כניסה
הרשמה לניוזלטר

פרופ' שאנה סוואן, מומחית עולמית לחקר הפוריות, מתריעה
בספר חדש מסכנות הכימיקלים שמשפיעים על פוריותם של גברים ונשים בדרך שאין חזרה ממנה. ריאיון

מאיה מזרחי | 12 בספטמבר 2021 | מדע וטכנולוגיה | 11 דק׳

"היום לגברים יש רק מחצית מספירות הזרע שהיו לסבים שלהם, ואישה בת 20 פחות פורייה ממה שסבתה הייתה בגיל 35"

"אם גם אתם חשים סקפטים לגבי הנושא הזה, זה בסדר. גם אני הייתי סקפטית", מעידה על עצמה פרופ' שאנה סוואן, מומחית עולמית לחקר הפוריות והשפעות הסביבה עליה. "בין אם זה נגרם בגלל היותי מדענית ובין אם בגלל שנולדתי מטבעי סקפטית, תמיד האמנתי במשפט שאמר איינשטיין: 'אמונה עיוורת בסמכות היא האויב הגדול ביותר של האמת'. האקסיומה הזו ליוותה אותי בכל מחקריי בדבר השפעות הסביבה על הבריאות שלנו... וגם בפרשנות שלי למחקרים של אנשים אחרים".

כך היה כאשר "הבריטיש מדיקל ז'ורנל" (British Medical Journal) פרסם ב-1992 מחקר שטען כי ספירת הזרע בעולם צנחה משמעותית ב-50 השנים האחרונות. "הז'ורנל הטיל פצצה. זה נראה מטריד, אבל היו לי ספקות גדולים לגבי תְּקֵפוּת התוצאות. אחרי שקראתי וקראתי את מה שנודע כ'מסמך קרלסן', על שם החוקרת המובילה אליזבת' קרלסן, הייתי בקרב הסקפטים שהטילו ספק במתודולוגיה ובבחירת הדוגמיות במחקר, וחשבתי על הטיות אפשריות רבות שאולי שיבשו את הממצאים".

סוואן לא הייתה לבדה. הצטרפו אליה מבקרים רבים שהביעו דעה שלילית על המחקר היכן שרק יכלו, בין היתר בכמה ז'ורנלים מכובדים. אך בניגוד אליהם, סוואן לא הניחה מאחור את הנושא. היא ידעה ממחקרים קודמים שקיימים מספר כימיקלים שיכולים תיאורטית לגרום לפגיעה בספירת הזרע. זה הטריד אותה והיא החליטה להמשיך לחקור. "רציתי לחקור את זה. זה הרגיש קצת כמו עבודה בלשית", היא מספרת.

צילום: Alex Dupeux

שתפו: