כניסה
הרשמה לניוזלטר

ישראל הייתה עד לא מזמן מקום ראשון בעולם בצריכת אופיואידים שהרסו את חייהם של מיליונים ברחבי העולם. "המודל המקובל לטיפול בכאב ובכאב כרוני בפרט הוא פשוט לא יעיל ולא יכול להביא לריפוי", אומר ד"ר פבל גולדשטיין, ראש המעבדה לחקר הכאב באוניברסיטת חיפה, ומציע מודל אלטרנטיבי שלא מתמקד בהקלה בכאב, אלא בריפוי הבעיה מהשורש

רקפת תבור | 7 באוגוסט 2023 | מדע וטכנולוגיה | 17 דק׳

משבר משככי הכאבים הישראלי, והמחקר שמראה כי הם לא עוזרים יותר מפלצבו

ד "ר אודי מרגלית נפצע ברגלו במלחמת יום כיפור וחווה כאבים קשים מנשוא. במשך שש שנים הוא נאלץ לסבול אותם, ומשככי הכאבים אליהם פיתח תלות לא פתרו את הבעיה. בסופו של דבר, ב-1979, החליטו הרופאים לקטוע את רגלו ומרגלית סוף סוף החל לבנות את חייו מחדש. הוא גידל עם רעייתו ארבעה ילדים, הקים משרד רואי חשבון, עשה דוקטורט במנהל עסקים ומילא תפקידי ניהול בכירים במגוון חברות – בין היתר כיהן כסמנכ"ל בז"ן (בתי זיקוק לנפט).

הכול היה טוב ויפה עד שיום אחד הוא עבר תאונת דרכים שגרמה לפגיעה בגבו, פגיעה שהתפתחה בהמשך לכאב כרוני. כשפנה לרופא לקבל עזרה, העזרה הגיעה מהר. אפילו מהר מדי. מבלי לברר את עברו הרפואי, כלומר, בלי לדעת על התלות שכבר פיתח בעבר במשככי כאבים, הציע לו הרופא אוקסיקונטין (אוקסיקודון), תרופה אופיואידית נרקוטית ממכרת.

בעדותו בפני "צוות משימה בנושא שימוש יתר בתרופות מרשם לאופיואידים" – ועדה מיוחדת שהקים ב-2019 משרד הבריאות כדי לטפל במגפת משככי הכאבים מסוג האופיואידים, סיפר ד"ר מרגלית: "נתנו לי בקלות אוקסיקונטין, וממנו עברתי למדבקות פנטניל, ואיש לא הסביר, איש לא אמר. אתה קורא את התוויות והן תמימות מאוד. מצאתי את עצמי משועבד לחלוטין והמינונים הולכים וגדלים כי הכאבים נשארו, ואם הם נשארו צריך להגדיל מינונים. והרופאים מגדילים את המינונים – בקלות".

אילוסטרציה: מגזין אפוק

אילוסטרציה: מגזין אפוק

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ציון השינה מופיע, והראש כבר מתחיל לעבוד. "כנראה לא ישנתי טוב"
פרדוקס הצפייה העצמית: כשהמדידה משנה את מה שהיא מודדת

גיל פרידמן

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק
שנים חיפשנו את האלצהיימר במוח. כעת, חוקרים מציעים שאולי הוא מתחיל במקום אחר

רקפת תבור

איור אילוסטרציה: מגזין אפוק
החוקרים שבודקים האם ניתן לרפא את התודעה באמצעות שליטה בחלומות

רקפת תבור

עיצוב אילוסטרציה: מגזין אפוק
המחקרים המוזרים ביותר שנערכו אי פעם – והדברים הרציניים להפליא שלמדו מהם

רקפת תבור

רפואה מהעבר
רפואה מהעבר: הטקסטים העתיקים שמציעים פתרון למשבר האנטיביוטיקה

רקפת תבור

אילוסטרציה: מגזין אפוק
המוסיקה שאנחנו שומעים, והמחקרים שמנסים לבדוק מה היא עושה לגוף

רקפת תבור

שתפו: