כניסה
הרשמה לניוזלטר

אם ישראל תיתפש כמי שתלויה בסיוע ובתמיכה האמריקנית, וחמור מכך – אף במאמץ המלחמתי – הדבר יחזק את טענות אויבי ישראל, לפיהן ישראל היא קולוניה אמריקנית וקיומה תלוי ועומד בסיוע האמריקני. מציאות שתחליש את ההרתעה הישראלית באזור ובעולם

ד"ר עומר דוסטרי | 23 באוקטובר 2023 | מחשבות | 3 דק׳

דעה: התמיכה האמריקנית בישראל – תודה, אבל

מאז פתיחת המלחמה ב-7 באוקטובר 2023, חווה מדינת ישראל תמיכה אמריקנית היסטורית וחסרת תקדים. תמיכה זו באה לידי ביטוי בביקורים של הנשיא האמריקני ביידן, מזכירי המדינה וההגנה, מפקד פיקוד המרכז בצבא האמריקני, אספקת אמצעי לחימה, העברת תקציב של כ-10 מיליארד דולר (כ-63 אחוזים מתקציב הביטחון הכולל של מדינת ישראל), הטלת וטו במועצת הביטחון של האו"ם ועוד.

על ישראל להודות לעם האמריקני ולממשל האמריקני על תמיכתם ההדוקה וההיסטורית. עליה גם להיענות לדרישות מסוימות של הממשל האמריקני בלית ברירה (כגון הכנסת סיוע הומניטרי רק לדרום הרצועה, ורק מהצד של גבול מצרים), בשל הצורך בסיוע הביטחוני האמריקני. אולם עם זאת, אסור שישראל תיראה כמדינה נוספת של ארצות הברית. אם ישראל תיתפש כמי שתלויה בסיוע ובתמיכה האמריקנית, וחמור מכך – אף במאמץ המלחמתי (שליחת נושאות מטוסים וחימוש) – הדבר יחזק את טענות אויביה של ישראל, לפיהן ישראל היא קולוניה אמריקנית וקיומה תלוי ועומד בסיוע האמריקני. מציאות זו תחליש את ההרתעה הישראלית באזור ובעולם.

השתתפותו הפעילה של מזכיר המדינה האמריקני בדיון קבינט המלחמה בישראל – הוועדה החשובה ביותר של מדינת ישראל, בה מתקבלות ההחלטות המשמעותיות ביותר של המדינה – מעידה כי המעורבות האמריקנית נוגעת לא רק להיבטי הדיפלומטיה ויחסי החוץ של ישראל, אלא אף להתערבות במדיניות הלאומית הישראלית, ואולי גם לרמות של האסטרטגיה הצבאית.

נתניהו מגיע לחבק את ביידן עם נחיתתו בישראל | צילום: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images

שתפו: