כניסה
הרשמה לניוזלטר

מגרמניה הנאצית ועד עיראק של סדאם – מה הסיכוי לשינוי אידאולוגי אצל הפלסטינים?

יובל גומא | 7 באפריל 2024 | מחשבות | 6 דק׳

שיעור מההיסטוריה: האם ניתן לבצע דה-ג׳יהאדיזציה?

אין זה סוד שהשנאה ברצועת עזה לישראל וליהודים גדולה עד מאוד. סקר דעת קהל שפרסם בחודש שעבר המכון הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים בראשות ד"ר ח'ליל שקאקי, שהפך לסוקר הידוע ביותר בשטחים, מעלה כי רוב מוחלט של הפלסטינים, הן ביהודה ושומרון והן בעזה, תומכים בהחלטת חמאס לבצע את טבח ה-7 באוקטובר (71% ברצועת עזה וגם באיו"ש). רובם הגדול גם שבעי רצון מתפקודו של חמאס (62% ברצועת עזה ו-75% באיו"ש) ותומכים בהמשך שליטתו ברצועה לאחר המלחמה.

התוצאות מלמדות כי המכה הצבאית הקשה שספג חמאס לא שינתה את לבבותיהם של הפלסטינים, וכי יהיה קשה מאוד לשכנע אותם לנטוש את האידיאולוגיה הג'יהאדיסטית שהשתרשה עמוק במחשבתם, או במילים פשוטות: לבצע "דה-רדיקליזציה" של האוכלוסייה ביום שאחרי.

בכל זאת, ההיסטוריה מלמדת אותנו כי יש שביב של תקווה. ב-8 במאי 1945 חתמה גרמניה הנאצית על הסכם כניעה בפני בעלות הברית, שהביא באופן רשמי את מלחמת העולם השנייה לסיומה. עם זאת, בעלות הברית הבינו שההסכם לא שם קץ לאידיאולוגיה הנאצית ולכן יזמו תהליך דה-נאציפיקציה של האוכלוסייה הגרמנית, במטרה לעקור את אידיאולוגיית המפלגה הנאצית ואת כוח השפעתם של אנשי הממשל הנאצי מכל היבט של החיים האזרחיים והפוליטיים במדינה.

צילום: Jaafar Ashtiyeh/AFP via Getty Images

שתפו: