כניסה
הרשמה לניוזלטר

כיצד שינתה הטכנולוגיה את הטיפולים הפסיכולוגים שלנו – מדריך לפסיכולוג המבולבל

נדב רט | 8 במרץ 2023 | כללי | 3 דק׳

הדור החדש של הטיפולים הפסיכולוגיים

ספרה של דפנה ליבר, פסיכותרפיסטית וראש התוכנית לתואר ראשון במדעי ההתנהגות בקריה האקדמית אונו, מנסה ליצור גשר בין פסיכולוגים ומטפלים שלא נולדו עם מקלדת ביד ומכונים על ידה "מהגרים דיגיטלים", לבין המטופלים הצעירים יותר, ה"ילידים הדיגיטלים", המגיעים לקליניקה מחוברים ל"איבר" נוסף. מדובר כמובן במכשיר הסלולר.

הספר מורכב מפרקים העוסקים בהסברת מושגים מהעולם הדיגיטלי לטובת מי שאינו מצוי בהם; פרקי סיפורים מתוככי הקליניקה ופרקים עיוניים יותר העוסקים בהיבטים פילוסופיים והגותיים של השפעות העולם הדיגיטלי על החוויה האישית של המטפל והמטופל. פרקי הסיפורים מתוככי הקליניקה הם הטובים ביותר בעיניי, כיוון שהם מדגימים באופן הטוב ביותר את הצעתה של המחברת עליה נעמוד מיד. פרקי המבואות, לעומתם, עשויים להיות קצת מייגעים למי שמצוי בעולם הדיגיטלי. עם זאת, אפשר לקרוא כל פרק בפני עצמו ולדלג בקלות אל החלקים המעניינים יותר.

ליבר מציגה באופן ברור ביותר את השינוי שעבר על הקליניקה, ואת האתגר שמציב המכשיר הסלולרי בפני הסטינג (setting) הטיפולי. הסטינג כולל את סט הכללים של הטיפול: זמני הפגישות ומשכן, סידורי הישיבה של המטפל והמטופל בתוך החדר, הסדרי התשלום וגם גבולות הקשר מחוץ לקליניקה – כמו הגבלה על מגע פיזי בין המטפל למטופל, או גבול שאינו מאפשר שיחות טלפוניות בין הפגישות. מטפלים רבים יראו בכל הכללים הללו חלק משמעותי ובלתי-נפרד מהמצע לטיפול מוצלח ויתקשו לעגל פינות בכל הנוגע אליהם, אלא שהעולם הסלולרי פועל בדרך שונה מאוד. קשרים דיגיטליים מאופיינים בזמינות גבוהה, בהתעלמות ממגבלות של זמן ומקום, בשיתופיות גבוהה ובשפה המורכבת מכתב, דיבור ואף אימוג'ים.

דפנה ליבר, "איך מסמסים געגוע", הוצאת שתים, דצמבר 2022

שתפו: