כניסה
הרשמה לניוזלטר

הכירו את שיטת ניהול המשא ומתן האמיתית לגמרי והמומצאת לחלוטין שהגה איגור ריזוב, יועץ לחברות ברוסיה

איל לוינטר | 13 באפריל 2021 | פסיכולוגיה | 14 דק׳

בית הספר של הקרמלין למשא ומתן

בוקר אחד בעת שהיה בחדרו, החליט הדיקטטור יוסיף סטלין להשתעשע. "אבדוק את שומריי", חשב לעצמו והחל לצעוק ממיטתו כאילו הוא סובל מייסורים עזים. השומרים, שזכרו את איסורו של סטלין להיכנס לחדרו הפרטי, היססו מאוד, אך מששמעו שהוא סובל מכאבים פתחו את הדלת. פתיחת הדלת הביאה למותם. סטלין טבח בהם אחד אחד כי לא נשמעו להוראות שנתן.

טקטיקת "השכנוע באמצעות הפחדה" של סטלין הוכיחה את יעילותה לטווח ארוך לאחר ששומריו החדשים של סטלין למדו מהשיעור ולא חזרו עוד על אותה טעות. הסופר ג'יילס מילטון, המתמחה בהיסטוריה פוליטית, כתב שכאשר סטלין באמת היה על ערש דווי, שומריו רעדו מפחד ואף אחד מהם לא העז להיכנס לחדרו ולהציע לו עזרה. לבסוף אחד ממפקדיו אזר אומץ ונכנס לחדרו אך מצא את סטלין מחוסר הכרה למחצה. כמה ימים לאחר מכן מת סטלין מדימום פנימי.

ניקיטה חרושצ'וב, המנהיג המשמעותי הבא שנכנס לקרמלין, נודע גם הוא בשיטות השכנוע והמו"מ הברוטליות שלו. פרופ' סת' פרימן, מומחה למו"מ מאוניברסיטת קולומביה, כתב שכאשר הנשיא האמריקני ג'ון קנדי יצא ב-1961 מפגישה עם חרושצ'וב ונשאל "איך היה?" הוא השיב: "זה היה הדבר הגרוע ביותר בחיי. הוא התנפל עלי". קנדי המנומס פתח את הפגישה בצורה מתורבתת, בתקווה שקסמו הטבעי יחמם את היחסים. אולם תוך דקות ספורות החל חרושצ'וב לזלזל בו ולאיים עליו תוך שימוש ב"טקטיקות מיקוח בסגנון סובייטי": רוסיה, הוא אמר, תשתלט בקרוב על ברלין (עליה נשבעה ארה"ב להגן), ואם אמריקה לא אוהבת את זה, זה יעלה לה במלחמה גרעינית. המום, השיב קנדי שמשמעות הדבר עשויה להיות מותם של עשרות מיליונים. "אז מה?" אמר חרושצ'וב, "זו בעיה שלך".

[Alpha Stock/Alamy Stock Photo;Shutterstock]

שתפו: