כניסה
הרשמה לניוזלטר

המודלים המתמטיים מסתדרים כמו הכוכבים בשמים ומצביעים על היתכנות קיומם של כוכבים שקופים. האסטרונום ד"ר חואן קלדרון-בסטילו, מהחוקרים המובילים בתחום, אומר בריאיון למגזין אפוק כי אחרי שנים ארוכות בהן הוכרו רק כמיתוס מדעי או כתיאוריה מעניינת, ייתכן שלראשונה התגלו עדויות לקיומם

רקפת תבור | 13 באפריל 2021 | מדע וטכנולוגיה | 11 דק׳

האם אחת התעלומות המפתיעות בפיזיקה לקראת פתרון – גילוי כוכבים שקופים?

ספרי מדע בדיוני מרבים לספר לנו על אסטרונאוטים הנוחתים בכוכב עלום ומרוחק ומגלים בו ציוויליזציות חייזריות. אין ספור סרטים נבנו על התסריט הזה. ב"כוכב הקופים" היו אלה קופים שהתפתחו לכדי יצורים בעלי אינטליגנציה אנושית עם יכולת דיבור. ב"נוסע השמיני" זהו זן לא ידוע של יצור טורף וחמקמק. ב"מסע בן כוכבים" הגיוון גדול וכולל יצורים שונים דמויי אדם. לא משנה באיזה סרט נוחת האדם על הכוכב המסתורי, מדובר בכוכב רחוק שהתגלה ב"מכ"ם" – באמצעות צפייה בטלסקופים משוכללים אל מעמקי החלל.

אולם האם ייתכן שקיימים כוכבים מסוג אחר? כאלו שאיננו יכולים לראות באמצעות הטלסקופים הרגילים, ואינם בהכרח נמצאים שנות אור מאיתנו? האם יכול להיות, למשל, "כוכב שקוף"? ובכן, קבוצת חוקרים מספרד ומפורטוגל טוענת שאיתרה עדויות כבידתיות לקיומם של כוכבים כאלה בדיוק.

מה הם "כוכבים שקופים"? הרעיון של כוכבים שקופים עלה לראשונה בסוף שנות ה-60 של המאה הקודמת, כאשר ד"ר דיוויד קופ (Kaup) מאוניברסיטת מרילנד שבארה"ב, ואחריו פרופ' רמו רופיני מאוניברסיטת פרינסטון, החליטו לחקור חלקיקים זעירים הנקראים בוזונים. השניים הציעו שחלקיקים מסוג זה מסוגלים להתלכד וליצור כוכבים מיוחדים – "כוכבי בוזונים".

[Shutterstock]

שתפו: