כניסה
הרשמה לניוזלטר

אפשר לחפש את האמת, אבל אפשר גם להתאים אותה לדעות הקדומות שלנו

ד"ר משה רט | 7 באפריל 2024 | מחשבות | 4 דק׳

מה קדם למה – החץ או המטרה?

ישנו ביטוי ידוע: "לירות את החץ ואחר כך לסמן את המטרה". מקורו בסיפור בו מלך נוסע ביער ורואה הרבה מטרות מסומנות על העצים, כאשר בכל אחת מהן נעוץ החץ בדיוק במרכז. הוא מבקש לפגוש את הצלף המוכשר שמצליח לקלוע בלי להחטיא, ושואל אותו איך הוא עושה זאת. מסביר ה"צלף" שזה מאד פשוט – קודם הוא יורה את החץ, ואז מסמן סביבו את המטרה.

הביטוי בא לתאר אנשים שאינם מחפשים את האמת, אלא מנסים להתאים אותה לדעות הקודמות שלהם. במקום לבוא מראש עם כמה שפחות דעות קדומות, לבחון את הממצאים והנתונים, ולהיות מוכנים לאמץ כל מסקנה שאליה יובילו – הם מניחים מראש שהם כבר יודעים את האמת, ומנסים לסדר ולהסביר את הנתונים כך שיתאימו לה.

אחד הביטויים לגישה כזו הוא המושג המושמץ כל כך בימינו של "קונספציה". קונספציה היא תפיסה מסוימת של המציאות שמניחה מראש מה יכול לקרות ומה לא ייתכן, ואינה נותנת שיבלבלו אותה עם עובדות. כל מידע או ממצא שיובא בפני אנשים השקועים בקונספציה, יתפרש על ידיהם בהתאם אליה, גם אם לשם כך חייבים "להוציא אותו מפשוטו". את ההשלכות הכואבות והמדממות של קונספציות כאלה ראינו במלחמת יום כיפור, ואם חשבנו שמאז כבר נלמד הלקח, באו מאורעות שמחת תורה האחרון והמחישו עד כמה טעינו.

צילום: Shutterstock

שתפו: