כניסה
הרשמה לניוזלטר

מה גורם לעוד ועוד ערבים ישראלים להתגייס לשירות הלאומי האזרחי ואיך הגיבו חברי הפרלמנט האירי הפרו-פלסטיני כשהגעתי להרצות בפניהם

יוסף חדאד | 10 באפריל 2022 | מחשבות | 4 דק׳

לנפץ את האשליות, מבית ומחוץ

בתוך המדינה: שיא במספר המתנדבים לשירות לאומי בחברה הערבית

בשעה שבוגרי תיכון בישראל מהחברה היהודית מתגייסים לשירות צבאי חובה, הצעירים בחברה הערבית בישראל (מלבד הדרוזים) מקבלים פטור. על פניו, זהו יתרון לצעירים הערבים. כבר בגיל 18 הם יכולים להתחיל מסלול של לימודים אקדמיים או לצבור ניסיון בעבודות מכניסות – דרך שיש אלו המנצלים אותה. עם זאת, יש רבים אחרים שאינם פונים ללימודים אקדמיים ומוצאים את עצמם ללא מסגרת ובחוסר מעש. משם קל להתדרדר לפשע, ואין ספק שמשבר האלימות בחברה הערבית קשור גם לחוסר המעש שבו נמצאים הצעירים. ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, חסאן טואפרה, טען לפני כשנה כי 50 אחוז מהצעירים בחברה הערבית הם חסרי מעש, עובדה היכולה להוביל ל"פיצוץ גדול".

בשנים האחרונות צובר תאוצה מסלול נוסף המיועד לבוגרי תיכונים בעלי פטור משירות צבאי – שירות לאומי אזרחי. במסגרתו הצעירים מתנדבים לשרת, למשך שנה או שנתיים, בתפקידים במגוון תחומים חברתיים כמו חינוך, רפואה, רווחה ועוד. הם מקבלים דמי קיום ולצד זאת זוכים בהטבות, בזכויות ובפיקדון. רבים אינם יודעים שיש היום מעל 5,000 מתנדבים ערבים ישראלים בשירות הלאומי האזרחי. מדובר במספר שיא ובעלייה של מאות אחוזים תוך עשור – מספר המהווה 27.5% מכלל בני ובנות השירות בארץ.

היה ניתן לחשוב שמבצע שומר החומות בשנה החולפת יקטע את מגמת ההשתלבות, או שאולי משבר הקורונה, שהכניס בשנתיים האחרונות משפחות רבות בחברה הערבית למצוקה כלכלית, יגרום לצעירים לרצות לצאת לעבוד ולפרנס ולא להקדיש שנה של תרומה למדינה. אך המגמות ממשיכות להציג עלייה וביקוש הולך וגובר בשירות. ובימים אלו של הרשמה לשנת השירות הבאה צפוי להישבר שיא נוסף.

Shutterstock

שתפו: