כניסה
הרשמה לניוזלטר

מכתבים אישיים של קורט גדל, המתמטיקאי שהפך את עולם המתמטיקה והיה חברו הקרוב של איינשטיין, חושפים את דעותיו על רעיונות שהמדע לא יכול לקבל

דינה גורדון | 11 בפברואר 2024 | גוף, נפש ורוחניות | 9 דק׳

ה”לוגיקן הגדול ביותר מאז אריסטו” שהאמין בחיים אחרי המוות

אוניברסיטת פרינסטון בארה"ב הייתה בשנות ה-40 וה-50 מוקד משיכה לחוקרים רבים בעלי שם. בהם בלטו במיוחד שניים שנראו תמיד יחד: אלברט איינשטיין ומי שהיה ידוע כחברו הקרוב ביותר באותה תקופה: המתמטיקאי האוסטרי קורט גֶדֶל (Kurt Gödel). שניהם ברחו מאירופה לאחר הכיבוש הנאצי, ועבדו יחד ב"מכון ללימודים מתקדמים" באוניברסיטת פרינסטון.

איינשטיין אמר שבאותה תקופה לעבודתו כבר לא הייתה משמעות מיוחדת עבורו, אבל הוא המשיך לבוא למשרד "רק בשביל הפריבילגיה שתינתן לו רשות לטייל הביתה יחד עם קורט גדל". כך כותב בביוגרפיה חדשה של גדל המתמטיקאי סטיבן בודיאנסקי ומוסיף: "כל יום הם טיילו יחד ודיברו בחיוניות רבה בגרמנית על פוליטיקה, פיזיקה, פילוסופיה ועל החיים".

כמו רבים אחרים גם איינשטיין חשב ש"גדל הוא הלוגיקן הגדול ביותר מאז אריסטו". גדל עצמו שסבל מחוסר ביטחון עצמי כל חייו, לא הבין איזה עניין איינשטיין מצא בשיחות איתו. "לעתים קרובות תהיתי מדוע איינשטיין נהנה מהשיחות האלה איתי, ואני מאמין שאחת הסיבות היא שלעתים קרובות הייתה לי דעה מנוגדת לשלו ולא הסתרתי זאת", מצטט בודיאנסקי. גדל היה בקי בתורת היחסות והקדיש חלק גדול מזמנו בפרינסטון לפיתוח כלים מתמטיים הנוגעים לתורת היחסות, ואף יצר בסיס תיאורטי מסוים לאפשרות של מסע בזמן.

אלברט איינשטיין וקורט גדל צועדים במדשאות המכון ללימודים מתקדמים שבפרינסטון, בסביבות שנת 1948 | צילום: Shelby White and Leon Levy Archives Center, Institute for Advanced Study, Princeton USA

שתפו: