כניסה
הרשמה לניוזלטר

ב-8 ביוני הוגש כתב אישום נגד דונלד טראמפ, לשעבר נשיא ארה"ב, הקשור בהחזקת מסמכים מסווגים. להלן תחקיר המתאר את פרטי הפרשה על ציר זמן ומאפשר להבין את מורכבותה

ג'ניס היסל | 9 ביוני 2023 | קצרים | 10 דק׳

ציר זמן: פרשת המסמכים המסווגים לכאורה שהוחזקו על ידי דונלד טראמפ, וכתב האישום שהוגש נגדו

ב-8 ביוני אמר הנשיא לשעבר דונלד טראמפ כי החוקר המיוחד ג'ק סמית' הגיש כתב אישום נגדו, כחלק מחקירה שבדקה את טיפולו במסמכים מסווגים.

כתב האישום מסמל את סופה של סאגה ארוכת שנים שהחלה כאשר טראמפ עזב את הבית הלבן עקב ההפסד בבחירות של 2020, ונמשכה בחקירה פדרלית נגדו שהובילה לפשיטה על מעונו במאר-א-לאגו.

להלן ציר זמן של האירועים עד להגשת כתב האישום.

18 בינואר 2021

רשת CBS מיאמי מדווחת שלפחות שתי משאיות של חברת הובלה נצפו במעונו של הנשיא דונלד טראמפ במאר-א-לאגו בפאלם ביץ', פלורידה.

19 בינואר

טראמפ חותם על מכתב הממנה את מארק מדוז ואחרים לאחראים על הרשומות הנשיאותיות שלו. במסמך נפרד, טראמפ מסיר את הסיווג מ"חומרים מסוימים הקשורים לחקירת הוריקן אש צולבת של ה-FBI". חקירה שהושקה ב-2016 כדי לבחון קשרים אפשריים בין קמפיין טראמפ לרוסיה. החוקר המיוחד רוברט מולר, שהשתלט על החקירה ב-2017, הגיע למסקנה ב-2019 שאין ראיות לכך שטראמפ או הקמפיין שלו "שיתפו פעולה" או קשרו קשר עם רוסיה כדי להשפיע על הבחירות ב-2016.

20 בינואר

שעות לפני סיום כהונתו של טראמפ, מארק מדוז (אז ראש הסגל של טראמפ), כותב תזכיר אישי על חקירת "הוריקן אש צולבת". בתזכיר הוא מציין כי "משרד היועץ המשפטי הודיע שחוק הפרטיות (Privacy Act) אינו חל על הבית הלבן". ובכל זאת, כותב מדוז, כדי להימנע מ"פלישה לא מוצדקת לפרטיות האישית", הוא (טראמפ) מחזיר את "החלק הארי של קלסר המסמכים שהוסר מהם הסיווג" למשרד המשפטים (DOJ) ומבקש שתתבצע בדיקה של חוק הפרטיות. עיתון ה-Washington Examiner דיווח מאוחר יותר שהתזכיר של מדוז הוביל לכך שמשרד המשפטים חסם את שחרור (פרסום) הרשומות, למרות שהוסר מהם הסיווג הביטחוני.

על פי "חוק הרשומות הנשיאותיות", טראמפ היה חייב להעביר את כל הרישומים מתקופת נשיאותו לארכיון הלאומי של ארה"ב (NARA). עם זאת, אחד מעורכי דינו של טראמפ, טימותי פרלטור (Timothy Parlatore), הצהיר מאוחר יותר בפומבי כי הארכיון הלאומי חרג בהתנהלותו מול טראמפ מהנהלים שננקטו מול כמה מהממשלים הקודמים.

6 במאי

בארכיון הלאומי (NARA) חושדים שחסרות רשומות, ולכן פונים לטראמפ ומבקשים שיעביר רשומות נוספות. לא ברור מדוע חשדו בארכיון הלאומי שחסרות רשומות; אירועים רבים שהתרחשו בין ינואר למאי 2021 הושחרו בתצהיר של סוכן FBI מאוגוסט 2022, בו הסביר מדוע התחילה החקירה נגד טראמפ ומדוע ה-FBI פשט על אחוזתו בחיפוש אחר מסמכים מסווגים לכאורה.

דצמבר

נציגו של טראמפ מודיע לארכיון הלאומי כי כתריסר קופסאות של רישומים נשיאותיים נמצאים במאר-א-לאגו וכי אנשי הצוות ממשיכים לחפש עוד.

18 בינואר 2022

הארכיון הלאומי מקבל 15 קופסאות של רשומות מעורכי דינו של טראמפ, לאחר חודשים של משא ומתן.

31 בינואר

הארכיון הלאומי מפרסם הצהרה לפיה חלק מהרשומות הנשיאותיות של טראמפ "כללו רישומי נייר שנקרעו על ידי הנשיא לשעבר טראמפ", והודבקו מחדש על ידי צוות הבית הלבן.

9 בפברואר

באותו יום שבו הדמוקרטים בבית הנבחרים כותבים מכתב המביע דאגה לגבי הרישומים הנשיאותיים של טראמפ, הארכיון הלאומי שולח אימייל למשרד המשפטים המציין שהקופסאות מכילות "רשומות מסווגות מאוד" שהיו "מעורבות עם רשומות אחרות" וזוהו בצורה לא נכונה.

18 בפברואר

הארכיון הלאומי שולח לדמוקרטים בבית הנבחרים מכתב המציין כי הארכיון מצא "פריטים שסומנו כמידע מסווג הקשור בביטחון לאומי". הארכיון הלאומי שולח גם מכתבים אחרים המביעים דאגה מהכישלון לכאורה של ממשל טראמפ לאחסן כראוי פוסטים נשיאותיים שפורסמו ברשתות החברתיות.

5 במאי

אתר החדשות ברייטברט (Breitbart) מצטט את קאש פאטל (Kash Patel), פקיד לשעבר בממשל טראמפ, באומרו כי דיווחים בתקשורת על חומרים "מסווגים" הם "מטעים", מכיוון שטראמפ הסיר את הסיווג מכל הרשומות.

11 באפריל

משרד היועץ המשפטי של הבית הלבן מבקש מהארכיון הלאומי לספק ל-FBI גישה ל-15 הקופסאות שהגיעו ממאר-א-לאגו.

10 במאי

במכתב תגובה לעורך דינו של טראמפ, הארכיון הלאומי מציין כי הגישה לרישומים נשיאותיים מוגבלת בדרך כלל "למשך מספר שנים לאחר סיום כהונתו של הנשיא בתפקיד". אבל החוק הפדרלי מאפשר לנשיא מכהן לקבל רשומות נשיאותיות הנחוצות "לניהול העסקים הנוכחיים". כלומר, הארכיון הלאומי טוען שבקשתו של ממשל ביידן לקבל את הרשומות של טראמפ לגיטימית.

18-16 במאי

בכל 15 הקופסאות, מלבד אחת, סוכני FBI מוצאים מסמכים עם סימוני סיווג. בין הרישומים, 67 מסמכים סומנו "חסויים"; 92 רשומות סומנו "סודיות"; ו-25 רשומות סומנו "סודי ביותר", נכתב בתצהיר ה-FBI.

3 ביוני

עורך דינו של טראמפ מוסר לארכיון הלאומי מעטפה המכילה 38 מסמכים עם סימוני סיווג, כולל חמישה מסמכים המסומנים "חסויים", 16 המסומנים "סודיים" ו-17 המסומנים "סודיים ביותר", לפי סוכנות הידיעות AP. נציגיו של טראמפ אומרים כי בעקבות חיפוש שקדני, הם מאמינים שלא נותרו חומרים מסווגים אחרים במאר-א-לאגו.

4 ביוני

עורך דינו לשעבר של טראמפ, טימותי פרלטור, מופיע ב"פגוש את העיתונות" של NBC ומתאר את התהליך הרגיל שבדרך כלל מתרחש עם רישומים נשיאותיים. על פי פרלטור, בדרך כלל "מנהל השירותים הממשלתיים" (GSA) מעביר את הרישומים למתקן הסמוך למעונו של הנשיא לשעבר, ואז מאפשר לנשיא לסדר זאת במשך שנתיים, עקב חומרים אישיים המופיעים שם; שאר הרישומים הנשיאותיים מוחזרים לארכיון הלאומי. במקום זאת, אומר פרלטור, ה-GSA העביר את הרשומות לביתו של טראמפ – ולאחר מכן דרש שהרשומות יוחזרו מיד לארכיון הלאומי.

8 ביוני

משרד המשפטים שולח מכתב לעורכי הדין של טראמפ, בו נאמר כי "מאר-א-לאגו אינו כולל מיקום מאובטח המאושר לאחסון מידע מסווג". המכתב גם מבקש "לאבטח" את החדר שבו היו המסמכים וכי כל הפריטים בחדר זה "ישמרו במצבם הנוכחי עד להודעה חדשה".

19 ביוני

טראמפ שולח מכתב לארכיון הלאומי. במכתב הוא מעניק גישה לרישומים הנשיאותיים שלו לשני אנשים: קאש פאטל, שהוא גם עורך דין, וכתב החדשות ג'ון סולומון.

5 באוגוסט

סוכן מיוחד של ה-FBI מגיש תצהיר חתום לבית המשפט, ושופט פדרלי בפלורידה מסכים להוציא צו המאפשר ל-FBI לערוך חיפוש במאר-א-לאגו (התצהיר שוחרר 21 ימים לאחר מכן).

8 באוגוסט

סוכני FBI פושטים על מאר-א-לאגו. הם תופסים 36 פריטים המכילים כ-100 רשומות מסווגות. משרד המשפטים אומר כי גילוי הרשומות הרבות "מטיל ספק במידת שיתוף הפעולה" מצד טראמפ ואנשיו.

12 באוגוסט

שופט פדרלי חושף את הצו שאפשר ל-FBI לבצע חיפוש במאר-א-לאגו; הצו מראה שסוכני FBI חוקרים הפרות אפשריות של חוקים פדרליים, כולל חוק הריגול. באותו יום הארכיון הלאומי מפרסם הודעה הרומזת כי דיווחים חדשותיים הטוענים שהיו חסרות רשומות בממשל אובמה אינם נכונים. הארכיון מצהיר מאוחר יותר כי לקרן אובמה "מעולם לא הייתה שליטה" על הרשומות הנשיאותיות של אובמה.

23 באוגוסט

הארכיון הלאומי מפרסם מכתב שנשלח ב-10 במאי לעורך דינו של טראמפ, החושף כי ממשל ביידן ביקש מהארכיון הלאומי לאפשר ל-FBI לעיין ברישומי מאר-א-לאגו (15 הקופסאות שהגיעו משם) חודשים לפני הפשיטה.

30 באוגוסט

משרד המשפטים חושף פרטים חדשים על החקירה, וטוען כי חומרים מסווגים "ככל הנראה הוסתרו והוסרו" מחדר האחסון במאר-א-לאגו כדי להפריע לחקירה. טראמפ מגיב: "נורא האופן שבו ה-FBI, במהלך הפשיטה על מאר-א-לאגו, זרק מסמכים באופן אקראי על כל הרצפה (אולי העמיד פנים שזה אני שעשיתי את זה!), ואז התחיל לצלם אותם כדי שהציבור יראה. חשבתם שהם רוצים שהם יישמרו בסוד?"

15 בספטמבר

לבקשת עורכי הדין של טראמפ, שופט פדרלי ממנה את השופט המחוזי ריימונד דירי (Raymond Dearie) כבוחן מיוחד של מסמכי מאר-א-לאגו. על דירי הוטלה המשימה לנפות רשומות הפטורות מחקירת משרד המשפטים.

11 באוקטובר

הארכיון הלאומי מוקיע דיווחים "שקריים ומטעים" הרומזים כי כמה נשיאים לשעבר לקחו איתם רשומות או שהרשומות אוחסנו ב"תנאים לא תקינים".

2 בנובמבר

עורכי הדין של הנשיא ביידן מוצאים כ-10 מסמכים מסווגים שהחזיק ביידן ב"מרכז פן-ביידן לדיפלומטיה ומעורבות גלובלית" (Penn Biden Center for Diplomacy & Global Engagement), הממוקם באוניברסיטת פנסילבניה בפילדלפיה. ביידן היה חבר במרכז אחרי שסיים את כהונתו כסגן הנשיא של אובמה. עורכי הדין של ביידן מדווחים על הגילוי לארכיון הלאומי. אלא שהמידע נחשף לציבור רק כעבור חודשיים, אחרי שכלי התקשורת מדווחים על כך – הרבה אחרי בחירות אמצע הקדנציה ב-8 בנובמבר, הנחשבות לבחירות המשמעותיות הראשונות הנערכות בעיצומה של נשיאותו של ביידן.

3 בנובמבר

הארכיון הלאומי יוצר קשר עם עורכי הדין של ביידן כדי לארגן איסוף של הקופסאות עם הרשומות מ"מרכז פן ביידן", ומגלה שרשומות אחרות הועברו למשרד עורכי דין בבוסטון השייך לפט מור (Pat Moore), עורך דין אחר של ביידן, לפי מכתב ששלח מאוחר יותר הארכיון הלאומי בתגובה לפניות של סנאטורים רפובליקנים. בהמשך יביא הארכיון הלאומי תשע קופסאות של חומרים מהמשרד של מור, וחומרים נוספים ממוסך שבו ביידן אחסן את מכוניתו.

15 בנובמבר

טראמפ מכריז על מועמדותו לנשיאות ארה"ב בבחירות שייערכו ב-2024.

18 בנובמבר

משרד המשפטים ממנה את ג'ק סמית' לתפקיד יועץ מיוחד שיפקח על שתי החקירות נגד טראמפ: תיק המסמכים המסווגים לכאורה, ו"האם אדם כלשהו או ישות התערבו שלא כדין בהעברת השלטון [מטראמפ לביידן] לאחר הבחירות לנשיאות ב-2020 או באישור ההצבעה [ספירת הקולות] על ידי חבר האלקטורים" ב-6 בינואר 2021.

27 בנובמבר

טראמפ כותב ברשת החברתית Truth Social כי סמית' הוא "מתנקש פוליטי".

1 בדצמבר

בית משפט לערעורים קובע כי יש להפסיק את הביקורת של הבוחן המיוחד למסמכים, ריימונד דירי. השופטים אומרים שאינם יכולים לאפשר ל"מי שנמצא תחת צו חיפוש לחסום חקירות ממשלתיות לאחר ביצוע הצו".

9 בינואר 2023

טראמפ מצביע על היחס השונה שהוא וביידן מקבלים. "מתי ה-FBI הולך לפשוט על בתיו הרבים של ג'ו ביידן, אולי אפילו על הבית הלבן?" כותב טראמפ. מהרישומים של ביידן "בוודאי לא הוסר הסיווג".

המסמכים המסווגים שהחזיק ביידן מתוארכים לתקופת כהונתו בסנאט ולתקופה בה היה סגן נשיא ארה"ב בממשל אובמה.

10 בינואר

ג'יימס קומר, יו"ר ועדת הפיקוח של בית הנבחרים, כותב לארכיון הלאומי. במכתבו הוא מעלה חשש מ"הטיה פוליטית" בסוכנות עקב "טיפול לא עקבי בשחזור רשומות מסווגות" שנשמרו על ידי ביידן וטראמפ.

12 בינואר

משרד המשפטים ממנה תובע מיוחד בשם רוברט חור (Robert Hur), שיבדוק את המסמכים המסווגים של ביידן. עורכי הדין של ביידן מודים כי בביתו בווילמינגטון, דלאוור, נמצאו יותר מסמכים מסווגים ממה שדווח בעבר.

1 במארס

במהלך דיון סגור, נציג הארכיון הלאומי אומר לוועדה בבית הנבחרים כי רבים מהנשיאים שכיהנו מאז תקופת רייגן לא טיפלו כראוי במידע מסווג, על פי עדות שהוסר ממנה הסיווג שבועות לאחר מכן.

23 במאי

פרקליטיו של טראמפ מבקשים פגישה עם בכירי משרד המשפטים כדי לדון ב"חוסר הצדק המתמשך" שעמו מתמודד טראמפ במסגרת חקירותיו של סמית' בעניין המסמכים והתערבותו לכאורה של טראמפ בהעברת השלטון לממשל ביידן.

31 במאי

תוך ציטוט "מקורות מרובים", רשת CNN מפרסמת כתבה, לפיה התובעים הפדרליים השיגו הקלטת אודיו של פגישה שנערכה ב-2021, בה הודה טראמפ כי הוא "אחז במסמך מסווג של הפנטגון לגבי תקיפה פוטנציאלית באיראן". סדרה של דיווחים אחרים, המבוססים ככל הנראה על הדלפות מחקירתו של סמית', מתחילים להתפרסם בתקשורת.

1 ביוני

ועדת המשפט של בית הנבחרים מתחילה לחקור האם ההטיה של ה-FBI, שהתגלתה בדו"ח של המשפטן ג'ון דורהאם מה-15 במאי (בנושא חקירת "הוריקן אש צולבת"), הכתימה את חקירותיו של סמית'.

2 ביוני

משרד המשפטים מודיע כי הוא סוגר את החקירה נגד מייק פנס, לשעבר סגן הנשיא של טראמפ, אחרי שנמצאו בביתו מסמכים מסווגים. נגד פנס לא יוגש כתב אישום.

7 ביוני

דיווחים בכלי תקשורת מסוימים מציינים כי "חבר מושבעים גדול" כפול (גוף משפטי שתפקידו לחקור האשמות בפשעים), האחד בוושינגטון הבירה והשני במיאמי, נפגש בקשר לחקירות של סמית'. לא ברור בשלב זה מדוע מעורב בזה "חבר מושבעים גדול" כפול ולא יחיד.

טראמפ כותב ב-Truth Social: "וואו, מסתבר שזהו המקרה הגדול והמרושע ביותר של התערבות בבחירות בהיסטוריה של ארצנו. […] הם פותחים בכל החקירות המזויפות הרבות נגדי ממש באמצע הקמפיין שלי, דבר שלא נשמע [ולא אמור לקרות]".

זמן קצר לאחר מכן מדווח כי משרד המשפטים אמר לטראמפ או לעורכי הדין שלו כי יוגש נגדו כתב אישום. טראמפ כותב: "אף אחד לא אמר לי שמגישים נגדי כתב אישום, ואני לא צריך להיות [מואשם], כי לא עשיתי שום דבר רע". טראמפ הוסיף כי הוא היה "מטרה של משרד המשפטים וה-FBI".

8 ביוני

טראמפ קורא למשרד המשפטים לסגור את התיק נגדו, וקורא למפקח הכללי לחקור את משרד המשפטים בגין התנהגות בלתי הולמת של התובע. הוא טוען כי התובעים הבכירים ניסו לשחד ולהפחיד עורך דין מסוים כדי להפוך אותו לעד וכדי להמציא סיפורים נגדו. טראמפ גם אמר שתובע פדרלי הבטיח לעורך דין אחר שיקבל מעמד של שופט בממשל ביידן אם מרשו "יתהפך" על טראמפ.

בהמשך אומר טראמפ כי עורכי דינו הודיעו לו על כתב האישום שהוגש נגדו. ב-Truth Social הוא כותב כי זומן להופיע בבית המשפט במיאמי ב-13 ביוני.

מעורר מחשבה? לתגובות ומחשבות ניתן לכתוב לנו ל:
לחץ כאן

ציר זמן: פרשת המסמכים המסווגים לכאורה שהוחזקו על ידי דונלד טראמפ, וכתב האישום שהוגש נגדו

ב-8 ביוני הוגש כתב אישום נגד דונלד טראמפ, לשעבר נשיא ארה"ב, הקשור בהחזקת מסמכים מסווגים. להלן תחקיר המתאר את פרטי הפרשה על ציר זמן ומאפשר להבין את מורכבותה

ג'ניס היסל | 9 ביוני 2023 | קצרים | 7 דק׳

מסמכים שנמצאו במהלך הפשיטה ב-8 באוגוסט על ידי ה-FBI | צילום: FBI via The Epoch Times

ב-8 ביוני אמר הנשיא לשעבר דונלד טראמפ כי החוקר המיוחד ג'ק סמית' הגיש כתב אישום נגדו, כחלק מחקירה שבדקה את טיפולו במסמכים מסווגים.

כתב האישום מסמל את סופה של סאגה ארוכת שנים שהחלה כאשר טראמפ עזב את הבית הלבן עקב ההפסד בבחירות של 2020, ונמשכה בחקירה פדרלית נגדו שהובילה לפשיטה על מעונו במאר-א-לאגו.

להלן ציר זמן של האירועים עד להגשת כתב האישום.

18 בינואר 2021

רשת CBS מיאמי מדווחת שלפחות שתי משאיות של חברת הובלה נצפו במעונו של הנשיא דונלד טראמפ במאר-א-לאגו בפאלם ביץ', פלורידה.

19 בינואר

טראמפ חותם על מכתב הממנה את מארק מדוז ואחרים לאחראים על הרשומות הנשיאותיות שלו. במסמך נפרד, טראמפ מסיר את הסיווג מ"חומרים מסוימים הקשורים לחקירת הוריקן אש צולבת של ה-FBI". חקירה שהושקה ב-2016 כדי לבחון קשרים אפשריים בין קמפיין טראמפ לרוסיה. החוקר המיוחד רוברט מולר, שהשתלט על החקירה ב-2017, הגיע למסקנה ב-2019 שאין ראיות לכך שטראמפ או הקמפיין שלו "שיתפו פעולה" או קשרו קשר עם רוסיה כדי להשפיע על הבחירות ב-2016.

20 בינואר

שעות לפני סיום כהונתו של טראמפ, מארק מדוז (אז ראש הסגל של טראמפ), כותב תזכיר אישי על חקירת "הוריקן אש צולבת". בתזכיר הוא מציין כי "משרד היועץ המשפטי הודיע שחוק הפרטיות (Privacy Act) אינו חל על הבית הלבן". ובכל זאת, כותב מדוז, כדי להימנע מ"פלישה לא מוצדקת לפרטיות האישית", הוא (טראמפ) מחזיר את "החלק הארי של קלסר המסמכים שהוסר מהם הסיווג" למשרד המשפטים (DOJ) ומבקש שתתבצע בדיקה של חוק הפרטיות. עיתון ה-Washington Examiner דיווח מאוחר יותר שהתזכיר של מדוז הוביל לכך שמשרד המשפטים חסם את שחרור (פרסום) הרשומות, למרות שהוסר מהם הסיווג הביטחוני.

על פי "חוק הרשומות הנשיאותיות", טראמפ היה חייב להעביר את כל הרישומים מתקופת נשיאותו לארכיון הלאומי של ארה"ב (NARA). עם זאת, אחד מעורכי דינו של טראמפ, טימותי פרלטור (Timothy Parlatore), הצהיר מאוחר יותר בפומבי כי הארכיון הלאומי חרג בהתנהלותו מול טראמפ מהנהלים שננקטו מול כמה מהממשלים הקודמים.

6 במאי

בארכיון הלאומי (NARA) חושדים שחסרות רשומות, ולכן פונים לטראמפ ומבקשים שיעביר רשומות נוספות. לא ברור מדוע חשדו בארכיון הלאומי שחסרות רשומות; אירועים רבים שהתרחשו בין ינואר למאי 2021 הושחרו בתצהיר של סוכן FBI מאוגוסט 2022, בו הסביר מדוע התחילה החקירה נגד טראמפ ומדוע ה-FBI פשט על אחוזתו בחיפוש אחר מסמכים מסווגים לכאורה.

דצמבר

נציגו של טראמפ מודיע לארכיון הלאומי כי כתריסר קופסאות של רישומים נשיאותיים נמצאים במאר-א-לאגו וכי אנשי הצוות ממשיכים לחפש עוד.

18 בינואר 2022

הארכיון הלאומי מקבל 15 קופסאות של רשומות מעורכי דינו של טראמפ, לאחר חודשים של משא ומתן.

31 בינואר

הארכיון הלאומי מפרסם הצהרה לפיה חלק מהרשומות הנשיאותיות של טראמפ "כללו רישומי נייר שנקרעו על ידי הנשיא לשעבר טראמפ", והודבקו מחדש על ידי צוות הבית הלבן.

9 בפברואר

באותו יום שבו הדמוקרטים בבית הנבחרים כותבים מכתב המביע דאגה לגבי הרישומים הנשיאותיים של טראמפ, הארכיון הלאומי שולח אימייל למשרד המשפטים המציין שהקופסאות מכילות "רשומות מסווגות מאוד" שהיו "מעורבות עם רשומות אחרות" וזוהו בצורה לא נכונה.

18 בפברואר

הארכיון הלאומי שולח לדמוקרטים בבית הנבחרים מכתב המציין כי הארכיון מצא "פריטים שסומנו כמידע מסווג הקשור בביטחון לאומי". הארכיון הלאומי שולח גם מכתבים אחרים המביעים דאגה מהכישלון לכאורה של ממשל טראמפ לאחסן כראוי פוסטים נשיאותיים שפורסמו ברשתות החברתיות.

5 במאי

אתר החדשות ברייטברט (Breitbart) מצטט את קאש פאטל (Kash Patel), פקיד לשעבר בממשל טראמפ, באומרו כי דיווחים בתקשורת על חומרים "מסווגים" הם "מטעים", מכיוון שטראמפ הסיר את הסיווג מכל הרשומות.

11 באפריל

משרד היועץ המשפטי של הבית הלבן מבקש מהארכיון הלאומי לספק ל-FBI גישה ל-15 הקופסאות שהגיעו ממאר-א-לאגו.

10 במאי

במכתב תגובה לעורך דינו של טראמפ, הארכיון הלאומי מציין כי הגישה לרישומים נשיאותיים מוגבלת בדרך כלל "למשך מספר שנים לאחר סיום כהונתו של הנשיא בתפקיד". אבל החוק הפדרלי מאפשר לנשיא מכהן לקבל רשומות נשיאותיות הנחוצות "לניהול העסקים הנוכחיים". כלומר, הארכיון הלאומי טוען שבקשתו של ממשל ביידן לקבל את הרשומות של טראמפ לגיטימית.

18-16 במאי

בכל 15 הקופסאות, מלבד אחת, סוכני FBI מוצאים מסמכים עם סימוני סיווג. בין הרישומים, 67 מסמכים סומנו "חסויים"; 92 רשומות סומנו "סודיות"; ו-25 רשומות סומנו "סודי ביותר", נכתב בתצהיר ה-FBI.

3 ביוני

עורך דינו של טראמפ מוסר לארכיון הלאומי מעטפה המכילה 38 מסמכים עם סימוני סיווג, כולל חמישה מסמכים המסומנים "חסויים", 16 המסומנים "סודיים" ו-17 המסומנים "סודיים ביותר", לפי סוכנות הידיעות AP. נציגיו של טראמפ אומרים כי בעקבות חיפוש שקדני, הם מאמינים שלא נותרו חומרים מסווגים אחרים במאר-א-לאגו.

4 ביוני

עורך דינו לשעבר של טראמפ, טימותי פרלטור, מופיע ב"פגוש את העיתונות" של NBC ומתאר את התהליך הרגיל שבדרך כלל מתרחש עם רישומים נשיאותיים. על פי פרלטור, בדרך כלל "מנהל השירותים הממשלתיים" (GSA) מעביר את הרישומים למתקן הסמוך למעונו של הנשיא לשעבר, ואז מאפשר לנשיא לסדר זאת במשך שנתיים, עקב חומרים אישיים המופיעים שם; שאר הרישומים הנשיאותיים מוחזרים לארכיון הלאומי. במקום זאת, אומר פרלטור, ה-GSA העביר את הרשומות לביתו של טראמפ – ולאחר מכן דרש שהרשומות יוחזרו מיד לארכיון הלאומי.

8 ביוני

משרד המשפטים שולח מכתב לעורכי הדין של טראמפ, בו נאמר כי "מאר-א-לאגו אינו כולל מיקום מאובטח המאושר לאחסון מידע מסווג". המכתב גם מבקש "לאבטח" את החדר שבו היו המסמכים וכי כל הפריטים בחדר זה "ישמרו במצבם הנוכחי עד להודעה חדשה".

19 ביוני

טראמפ שולח מכתב לארכיון הלאומי. במכתב הוא מעניק גישה לרישומים הנשיאותיים שלו לשני אנשים: קאש פאטל, שהוא גם עורך דין, וכתב החדשות ג'ון סולומון.

5 באוגוסט

סוכן מיוחד של ה-FBI מגיש תצהיר חתום לבית המשפט, ושופט פדרלי בפלורידה מסכים להוציא צו המאפשר ל-FBI לערוך חיפוש במאר-א-לאגו (התצהיר שוחרר 21 ימים לאחר מכן).

8 באוגוסט

סוכני FBI פושטים על מאר-א-לאגו. הם תופסים 36 פריטים המכילים כ-100 רשומות מסווגות. משרד המשפטים אומר כי גילוי הרשומות הרבות "מטיל ספק במידת שיתוף הפעולה" מצד טראמפ ואנשיו.

12 באוגוסט

שופט פדרלי חושף את הצו שאפשר ל-FBI לבצע חיפוש במאר-א-לאגו; הצו מראה שסוכני FBI חוקרים הפרות אפשריות של חוקים פדרליים, כולל חוק הריגול. באותו יום הארכיון הלאומי מפרסם הודעה הרומזת כי דיווחים חדשותיים הטוענים שהיו חסרות רשומות בממשל אובמה אינם נכונים. הארכיון מצהיר מאוחר יותר כי לקרן אובמה "מעולם לא הייתה שליטה" על הרשומות הנשיאותיות של אובמה.

23 באוגוסט

הארכיון הלאומי מפרסם מכתב שנשלח ב-10 במאי לעורך דינו של טראמפ, החושף כי ממשל ביידן ביקש מהארכיון הלאומי לאפשר ל-FBI לעיין ברישומי מאר-א-לאגו (15 הקופסאות שהגיעו משם) חודשים לפני הפשיטה.

30 באוגוסט

משרד המשפטים חושף פרטים חדשים על החקירה, וטוען כי חומרים מסווגים "ככל הנראה הוסתרו והוסרו" מחדר האחסון במאר-א-לאגו כדי להפריע לחקירה. טראמפ מגיב: "נורא האופן שבו ה-FBI, במהלך הפשיטה על מאר-א-לאגו, זרק מסמכים באופן אקראי על כל הרצפה (אולי העמיד פנים שזה אני שעשיתי את זה!), ואז התחיל לצלם אותם כדי שהציבור יראה. חשבתם שהם רוצים שהם יישמרו בסוד?"

15 בספטמבר

לבקשת עורכי הדין של טראמפ, שופט פדרלי ממנה את השופט המחוזי ריימונד דירי (Raymond Dearie) כבוחן מיוחד של מסמכי מאר-א-לאגו. על דירי הוטלה המשימה לנפות רשומות הפטורות מחקירת משרד המשפטים.

11 באוקטובר

הארכיון הלאומי מוקיע דיווחים "שקריים ומטעים" הרומזים כי כמה נשיאים לשעבר לקחו איתם רשומות או שהרשומות אוחסנו ב"תנאים לא תקינים".

2 בנובמבר

עורכי הדין של הנשיא ביידן מוצאים כ-10 מסמכים מסווגים שהחזיק ביידן ב"מרכז פן-ביידן לדיפלומטיה ומעורבות גלובלית" (Penn Biden Center for Diplomacy & Global Engagement), הממוקם באוניברסיטת פנסילבניה בפילדלפיה. ביידן היה חבר במרכז אחרי שסיים את כהונתו כסגן הנשיא של אובמה. עורכי הדין של ביידן מדווחים על הגילוי לארכיון הלאומי. אלא שהמידע נחשף לציבור רק כעבור חודשיים, אחרי שכלי התקשורת מדווחים על כך – הרבה אחרי בחירות אמצע הקדנציה ב-8 בנובמבר, הנחשבות לבחירות המשמעותיות הראשונות הנערכות בעיצומה של נשיאותו של ביידן.

3 בנובמבר

הארכיון הלאומי יוצר קשר עם עורכי הדין של ביידן כדי לארגן איסוף של הקופסאות עם הרשומות מ"מרכז פן ביידן", ומגלה שרשומות אחרות הועברו למשרד עורכי דין בבוסטון השייך לפט מור (Pat Moore), עורך דין אחר של ביידן, לפי מכתב ששלח מאוחר יותר הארכיון הלאומי בתגובה לפניות של סנאטורים רפובליקנים. בהמשך יביא הארכיון הלאומי תשע קופסאות של חומרים מהמשרד של מור, וחומרים נוספים ממוסך שבו ביידן אחסן את מכוניתו.

15 בנובמבר

טראמפ מכריז על מועמדותו לנשיאות ארה"ב בבחירות שייערכו ב-2024.

18 בנובמבר

משרד המשפטים ממנה את ג'ק סמית' לתפקיד יועץ מיוחד שיפקח על שתי החקירות נגד טראמפ: תיק המסמכים המסווגים לכאורה, ו"האם אדם כלשהו או ישות התערבו שלא כדין בהעברת השלטון [מטראמפ לביידן] לאחר הבחירות לנשיאות ב-2020 או באישור ההצבעה [ספירת הקולות] על ידי חבר האלקטורים" ב-6 בינואר 2021.

27 בנובמבר

טראמפ כותב ברשת החברתית Truth Social כי סמית' הוא "מתנקש פוליטי".

1 בדצמבר

בית משפט לערעורים קובע כי יש להפסיק את הביקורת של הבוחן המיוחד למסמכים, ריימונד דירי. השופטים אומרים שאינם יכולים לאפשר ל"מי שנמצא תחת צו חיפוש לחסום חקירות ממשלתיות לאחר ביצוע הצו".

9 בינואר 2023

טראמפ מצביע על היחס השונה שהוא וביידן מקבלים. "מתי ה-FBI הולך לפשוט על בתיו הרבים של ג'ו ביידן, אולי אפילו על הבית הלבן?" כותב טראמפ. מהרישומים של ביידן "בוודאי לא הוסר הסיווג".

המסמכים המסווגים שהחזיק ביידן מתוארכים לתקופת כהונתו בסנאט ולתקופה בה היה סגן נשיא ארה"ב בממשל אובמה.

10 בינואר

ג'יימס קומר, יו"ר ועדת הפיקוח של בית הנבחרים, כותב לארכיון הלאומי. במכתבו הוא מעלה חשש מ"הטיה פוליטית" בסוכנות עקב "טיפול לא עקבי בשחזור רשומות מסווגות" שנשמרו על ידי ביידן וטראמפ.

12 בינואר

משרד המשפטים ממנה תובע מיוחד בשם רוברט חור (Robert Hur), שיבדוק את המסמכים המסווגים של ביידן. עורכי הדין של ביידן מודים כי בביתו בווילמינגטון, דלאוור, נמצאו יותר מסמכים מסווגים ממה שדווח בעבר.

1 במארס

במהלך דיון סגור, נציג הארכיון הלאומי אומר לוועדה בבית הנבחרים כי רבים מהנשיאים שכיהנו מאז תקופת רייגן לא טיפלו כראוי במידע מסווג, על פי עדות שהוסר ממנה הסיווג שבועות לאחר מכן.

23 במאי

פרקליטיו של טראמפ מבקשים פגישה עם בכירי משרד המשפטים כדי לדון ב"חוסר הצדק המתמשך" שעמו מתמודד טראמפ במסגרת חקירותיו של סמית' בעניין המסמכים והתערבותו לכאורה של טראמפ בהעברת השלטון לממשל ביידן.

31 במאי

תוך ציטוט "מקורות מרובים", רשת CNN מפרסמת כתבה, לפיה התובעים הפדרליים השיגו הקלטת אודיו של פגישה שנערכה ב-2021, בה הודה טראמפ כי הוא "אחז במסמך מסווג של הפנטגון לגבי תקיפה פוטנציאלית באיראן". סדרה של דיווחים אחרים, המבוססים ככל הנראה על הדלפות מחקירתו של סמית', מתחילים להתפרסם בתקשורת.

1 ביוני

ועדת המשפט של בית הנבחרים מתחילה לחקור האם ההטיה של ה-FBI, שהתגלתה בדו"ח של המשפטן ג'ון דורהאם מה-15 במאי (בנושא חקירת "הוריקן אש צולבת"), הכתימה את חקירותיו של סמית'.

2 ביוני

משרד המשפטים מודיע כי הוא סוגר את החקירה נגד מייק פנס, לשעבר סגן הנשיא של טראמפ, אחרי שנמצאו בביתו מסמכים מסווגים. נגד פנס לא יוגש כתב אישום.

7 ביוני

דיווחים בכלי תקשורת מסוימים מציינים כי "חבר מושבעים גדול" כפול (גוף משפטי שתפקידו לחקור האשמות בפשעים), האחד בוושינגטון הבירה והשני במיאמי, נפגש בקשר לחקירות של סמית'. לא ברור בשלב זה מדוע מעורב בזה "חבר מושבעים גדול" כפול ולא יחיד.

טראמפ כותב ב-Truth Social: "וואו, מסתבר שזהו המקרה הגדול והמרושע ביותר של התערבות בבחירות בהיסטוריה של ארצנו. […] הם פותחים בכל החקירות המזויפות הרבות נגדי ממש באמצע הקמפיין שלי, דבר שלא נשמע [ולא אמור לקרות]".

זמן קצר לאחר מכן מדווח כי משרד המשפטים אמר לטראמפ או לעורכי הדין שלו כי יוגש נגדו כתב אישום. טראמפ כותב: "אף אחד לא אמר לי שמגישים נגדי כתב אישום, ואני לא צריך להיות [מואשם], כי לא עשיתי שום דבר רע". טראמפ הוסיף כי הוא היה "מטרה של משרד המשפטים וה-FBI".

8 ביוני

טראמפ קורא למשרד המשפטים לסגור את התיק נגדו, וקורא למפקח הכללי לחקור את משרד המשפטים בגין התנהגות בלתי הולמת של התובע. הוא טוען כי התובעים הבכירים ניסו לשחד ולהפחיד עורך דין מסוים כדי להפוך אותו לעד וכדי להמציא סיפורים נגדו. טראמפ גם אמר שתובע פדרלי הבטיח לעורך דין אחר שיקבל מעמד של שופט בממשל ביידן אם מרשו "יתהפך" על טראמפ.

בהמשך אומר טראמפ כי עורכי דינו הודיעו לו על כתב האישום שהוגש נגדו. ב-Truth Social הוא כותב כי זומן להופיע בבית המשפט במיאמי ב-13 ביוני.

מעורר מחשבה? לתגובות ומחשבות ניתן לכתוב לנו ל:
לחץ כאן

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אוכלוסיית העולם תגיע בנובמבר ל-8 מיליארד, אך הפוריות תמשיך לרדת

צוות אפוק

בנובמבר צפויה אוכלוסיית העולם להגיע ל-8 מיליארד בני אדם, לפני שתטפס ל-9.7 מיליארד בשנת 2050. והודו תעקוף בקרוב את סין בתור המדינה

מחקר חדש טוען כי פילים, כמו בני אדם, קוראים לחבריהם בשמות ספציפיים

רקפת תבור

חוקרים מאוניברסיטת קולורדו השתמשו בבינה מלאכותית כדי לזהות נהמות פילים בקניה ולפענח את משמעותן

עיר נוספת נכנסת לסגר בסין, שממשיכה לשבור שיאים במספר הסגרים בעולם

צוות אפוק

1. ב-1 בספטמבר נכנסה העיר צ'נגדו (21.2 מיליון תושבים) לסגר, במהלכו ייאסר על תושבי העיר לצאת מבתיהם והם יידרשו להיבדק במשך ארבעה

איראן הודיעה על הקמת חמש תחנות גרעיניות חדשות

דורון פסקין

ראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית הוסיף כי ננקטו כבר צעדים לביצוע הפרויקט

העצמים המעופפים מעל צפון אמריקה – מה ידוע עד כה?

צוות מגזין אפוק

במהלך שמונת הימים האחרונים, צבא ארה"ב הפיל ארבעה עצמים מעופפים מעל המרחב האווירי של צפון אמריקה. שלושה מהאובייקטים נותרו לא מזוהים עד כה, והם יורטו בנפרד תוך שלושה ימים. העצם הבלתי מזוהה האחרון הופל ביום ראשון מעל אגם יוקון במישיגן.

ירידה בשיעור הילודה מאיים על יכולתה של החברה היפנית לתפקד, מזהיר ראש ממשלת יפן

צוות אפוק

ראש ממשלת יפן, פומיו קישידה, הזהיר כי המדינה תחדל לתפקד כחברה אם שיעור הילודה ימשיך לרדת. "יפן

שתפו: