כניסה
הרשמה לניוזלטר

בעלי חיים מגוונים מציגים יכולת מופלאה לרפא את עצמם ואף להצמיח איברים מחדש. חוקרים מרחבי העולם מנסים להבין מה בדיוק קורה בתהליכים האלה והאם נוכל להשתמש בהם כדי לרפא בני אדם

רקפת תבור | 7 במרץ 2024 | מדע וטכנולוגיה | 15 דק׳

האם ניתן ״להצמיח״ איברים מחדש?

פרופ' תומס מורגן (1945-1866), זוכה "פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה" על מחקרו פורץ הדרך בתחום הגנטיקה, התעניין בתחילת הקריירה שלו בתחום שולי יחסית – כישורי חידוש הרקמות המופלאים של תולעת הפלנריה. לשם כך הוא ערך סדרת ניסויים מקיפה בה חתך עוד ועוד מהתולעים האלו, וראה שבמקום להרוג אותן הוא למעשה עוזר להן להתרבות.

כשחתך את אחת התולעים לרוחבה לתשע רצועות קצרות ורחבות, הוא הופתע לגלות, עשרה ימים מאוחר יותר, ששבע מהחתיכות התפתחו לתולעים עצמאיות לגמרי. הן שרדו את ההליך הטראומטי ואף הספיקו לייצר ראש חדש עם עיניים, וזנב בצידו השני של הגוף. לאט ובהדרגה, במהלך החודשיים הבאים, שבע תולעי הבנות המשיכו להתפתח וגם קיבלו בהדרגה צורה דקיקה ומוארכת כמו של כל תולעת אחרת.

בסדרת ניסויים נוספת הוא רצה לגלות מהו הגבול התחתון לגודלן של החתיכות שמצליחות להתחדש לתולעים בריאות, שהרי חתיכות קטנות מדי לא מצליחות לשרוד את הטראומה. לשם כך הוא חתך מצידן של כמה תולעים 37 חתיכות זעירות בגדלים שונים, ודאג לתעד את גודלן המקורי. כשחזר כעבור קצת יותר משבוע הוא ראה שעשר מהן שרדו והתחילו להשתקם. אלו היו עשר החתיכות הגדולות מבין ה-37 שחתך. כשבחן את החתיכה הקטנה ביותר ששרדה, הוא גילה שבשלב החיתוך היא שקלה רק 1/279 ממשקלה של התולעת השלמה. במילים אחרות, הספיק רק 0.35 אחוזים ממשקלה של התולעת כדי שהחלק הזעיר הזה יצליח לשקם את עצמו ולהתפתח לתולעת בריאה ושלמה.

אילוסטרציה: Shutterstock

שתפו: