כניסה
הרשמה לניוזלטר

מודל התחקיר של חיל האוויר שדוחף את טייסיו להיות הטובים בעולם

ירון בוסקילה | 9 בפברואר 2023 | מחשבות | 7 דק׳

תועלות התחקיר המוקיר

הדרך חזרה אל הבסיס הרגישה ארוכה יותר מהדרך שעברנו כשיצאנו למבצע. העייפות הכתה בי וחוץ מנהג הרכב הממוגן, כולם ברכב ישנו שינה עמוקה, מסופקים ומרוצים מהמבצע המוצלח. חציית הגבול חזרה לשטח ישראל סיכמה שלושה ימים של פעילות מורכבת מלאת אתגרים ואירועים לא צפויים. הפעילות החלה בהכנות ארוכות ובשיאה נכנס הגדוד למשימה מורכבת ומסוכנת שנועדה לפגוע במחבלים רבים שפעלו כנגד מדינת ישראל. אולם הכניסה בשערי הבסיס, עם אור ראשון של בוקר, לא הייתה אות הסיום למבצע, אלא אות התחלה לחלק האחרון המעייף, הפחות אהוב אך הלא פחות משמעותי וקריטי – התחקיר החם – תחקיר ראשוני וקצר שמטרתו ללמוד לקחים מהמבצע בעוד הזיכרון טרי, לפני שישכח.

שלוש שעות אחר כך כבר עשיתי את דרכי חזרה הביתה, נאבקתי בעייפות המצטברת בציפייה להיכנס כבר בשערי הבית אל תוך מנוחת סוף השבוע. אולם כשפתחתי את הדלת רץ אליי בני הגדול עם דף המבחן במתמטיקה שעליו התנוסס הציון 85. האינסטינקט הראשון שלי, שהיה קשור לעייפות הרבה שעטפה אותי, אמר לי לפטור אותו בחיבוק, לטפוח לו על השכם, לומר כמה מילות גאווה ולהיכנס כבר למיטה לשינה עמוקה. אבל דווקא המסע הארוך בו צעד עד לציון המיוחל, אחרי אין-ספור אכזבות, גרם לי לעצור רגע ולהציע לו לעבור את מה שעברתי רק כמה שעות קודם לכן בבסיס: "אז מה אתה אומר? מה דעתך שנעשה תחקיר חם שיעזור לנו ללמוד איך לשחזר את ההצלחה גם בפעם הבאה?!"

הלמידה מטעויות מושרשת באופן בסיסי בכולנו, ומלווה את המין האנושי משחר ההיסטוריה. ללא למידה מטעויות, המין האנושי לא היה שורד את תנאי הטבע הקשים ובוודאי לא היה גדל ומתפתח להיות ציוויליזציה מתקדמת כפי שהיא היום.

Shutterstock

שתפו: