כניסה
הרשמה לניוזלטר

מזה שנים רבות מודל "צבא העם" ההיסטורי, יציר כפיו של דוד בן גוריון, נמצא תחת לחצים…

ירון בוסקילה | 9 בנובמבר 2022 | מחשבות | 4 דק׳

האם הגיע הזמן שצה"ל יהפוך לצבא מקצועי?

מזה שנים רבות מודל "צבא העם" ההיסטורי, יציר כפיו של דוד בן גוריון, נמצא תחת לחצים הולכים וגוברים לשינוי. סקר מיוחד שערך המרכז לביטחון לאומי ודמוקרטיה לפני שנה, חקר, בדק ומצא כי מודל החברה הישראלית האוטופית לפיו "עם בונה צבא בונה עם" כבר אינו המודל הישראלי הרצוי, כפי שהיה לאורך רוב שנות קיומה של מדינת ישראל.

הסקר חשף לראשונה, כי רוב הציבור הישראלי בעד הפיכתו של צה"ל לצבא מקצועי במקום מודל צבא החובה הפועל מיום הקמת המדינה. 47 אחוז מהציבור היהודי היה סבור שיש לבטל את צבא החובה ולבססו כצבא מקצועי, בעוד ש-42 אחוז התנגדו לכך. רוב הציבור, אפשר לומר, מעדיף לראות את צה"ל דבק בייעוד שלו, כפי שנוסח במסמך "רוח צה"ל", לפיו "מטרת צה"ל היא להגן על קיומה של מדינת ישראל, על עצמאותה ועל ביטחון אזרחיה ותושביה", מאשר דבק בייחוד שלו – לפיו צה"ל הוא גם "צבא העם". מושג התובע מהצבא להיות אחראי לחינוכו של האדם, לטיפול והתחשבות בצרכים ובקשיים הכלכליים שלו, ומאלץ אותו לגייס חיילים רבים ככל האפשר לשירות צבאי, בסדיר ובמילואים, בלי קשר למספר החיילים הנדרש כדי להגן על המדינה ולנצח במלחמה. כל זאת כדי לבנות ולחזק את החוסן הלאומי של ישראל.

מודל "צבא העם" מאוים גם בפרמטר נתוני הגיוס. על פי פרסום אחרון של מחלקת כוח אדם בצה"ל, נכון לשנת 2020, אחוז הלא מגויסים עמד על 37 אחוז (30 אחוז מקרב הגברים ו-44 אחוז מקרב הנשים), בעוד שב-1990 הוא עמד על 25 אחוז בלבד. גם נטל שירות המילואים, שהיסטורית היווה משימה חברתית, ממשיך להיות מנת חלקה של קבוצה מצומצמת המהווה 1.5 אחוזים מכלל האוכלוסייה, בעוד צה"ל במתכוון או שלא במתכוון מעלים עין ולא ממש מתעקש לגייס כל צעיר לשורותיו כפי שעשה בעבר.

Noa Siti Eliyahu/Shutterstock.com

שתפו: