כניסה
הרשמה לניוזלטר

מחקרים חדשים שנעשו באוניברסיטת הרווארד חושפים גורם חשוב המשפיע על מהירות ההחלמה שלנו מפצעים וממחלות, ומעוררים שאלות לגבי מה שידוע עד כה על גוף ונפש

רקפת תבור | 8 בפברואר 2024 | מדע וטכנולוגיה | 14 דק׳

"האופן בו אנו תופסים את הזמן עשוי להשפיע על קצב ריפוי המחלות שלנו"

מתי בפעם האחרונה נחתכתם מסכין בשעה שבישלתם במטבח או מתי נחבלתם כשיצאתם לטיול? וכמה זמן עבר עד שהפצע הפסיק להציק לכם? כשחושבים על הזמן הנדרש להחלמה חושבים בדרך כלל על עומק החתך או אילו איברים נפגעו כתוצאה מכך. אבל מחקר חדש שערכה פרופ' אלן לנגר מאוניברסיטת הרווארד מצא שיש גורם חשוב נוסף שככל הנראה משפיע על מהירות ההחלמה, ומשנה את התמונה שהכרנו עד עתה.

בניסוי מיוחד, השתמשו פרופ' לנגר ושותפיה בכוסות רוח – כוסות מזכוכית ששימשו במשך אלפי שנים בסין ובמצרים העתיקה לטיפול במחלות, בכאבים ועוד. כאשר מצמידים את שפת הכוס לגוף האדם, הוואקום "שואב" לתוך הכוס את העור תחתיה, פוגע בנימי הדם שבאזור ויוצר שטף דם שנשאר לפעמים למשך כמה שעות ומתבטא בתור סימן אדום על העור. החוקרים רצו לבדוק באמצעות אותה "פציעה" קלה ומבוקרת, באיזו מהירות יתאוששו ממנה הנבדקים, והקצו להם 28 דקות.

כל אחד מ-33 המשתתפים במחקר עבר את התהליך שלוש פעמים, בשלושה ימים שונים. בכל אחת מהפעמים הניח נסיין על זרועו של הנבדק כוס רוח שקוטרה כמעט 4 ס"מ, למשך כחצי דקה. לאחר מכן, צילם הנסיין את הסימן האדום שנוצר ממנה (מיד לאחר הסרת הכוס) ושוב צילם את מה שנותר מהסימן האדום 28 דקות מאוחר יותר.

אילוסטרציה: מגזין אפוק, תמונות: Shutterstock, Rawpixel

שתפו: