כניסה
הרשמה לניוזלטר

מי היה אדם סמית' – הנחשב להוגה החשוב ביותר של תיאוריות הכלכלה העכשוויות? האם היה אדם מאמין או נאור? האם דיבר על השגחה אלוהית או שעסק רק בניתוח קר של האינטרסים בשוק החופשי?

איל לוינטר | 7 באוקטובר 2019 | חברה והיסטוריה | 11 דק׳

האם "היד הנעלמה" של אדם סמית' היא למעשה יד האלוהים?

לפני מספר שנים קיים הפרשן לארי קודלו – שלימים הפך ליועץ הכלכלי הבכיר של הנשיא דונלד טראמפ – דיבייט יוצא דופן בתוכניתו בערוץ CNBC. הדיבייט, שאמור היה לעסוק בכלכלה חופשית וברעיון האתאיזם שמתבטא בה, התפתח מהר מאוד לוויכוח סוער על משנתו של האיש שהשפיע אולי יותר מכל על עולם הכלכלה שלנו – הפילוסוף אדם סמית'.

סמית' נחשב בעיני רבים בתור מייסד הכלכלה המודרנית – האיש שביסס את עקרונות הסחר ודחף את הפרט לרדוף אחר עושרו האישי והאגואיסטי. יש שאפילו מייחסים לו בשוגג את המצאת הקפיטליזם. אולם יותר מכל, הוא ידוע בתור ממציא רעיון "היד הנעלמה" – מעין כוח מסתורי וספונטני הפועל בכלכלה ומחייב את הממשלה שלא להתערב בתחום הכלכלי, אלא להותיר את השוק להתנהל באופן חופשי. כל עוד תניח הכלכלה ל"יד הנעלמה" לעשות את שלה, היא תוכל לשרת את החברה כראוי ולממש את האינטרסים של הפרטים ושל הכלל.

"סמית' טען שהאינטרס האישי של הפרט, לצד תחרות, יכולים בסופו של דבר להוביל לתוצאה שתקדם את טובת הציבור כולו. אבל הוא האמין שהתוצאה הזו קשורה בתכנון אלוהי (היד הנעלמה) ולא באקראיות", טען בתחילת הדיבייט כלכלן בשם ג'רי בויר, ומיד זכה לתגובה חריפה מנגד.

תמונה: Shutterstock

שתפו: