייעו לו לכבוש שטחים ביוון, באימפריה הפרסית ובמרכז אסיה. מרבית הביוגרפיות מייחסות חשיבות עליונה לתבונתו וליכולותיו בשדה הקרב – כישורים הניתנים ללמידה או לפיתוח אחרי אימון רב.

על פי גישה זו, אדם שילמד ויישם את תכונותיהם של מנהיגים גדולים בהיסטוריה, כמו מוקדון, וישים את ידיו על הכלים והאסטרטגיות המתאימות, יוכל אולי להגיע לתפקידי מנהיגות בכירים. "מפקד גדוד", "מנהל בכיר בחברת היי טק" ואפילו ראש ממשלה – כולם תיאורטית נמצאים בהישג ידו, אם ינקוט פעולות מתאימות.

הגיוני? לא ממש, טוען ההיסטוריון, פרופ' פרד ניידן מאוניברסיטת צפון קרולינה, שנבר בחייו של מוקדון וחיבר על כך ספר בשם "חייל, כומר ואלוהים". בריאיון אמר לנו ניידן כי בסיס התפיסה הזו שגוי. מחברי הביוגרפיות על מוקדון התמקדו בידע הארצי שהיה לו ופספסו גורם מרכזי בחייו המשנה לגמרי את התמונה.

BalkansCat-Shutterstock.com

שתפו: