יש לכם כבר חשבון? התחברו כאן
נשמע מעניין, אחשוב על זה
סיפור עממי שעבר בדורות מספר על סמוראי קשוח וחזק הניגש לזן מאסטר השקוע במדיטציה עמוקה. בחוסר נימוס ובחוסר סבלנות, הוא מרים את קולו ואומר למאסטר: "אם אתה חכם כל כך, תסביר לי את טבעם של גן העדן והגיהינום".
המאסטר פוקח את עיניו, מישיר מבט בסמוראי ועונה בבוז: "למה לי לענות לטמבל עלוב, מגעיל וחסר סבלנות כמוך? אתה חושב שאני צריך לענות לתולעת? אני לא יכול לסבול אותך. תסתלק מכאן. אין לי זמן לשאלות מטופשות!"
הסמוראי לא יכול היה לשאת את העלבונות. הוא נמלא זעם, שלף את חרבו והניף אותה מעל ראשו של המאסטר כדי לכרות אותו. באותה שנייה הביט המאסטר לתוך עיניו של הסמוראי ואמר בעדינות: "זה גיהינום".
הסמוראי קפא במקום. הוא הבין שהכעס הציף אותו ובמוחו נוצר "גיהינום עלי אדמות" – מלא טינה, שנאה וזעם המייסרים אותו, עד שהוא מוכן להרוג מישהו. עיניו של הסמוראי התמלאו בדמעות. הוא הניח את חרבו, חיבר את כפות ידיו זו לזו וקד בהכרת תודה וחמלה כלפי המאסטר. המאסטר הביט בו בחיוך עדין ואמר: "וזה גן עדן".
לפעמים, כדי "להסביר את הבלתי מוסבר" מספיק סיפור פשוט המעביר עיקרון. בפעמים אחרות דרוש הרבה יותר – קריאת מחקרים, העמקה בפילוסופיות שונות ועריכת תחקירים מורכבים.
כשניגשנו לנושא השער של החודש הבנו שלמעשה כבר עשינו את כל זה במשך יותר מעשור במגזין אפוק. בעשור האחרון ניתחנו את האסטרטגיות של אלופי השחמט; ערכנו מחקרים על פרשות פוליטיות סבוכות; תיעדנו את השיטות למציאת פתרונות יצירתיים; נברנו במדע שמאחורי היכולות הנסתרות של הצמחים; בדקנו ממצאים חדשים המראים שראשיתה של התרבות האנושית קדומה הרבה יותר מכפי שחשבו; הסברנו היבטים מורכבים בפילוסופיה של אפלטון, סוקרטס, וברוס לי; ובהגיגיהם של הסופרים הרוסים טולסטוי, דוסטוייבסקי וסולז'ניצין; ניסינו להבין את כתביו האבודים של אייזק ניוטון; וצללנו לתיאוריות העכשוויות המעצבות את העולם.
מה עוד ניתן להסביר, שאינו מוסבר? ובכן, לא מעט. בסדרת כתבות קצרות במדור מדע התרכזנו בכמה תופעות שמדענים אינם מצליחים עדיין להסביר: כגון אנשים שכמעט אינם צריכים לישון; שדות חשמליים הנפלטים מהלב החוצה ואולי משפיעים על התקשורת בינינו; חומר פעיל הנמצא במערבולות, בתאי גופנו ובחיידקים ולא מתנהג על פי חוקי הפיזיקה הרגילים; וגם סקרנו את סיפורו של הגאון המסוגל לשלוט בקצב ליבו, לגרום לאחת מכפות ידיו להתחמם במהירות ולסלק כאבים עזים מגופו.
העמקנו גם בנושא המזל, הנחשב לאלמנט אקראי לחלוטין בעולמנו שנדמה שאיש אינו מסוגל להסביר. מהו מזל? האם כל אחד יכול להצליח אם רק יתאמץ מספיק, יפתח כישרון או "יעשה את הדבר הנכון?" ומדוע בספרי אגדות מייחסים לעתים מזל לאנשים טיפשים, תמימים וטובי לב?
לפני כן תוכלו לקרוא ריאיון מטלטל עם ד"ר מרים גרוסמן, פסיכיאטרית ילדים, מתבגרים ומבוגרים, בעלת ותק של יותר מ-40 שנה, המסבירה כיצד פועלת "תעשיית המגדר" – נושא שהגיע היום אף לילדים ביסודי ובגנים בארה"ב, וגם בישראל. ד"ר גרוסמן טוענת כי מדובר ב"קרב המתחולל על המוח והערכים של הילדים שלנו", שבבסיסו הונאה גדולה.
כתבה אחרת מסבירה את המיתוג מחדש או את ההסוואה שעוברים ארגונים אסלאמיסטים (אסלאם פוליטי) אנטישמיים, המציגים את עצמם כעת כ"פרוגרסיבים העוסקים בזכויות אדם" ומוציאים לפועל אנטישמיות חדשה המבוססת על אידיאולוגיית ה-Woke, הצוברת תאוצה בשנים האחרונות. האנטישמיות הזו מושכת אליה אנשים רבים, בהם גם לא מעט יהודים.
אנחנו מקווים שתהנו להתחכך בבלתי מוסבר ובמוסבר בגיליון הזה וגם בגיליונות הבאים אחריו.
מאיה מזרחי
הנס מאנקה
איל לוינטר
מאיה מזרחי
יאן יקיאלק
רקפת תבור
רקפת תבור
רקפת תבור
דינה גורדון
רקפת תבור
מאיה מזרחי
ד"ר משה רט
מאיה מזרחי, רקפת תבור
גלית דהן קרליבך
נדב רט
גלית דהן קרליבך
דינה גורדון
דקל בנו