כניסה
הרשמה לניוזלטר

שני עשורים אחרי שייסד את ויקיפדיה יחד עם ג'ימי ויילס, לארי סנגר הבין שהבייבי שלו נשלט על ידי "שלטון אספסוף" ומציג ערכים מוטים. בריאיון למגזין אפוק הוא מסביר כיצד הושחתה האנציקלופדיה האינטרנטית הפופולארית בעולם

יאן יקיאלק | 10 באוקטובר 2021 | חברה והיסטוריה | 15 דק׳

"ויקיפדיה מקדמת את נקודת המבט של הממסד. זוהי נקודת המבט שמקודמת על ידי בעלי העוצמה"

אין זו הפעם הראשונה שאני משוחח עם לארי סנגר, אחד ממייסדי ויקיפדיה, אך זו הפעם הראשונה שאני מפרסם את השיחה איתו, ויש לי סיבה טובה לעשות זאת. סנגר פרסם באתר האינטרנט שלו מאמר חריף (שהזכרנו בקצרה בגיליון אוגוסט) המזהיר כי מזה שנים ויקיפדיה מסננת דעות שאינן מתאימות לאידיאולוגיה של עורכיה, ויוצרת ערכים מוטים המתאימים לקו אידיאולוגי צר ומסוים מאוד. זאת כמובן בניגוד למה שמצופה מאנציקלופדיה אמינה הנדרשת לטפל באופן ניטרלי ואובייקטיבי בנושאים שחלקם שנויים במחלוקת.

"למעט כמה יוצאים מהכלל, רוב המקורות המותרים לשימוש [בוויקיפדיה] הם בעיקר מקורות גלובליסטיים ופרוגרסיביים – ומקורות הידידותיים לפרוגרסיביזם הגלובליסטי", כתב סנגר במאמרו הארוך, אותו קינח עם הקביעה כי האנציקלופדיה המקוונת הפכה "למעין משטרת מחשבות" הכובלת כל נקודת מבט שמרנית החולקת עליה. לא בדיוק מה שהיינו מצפים לשמוע מאחד המייסדים של האנציקלופדיה המצליחה. אם לא די בזה, סנגר גם כותב כי "ויקיפדיה הפכה למתנגדת של עצם הדמוקרטיה. הדמוקרטיה דורשת כי לבוחרים יינתן טווח השקפות מלא בנושאים שנויים במחלוקת, כך שהם יוכלו להחליט בעצמם. אם מקורות המידע העיקריים בחברה צועדים בהתאם לתכתיב אידיאולוגי צר, זהו לעג לדמוקרטיה".

לארי, אתה אחד ממייסדי ויקיפדיה, אבל לעתים אתה מכנה את עצמך ה-X-Founder של ויקיפדיה. אני חושב שזו נקודת פתיחה טובה לריאיון. מדוע שתאמר זאת על עצמך?

לארי סנגר, ממייסדי ויקיפדיה | צילום מתוך הריאיון, מגזין אפוק

לארי סנגר, ממייסדי ויקיפדיה | צילום מתוך הריאיון, מגזין אפוק

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אילוסטרציה
מעבר למילים: הכוחות החבויים של אוטיסטים לא ורבליים

מאיה מזרחי

יותם נקר
לצאת למלחמה, לפגוש במוות ולחזור לחיים

דינה גורדון

אילוסטרציה: מגזין אפוק, תמונות: Shutterstock, www.minghui.org
תיקים באפילה: האדם הראשון שעבר קצירת איברים בכפייה ושרד כדי לספר על כך

יאן יקיאלק

אילוסטרציה: מגזין אפוק
העיתונאות החדשה: כיצד קיטוב הפך למודל עסקי

יאן יקיאלק

אילוסטרציה: מגזין אפוק
מה ניתן ללמוד מהמשקיעים הגדולים בעולם: הענק הלא מפורסם – וולטר שלוס

גלעד סלונים, יואב זליקוביץ

עיצוב אילוסטרציה: מגזין אפוק
תרבות ה"צ'בול" הגלובלית: כיצד מרדף הקריירה מאיים על עתיד האנושות?

רקפת תבור, מאיה מזרחי

שתפו: