כניסה
הרשמה לניוזלטר

תפנית בעלילה – אלה מסקנותיו הסופיות של המשפטן ג'ון דורהאם, שמונה לחקור כיצד התחילה פרשת טראמפ-FBI-רוסיה ומה שורשיה

הנס מאנקה | 11 ביוני 2023 | מחשבות | 9 דק׳

הדוח המפתיע שכמעט אף אחד לא מדבר עליו: טראמפ, רוסיה, קלינטון וה-FBI

הסיפור הזה תפס כותרות מרכזיות בכלי התקשורת בישראל ובעולם. ב-31 ביולי 2016 פתח ה-FBI בחקירה שכונתה "הוריקן אש צולבת" (Crossfire Hurricane). מטרת החקירה הייתה לבדוק אם אנשים הקשורים לקמפיין של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב שיתפו או משתפים פעולה עם ממשלת רוסיה בניסיון לחבל, להטות או להשפיע על תוצאות הבחירות לנשיאות.

במשך שלוש שנים ציטטו כלי תקשורת תאגידיים, בהם MNSBC ו-CNN, מקורות אנונימיים שטענו כי טראמפ או אנשיו שיתפו פעולה עם ממשלת רוסיה. עיתונאים בניו יורק טיימס ובוושינגטון פוסט אף זכו בפרסי פוליצר על סיקור הקנוניה. באפריל 2018 הם קיבלו את הפרס היוקרתי בעקבות סדרת מאמרים בנושא – סקופים שהראו את הקשרים האפשריים בין טראמפ לרוסיה. כלי תקשורת בישראל קפצו גם הם על העגלה וקידמו את אותו נרטיב, לפיו נשיא ארה"ב או צוותו קשרו קשר עם רוסיה.

בלב הפרשה עמד סיפור על אדם בשם ג'ורג' פאפאדופולוס ששימש כיועץ לקמפיין טראמפ. פאפאדופולוס נפגש, בבר בלונדון, עם דיפלומט אוסטרלי בשם אלכסנדר דאונר, וסיפר לו על מזימה לכאורה בין רוסיה לקמפיין טראמפ לשחרר אימיילים שיביכו את המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון ויפגעו בסיכוייה להיבחר. דאונר ההמום הפנה את המידע לשגרירות ארה"ב, שהודיעה על כך ל-FBI, שפתח בחקירה המדוברת – "הוריקן אש צולבת". מבחינת הניו יורק טיימס[1], הגרדיאן[2] וכלי תקשורת נוספים שחזרו על כך[3], הסיפור על פאפאדופולוס והבר הלונדוני הפך למציאות שאין עליה עוררין.

בניגוד ליתר כלי התקשורת, במארס 2018 פרסם מגזין אפוק תחקיר שהראה כי הטענות לקשרים בין קמפיין טראמפ לרוסיה אינן מאומתות[4]. בתחקיר נכתב כי "טענות לא מאומתות בדבר קשרים בין ממשלת רוסיה לאנשיו של טראמפ, זכו להד ואומצו על יד שירותי הביון", כמו גם על ידי גופי התקשורת. התחקיר מצא כי לצד הטענות הלא מאומתות שהובילו לפתיחת החקירה, הקמפיין של המועמדת הילארי קלינטון לנשיאות 2016, יחד עם הגוף המנהל של המפלגה הדמוקרטית (DNC), שילמו מיליוני דולרים לחברה ששמה Fusion GPS כדי שתפיק מידע כוזב ומכפיש על טראמפ, הקושר אותו לרוסיה. המידע הופץ לכלי התקשורת ושימש את ה-FBI כדי להוציא צו המותיר לרגל אחר אנשים בצוותו של טראמפ.

חלפה שנה, ובאפריל 2019 הציג את מסקנותיו רוברט מולר, התובע המיוחד שמונה לחקור את הפרשה. מולר לא הצליח למצוא שיתוף פעולה או קונספירציה בין אנשים בקמפיין טראמפ לבין רוסיה. בדצמבר אותה שנה התפרסם דוח נוסף, הפעם של המפקח הכללי במשרד המשפטים, מייקל הורוביץ, שחשף פרטים נוספים בפרשה (קראו את התחקיר של מגזין אפוק בנושא)[5], אך לא מצא ראיה לקנוניה עם רוסיה. אולם המילה האחרונה הייתה שייכת למשפטן ג'ון דורהאם, שמונה כדי לבדוק כיצד התחילה החקירה נגד טראמפ ומה שורשיה.

חקירתו של דורהאם נמשכה כארבע שנים ופורסמה במאי האחרון בדוח בן כ-300 עמודים. באחד המשפטים החשובים ביותר בדוח מסביר דורהאם כי בריאיון שנערך עם דאונר (הדיפלומט האוסטרלי) התברר כי "פאפאדופולוס (היועץ לקמפיין טראמפ) לא הזכיר את האימיילים של קלינטון, לא הזכיר לכלוך [על קלינטון] או שממשלת רוסיה ניגשה בדרך כלשהי לצוות הקמפיין של טראמפ עם הצעה לספק סיוע". הדבר המהותי היחיד שפאפאדופולוס אמר היה ש"לרוסים יש מידע"[6].

במילים אחרות, הסיפור הרשמי ש"חשף" הניו יורק טיימס, לפיו פאפאדופולוס סיפר לדאונר על מזימה בין רוסיה לקמפיין טראמפ שמטרתה לשחרר אימיילים שיביכו את המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון – היה שקר. פאפאדופולוס לא אמר זאת, ובכל זאת השקר הזה שימש את ה-FBI לפתוח בחקירה נגד טראמפ.

דורהאם מסביר בדוח שפרסם כיצד נוצר השקר הזה. מתברר שפאפאדופולוס לא פגש רק את דאונר. למעשה הפגישה הראשונה שלו בלונדון הייתה ב-6 במאי 2016 עם דיפלומטית אוסטרלית אחרת בשם אריקה תומפסון. לאחר מכן ארגנה תומפסון פגישה שנייה ב-10 במאי שכללה את דאונר.

יום לפני שפאפאדופולוס פגש את תומפסון, דיווח האנליסט של רשת פוקס ניוז, אנדרו נפוליטנו, כי רוסיה, סין או המוסד הישראלי כמעט בוודאות פרצו לשרת האימיילים של הילרי קלינטון ומחזיקים בתכתובות שלה מתקופתה כשרת החוץ[7]. קלינטון השתמשה בשרת פרטי לא חוקי לתכתובות, במקום בחשבון דוא"ל של מחלקת המדינה. ואז, יום לפני שפאפאדופולוס פגש את דאונר, דיווח נפוליטנו מפוקס ניוז שהקרמלין מחזיק באימיילים של קלינטון ומתלבט אם לשחרר אותם[8].

בפגישה בבר הלונדוני פאפאדופולוס פשוט חזר על הדיווח של פוקס ניוז בנושא שדובר רבות באותה תקופה, לפיו "לרוסים יש מידע". הערה חסרת חשיבות שלא נעשה איתה כלום במשך חודש וחצי, עד שיום אחד החליט אתר ההדלפות ויקיליקס לשחרר אימיילים פרוצים השייכים לקלינטון. לפי הדוח של דורהאם, הדלפת האימיילים גרמה לדיפלומטים האוסטרלים (דאונר ותומפסון) ליידע את הממונים עליהם על השיחה עם פאפאדופולוס, ומשם התגלגל המידע ל-FBI.

בנקודה זו נוצר השקר. המידע שהעבירו האוסטרלים ל-FBI נוסח בצורה מעורפלת וציין כי פאפאדופולוס אמר בפגישה בלונדון ש"צוותו של טראמפ קיבל איזושהי הצעה מרוסיה שבכוחה לסייע לתהליך באמצעות פרסום אנונימי של מידע במהלך הקמפיין, שיזיק לגברת קלינטון". דברים מעורפלים ולא מבוססים, שעל בסיסם החליט ה-FBI לפתוח בחקירה מלאה נגד טראמפ, שנמשכה מספר שנים.

דורהאם כותב בדוח כי ה-FBI פתח בחקירה מבלי שאפילו ראיין את הדיפלומטים האוסטרלים או את פאפאדופולוס כדי לאמת שהדברים נכונים. "בתוך שלושה ימים מקבלת הדיווח [האוסטרלי], קבע ה-FBI, ללא ניתוח נוסף, כי המידע של האוסטרלים מהווה בסיס הולם לפתיחת חקירה מלאה שתבדוק האם אנשים הקשורים לקמפיין הנשיאותי [של טראמפ] הלבינו פעילויות או שיתפו פעולה עם ממשלת רוסיה".

מי שעמד בראש חקירת ה-FBI היה פיטר סטראק (Strzok), סגן עוזר מנהל הביון הנגדי ב-FBI. דורהאם ציין בדוח כי לפני שסטראק ידע על הפגישה של האוסטרלים עם פאפאדופולוס, הוא התכתב עם עמיתתו ב-FBI, עורכת הדין ליסה פייג'. בהודעות הם הביעו תיעוב עמוק לטראמפ ורצון להרוס את הקמפיין שלו.

רק אחרי שה-FBI פתח בחקירה מלאה נגד טראמפ ואנשיו, נסע סטראק ללונדון (ב-2 באוגוסט 2016) לראיין את שני הדיפלומטים האוסטרלים. הצטרף אליו הנספח המשפטי של ה-FBI בלונדון שסיפר לחוקר דורהאם על מה שקרה שם. במהלך הנסיעה לריאיון אמר סטראק לנספח (כפי שכתוב בדוח של דורהאם): "אין בזה שום דבר, אבל אנחנו חייבים לרדת לעומקו של עניין", וכאשר העביר הנספח את חומרי הריאיון למודיעין הבריטי, נאמר לו שדבריו של פאפאדופולוס אינם "מודיעין בעל ערך מיוחד". הצד הבריטי התעקש שחייב להיות משהו נוסף שיאפשר לסטראק להמשיך בחקירה מלאה נגד טראמפ. "הבריטים לא האמינו שהשיחה של פאפאדופולוס בבר הלונדוני הייתה כל מה שיש, והם היו משוכנעים של-FBI חייב להיות מידע נוסף". אבל לא היה מידע נוסף. דבריו של פאפאדופולוס, שחזר על מה שנאמר ברשת פוקס ניוז, זה כל מה שהיה.

הילרי קלינטון נכנסת לתמונה

ימים ספורים מרגע שנפתחה החקירה הגיש ה-FBI בקשה לביצוע מעקבים אלקטרוניים אחרי מספר אנשים בקמפיין טראמפ לנשיאות, בהם ג'ורג' פאפאדופולוס ואדם בשם קרטר פייג'. הבקשות הוגשו לבית משפט מיוחד (FISC) הרשאי לאשר בקשות כאלה.

אלא שבית המשפט לא אישר את הבקשות, כותב דורהאם, עד אשר הגיע ל-FBI מידע מודיעיני חדש[9]. המידע הגיע מכריסטופר סטיל, שבעברו היה סוכן ביון בריטי. "בתוך ימים ממועד קבלת המידע (שכונה "דוחות סטיל"), נעשה שימוש בדוחות סטיל הבלתי מאומתים והלא בדוקים", כותב דורהאם, כדי לשכנע את בית המשפט שקיימת עילה סבירה לריגול אחרי אנשי הקמפיין של טראמפ. זאת למרות ש"החוקרים לא אישרו ולא יכלו לאשש אף אחת מההאשמות המהותיות הכלולות בדיווח של סטיל. סטיל גם לא הצליח לספק אישור לאף אחת מההאשמות המדווחות, גם לאחר שהוצע לו מיליון דולר או יותר על ידי ה-FBI עבור אישור כזה"[10].

חמור מכך, בדוח של דורהאם נכתב כי סטיל נשכר להפיק את המידע על קשריו של טראמפ עם רוסיה על ידי חברת החקירות Fusion GPS. חברת החקירות נשכרה להפיק את המודיעין על ידי חברת ראיית החשבון PerkinsCoie שעבדה באותם ימים עם קמפיין קלינטון לנשיאות ועם הוועדה הדמוקרטית הלאומית (DNC) – שהיא הגוף המנהל הרשמי של המפלגה הדמוקרטית[11]. כאמור, בדיוק כפי שנכתב בתחקיר של מגזין אפוק מ-2018.

האם ב-FBI ידעו שהמידע מגיע מהקמפיין של קלינטון? כן. "לפחות חלק מאנשי ה-FBI ידעו שהוא ממומן או מקודם על ידי קמפיין קלינטון", כותב דורהאם[12]. "בסוף יולי 2016 הגיע לסוכנויות המודיעין האמריקניות מידע לפיו המועמדת לנשיאות, הילרי קלינטון, אישרה קמפיין שמטרתו לעורר סקנדל נגד המועמד לנשיאות דונלד טראמפ, באמצעות קשירתו לפוטין ולפריצה הרוסית ל[שרתי] הוועדה הדמוקרטית הלאומית (DNC)", מציין הדוח. בעקבות המידע שהגיע אליו, ג'ון ברנן, שעמד בראש ה-CIA, "תדרך את הנשיא לשעבר ברק אובמה ובכירים אחרים על המודיעין"[13]. מטרת הקמפיין של קלינטון הייתה לפי הדוח: "להכפיש את דונלד טראמפ במטרה להסיט את תשומת הלב מדאגותיה שלה בנוגע לשימוש שלה בשרת דוא"ל פרטי"[14].

Tpyxa_illustratioN/Shutterstock.com

ברנן תדרך לא רק את אובמה, אלא גם את סגן הנשיא דאז ג'ו ביידן, ואת ראש ה-FBI ג'יימס קומי. דורהאם כותב כי המודיעין שייצר הקמפיין של קלינטון היה "רלוונטי מאוד לחקירה" שניהל ה-FBI "מכיוון שזה היה חלק מפסיפס המידע" שהשפיע על החלטות החוקרים. הוא מוסיף כי "הפקידים הסתמכו, לפחות חלקית, על חומרים שסופקו או מומנו על ידי קמפיין קלינטון ו/או ה-DNC כאשר ביקשו צווי FISA (צווים למעקב אלקטרוני אחרי אנשי הקמפיין של טראמפ)".

מדובר באחת השערוריות הגדולות ביותר שהופיעו בעשורים האחרונים בפוליטיקה, אם לא ה-שערורייה, אותה ניתן לסכם כך: ארגון ביון החליט לפתוח בחקירה נגד מועמד לנשיאות ואחר כך נגד נשיא מכהן, אף על פי שידע כי מדובר במידע חסר בסיס ולא מאומת. הוא אף העז להשתמש ביודעין במידע שקרי שהגיע מהקמפיין של הילרי קלינטון כדי לשכנע את בית המשפט לאפשר לו לבצע האזנות סתר נגד אנשיו של טראמפ. ובתוך כך שכנעו כלי התקשורת את הציבור כי הטענות בתיק נכונות, ואף זכו בפרסי פוליצר על כך.

References
.1 LaFRANIERE, MAZZETTI, APUZZO, "How the Russia Inquiry Began: A Campaign Aide, Drinks and Talk of Political Dirt", The New York Times, December 2017, Archive: https://archive.is/HQjib
.2 Sabrina Siddiqui, "Trump aide told Australian diplomat Russia had dirt on Clinton – report", The Guardian, December 2017
.3 Bob Fredericks, "How a wine-soaked meeting in London sparked the Mueller probe", New York Post, April 2019
.4 ג'ושוע פיליפ, "תעודת הביטוח" – התוכנית להפלת דונלד טראמפ, מגזין אפוק, 13 במארס 2018
.5 ג'ף קרלסון, "תחקיר: משולש הכוחות טראמפ-אפ-בי-איי-רוסיה", יוני 2020
.6 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-53
.7 Fox Business, "Romanian hacker says hacking Clinton's private server 'was easy'", Youtube,
.8 https://twitter.com/HansMahncke/status/1205930771346862083
.9 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-10-11
.10 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-11-12
.11 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-12
.12 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-87
.13 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-81
.14 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-88

הדוח המפתיע שכמעט אף אחד לא מדבר עליו: טראמפ, רוסיה, קלינטון וה-FBI

תפנית בעלילה – אלה מסקנותיו הסופיות של המשפטן ג'ון דורהאם, שמונה לחקור כיצד התחילה פרשת טראמפ-FBI-רוסיה ומה שורשיה

הנס מאנקה | 11 ביוני 2023 | מחשבות | 3 דק׳

המשפטן ג'ון דורהאם | Sipa USA/Alamy Stock Photo

הסיפור הזה תפס כותרות מרכזיות בכלי התקשורת בישראל ובעולם. ב-31 ביולי 2016 פתח ה-FBI בחקירה שכונתה "הוריקן אש צולבת" (Crossfire Hurricane). מטרת החקירה הייתה לבדוק אם אנשים הקשורים לקמפיין של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב שיתפו או משתפים פעולה עם ממשלת רוסיה בניסיון לחבל, להטות או להשפיע על תוצאות הבחירות לנשיאות.

במשך שלוש שנים ציטטו כלי תקשורת תאגידיים, בהם MNSBC ו-CNN, מקורות אנונימיים שטענו כי טראמפ או אנשיו שיתפו פעולה עם ממשלת רוסיה. עיתונאים בניו יורק טיימס ובוושינגטון פוסט אף זכו בפרסי פוליצר על סיקור הקנוניה. באפריל 2018 הם קיבלו את הפרס היוקרתי בעקבות סדרת מאמרים בנושא – סקופים שהראו את הקשרים האפשריים בין טראמפ לרוסיה. כלי תקשורת בישראל קפצו גם הם על העגלה וקידמו את אותו נרטיב, לפיו נשיא ארה"ב או צוותו קשרו קשר עם רוסיה.

בלב הפרשה עמד סיפור על אדם בשם ג'ורג' פאפאדופולוס ששימש כיועץ לקמפיין טראמפ. פאפאדופולוס נפגש, בבר בלונדון, עם דיפלומט אוסטרלי בשם אלכסנדר דאונר, וסיפר לו על מזימה לכאורה בין רוסיה לקמפיין טראמפ לשחרר אימיילים שיביכו את המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון ויפגעו בסיכוייה להיבחר. דאונר ההמום הפנה את המידע לשגרירות ארה"ב, שהודיעה על כך ל-FBI, שפתח בחקירה המדוברת – "הוריקן אש צולבת". מבחינת הניו יורק טיימס[1], הגרדיאן[2] וכלי תקשורת נוספים שחזרו על כך[3], הסיפור על פאפאדופולוס והבר הלונדוני הפך למציאות שאין עליה עוררין.

בניגוד ליתר כלי התקשורת, במארס 2018 פרסם מגזין אפוק תחקיר שהראה כי הטענות לקשרים בין קמפיין טראמפ לרוסיה אינן מאומתות[4]. בתחקיר נכתב כי "טענות לא מאומתות בדבר קשרים בין ממשלת רוסיה לאנשיו של טראמפ, זכו להד ואומצו על יד שירותי הביון", כמו גם על ידי גופי התקשורת. התחקיר מצא כי לצד הטענות הלא מאומתות שהובילו לפתיחת החקירה, הקמפיין של המועמדת הילארי קלינטון לנשיאות 2016, יחד עם הגוף המנהל של המפלגה הדמוקרטית (DNC), שילמו מיליוני דולרים לחברה ששמה Fusion GPS כדי שתפיק מידע כוזב ומכפיש על טראמפ, הקושר אותו לרוסיה. המידע הופץ לכלי התקשורת ושימש את ה-FBI כדי להוציא צו המותיר לרגל אחר אנשים בצוותו של טראמפ.

חלפה שנה, ובאפריל 2019 הציג את מסקנותיו רוברט מולר, התובע המיוחד שמונה לחקור את הפרשה. מולר לא הצליח למצוא שיתוף פעולה או קונספירציה בין אנשים בקמפיין טראמפ לבין רוסיה. בדצמבר אותה שנה התפרסם דוח נוסף, הפעם של המפקח הכללי במשרד המשפטים, מייקל הורוביץ, שחשף פרטים נוספים בפרשה (קראו את התחקיר של מגזין אפוק בנושא)[5], אך לא מצא ראיה לקנוניה עם רוסיה. אולם המילה האחרונה הייתה שייכת למשפטן ג'ון דורהאם, שמונה כדי לבדוק כיצד התחילה החקירה נגד טראמפ ומה שורשיה.

חקירתו של דורהאם נמשכה כארבע שנים ופורסמה במאי האחרון בדוח בן כ-300 עמודים. באחד המשפטים החשובים ביותר בדוח מסביר דורהאם כי בריאיון שנערך עם דאונר (הדיפלומט האוסטרלי) התברר כי "פאפאדופולוס (היועץ לקמפיין טראמפ) לא הזכיר את האימיילים של קלינטון, לא הזכיר לכלוך [על קלינטון] או שממשלת רוסיה ניגשה בדרך כלשהי לצוות הקמפיין של טראמפ עם הצעה לספק סיוע". הדבר המהותי היחיד שפאפאדופולוס אמר היה ש"לרוסים יש מידע"[6].

במילים אחרות, הסיפור הרשמי ש"חשף" הניו יורק טיימס, לפיו פאפאדופולוס סיפר לדאונר על מזימה בין רוסיה לקמפיין טראמפ שמטרתה לשחרר אימיילים שיביכו את המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון – היה שקר. פאפאדופולוס לא אמר זאת, ובכל זאת השקר הזה שימש את ה-FBI לפתוח בחקירה נגד טראמפ.

דורהאם מסביר בדוח שפרסם כיצד נוצר השקר הזה. מתברר שפאפאדופולוס לא פגש רק את דאונר. למעשה הפגישה הראשונה שלו בלונדון הייתה ב-6 במאי 2016 עם דיפלומטית אוסטרלית אחרת בשם אריקה תומפסון. לאחר מכן ארגנה תומפסון פגישה שנייה ב-10 במאי שכללה את דאונר.

יום לפני שפאפאדופולוס פגש את תומפסון, דיווח האנליסט של רשת פוקס ניוז, אנדרו נפוליטנו, כי רוסיה, סין או המוסד הישראלי כמעט בוודאות פרצו לשרת האימיילים של הילרי קלינטון ומחזיקים בתכתובות שלה מתקופתה כשרת החוץ[7]. קלינטון השתמשה בשרת פרטי לא חוקי לתכתובות, במקום בחשבון דוא"ל של מחלקת המדינה. ואז, יום לפני שפאפאדופולוס פגש את דאונר, דיווח נפוליטנו מפוקס ניוז שהקרמלין מחזיק באימיילים של קלינטון ומתלבט אם לשחרר אותם[8].

בפגישה בבר הלונדוני פאפאדופולוס פשוט חזר על הדיווח של פוקס ניוז בנושא שדובר רבות באותה תקופה, לפיו "לרוסים יש מידע". הערה חסרת חשיבות שלא נעשה איתה כלום במשך חודש וחצי, עד שיום אחד החליט אתר ההדלפות ויקיליקס לשחרר אימיילים פרוצים השייכים לקלינטון. לפי הדוח של דורהאם, הדלפת האימיילים גרמה לדיפלומטים האוסטרלים (דאונר ותומפסון) ליידע את הממונים עליהם על השיחה עם פאפאדופולוס, ומשם התגלגל המידע ל-FBI.

בנקודה זו נוצר השקר. המידע שהעבירו האוסטרלים ל-FBI נוסח בצורה מעורפלת וציין כי פאפאדופולוס אמר בפגישה בלונדון ש"צוותו של טראמפ קיבל איזושהי הצעה מרוסיה שבכוחה לסייע לתהליך באמצעות פרסום אנונימי של מידע במהלך הקמפיין, שיזיק לגברת קלינטון". דברים מעורפלים ולא מבוססים, שעל בסיסם החליט ה-FBI לפתוח בחקירה מלאה נגד טראמפ, שנמשכה מספר שנים.

דורהאם כותב בדוח כי ה-FBI פתח בחקירה מבלי שאפילו ראיין את הדיפלומטים האוסטרלים או את פאפאדופולוס כדי לאמת שהדברים נכונים. "בתוך שלושה ימים מקבלת הדיווח [האוסטרלי], קבע ה-FBI, ללא ניתוח נוסף, כי המידע של האוסטרלים מהווה בסיס הולם לפתיחת חקירה מלאה שתבדוק האם אנשים הקשורים לקמפיין הנשיאותי [של טראמפ] הלבינו פעילויות או שיתפו פעולה עם ממשלת רוסיה".

מי שעמד בראש חקירת ה-FBI היה פיטר סטראק (Strzok), סגן עוזר מנהל הביון הנגדי ב-FBI. דורהאם ציין בדוח כי לפני שסטראק ידע על הפגישה של האוסטרלים עם פאפאדופולוס, הוא התכתב עם עמיתתו ב-FBI, עורכת הדין ליסה פייג'. בהודעות הם הביעו תיעוב עמוק לטראמפ ורצון להרוס את הקמפיין שלו.

רק אחרי שה-FBI פתח בחקירה מלאה נגד טראמפ ואנשיו, נסע סטראק ללונדון (ב-2 באוגוסט 2016) לראיין את שני הדיפלומטים האוסטרלים. הצטרף אליו הנספח המשפטי של ה-FBI בלונדון שסיפר לחוקר דורהאם על מה שקרה שם. במהלך הנסיעה לריאיון אמר סטראק לנספח (כפי שכתוב בדוח של דורהאם): "אין בזה שום דבר, אבל אנחנו חייבים לרדת לעומקו של עניין", וכאשר העביר הנספח את חומרי הריאיון למודיעין הבריטי, נאמר לו שדבריו של פאפאדופולוס אינם "מודיעין בעל ערך מיוחד". הצד הבריטי התעקש שחייב להיות משהו נוסף שיאפשר לסטראק להמשיך בחקירה מלאה נגד טראמפ. "הבריטים לא האמינו שהשיחה של פאפאדופולוס בבר הלונדוני הייתה כל מה שיש, והם היו משוכנעים של-FBI חייב להיות מידע נוסף". אבל לא היה מידע נוסף. דבריו של פאפאדופולוס, שחזר על מה שנאמר ברשת פוקס ניוז, זה כל מה שהיה.

הילרי קלינטון נכנסת לתמונה

ימים ספורים מרגע שנפתחה החקירה הגיש ה-FBI בקשה לביצוע מעקבים אלקטרוניים אחרי מספר אנשים בקמפיין טראמפ לנשיאות, בהם ג'ורג' פאפאדופולוס ואדם בשם קרטר פייג'. הבקשות הוגשו לבית משפט מיוחד (FISC) הרשאי לאשר בקשות כאלה.

אלא שבית המשפט לא אישר את הבקשות, כותב דורהאם, עד אשר הגיע ל-FBI מידע מודיעיני חדש[9]. המידע הגיע מכריסטופר סטיל, שבעברו היה סוכן ביון בריטי. "בתוך ימים ממועד קבלת המידע (שכונה "דוחות סטיל"), נעשה שימוש בדוחות סטיל הבלתי מאומתים והלא בדוקים", כותב דורהאם, כדי לשכנע את בית המשפט שקיימת עילה סבירה לריגול אחרי אנשי הקמפיין של טראמפ. זאת למרות ש"החוקרים לא אישרו ולא יכלו לאשש אף אחת מההאשמות המהותיות הכלולות בדיווח של סטיל. סטיל גם לא הצליח לספק אישור לאף אחת מההאשמות המדווחות, גם לאחר שהוצע לו מיליון דולר או יותר על ידי ה-FBI עבור אישור כזה"[10].

חמור מכך, בדוח של דורהאם נכתב כי סטיל נשכר להפיק את המידע על קשריו של טראמפ עם רוסיה על ידי חברת החקירות Fusion GPS. חברת החקירות נשכרה להפיק את המודיעין על ידי חברת ראיית החשבון PerkinsCoie שעבדה באותם ימים עם קמפיין קלינטון לנשיאות ועם הוועדה הדמוקרטית הלאומית (DNC) – שהיא הגוף המנהל הרשמי של המפלגה הדמוקרטית[11]. כאמור, בדיוק כפי שנכתב בתחקיר של מגזין אפוק מ-2018.

האם ב-FBI ידעו שהמידע מגיע מהקמפיין של קלינטון? כן. "לפחות חלק מאנשי ה-FBI ידעו שהוא ממומן או מקודם על ידי קמפיין קלינטון", כותב דורהאם[12]. "בסוף יולי 2016 הגיע לסוכנויות המודיעין האמריקניות מידע לפיו המועמדת לנשיאות, הילרי קלינטון, אישרה קמפיין שמטרתו לעורר סקנדל נגד המועמד לנשיאות דונלד טראמפ, באמצעות קשירתו לפוטין ולפריצה הרוסית ל[שרתי] הוועדה הדמוקרטית הלאומית (DNC)", מציין הדוח. בעקבות המידע שהגיע אליו, ג'ון ברנן, שעמד בראש ה-CIA, "תדרך את הנשיא לשעבר ברק אובמה ובכירים אחרים על המודיעין"[13]. מטרת הקמפיין של קלינטון הייתה לפי הדוח: "להכפיש את דונלד טראמפ במטרה להסיט את תשומת הלב מדאגותיה שלה בנוגע לשימוש שלה בשרת דוא"ל פרטי"[14].

Tpyxa_illustratioN/Shutterstock.com

ברנן תדרך לא רק את אובמה, אלא גם את סגן הנשיא דאז ג'ו ביידן, ואת ראש ה-FBI ג'יימס קומי. דורהאם כותב כי המודיעין שייצר הקמפיין של קלינטון היה "רלוונטי מאוד לחקירה" שניהל ה-FBI "מכיוון שזה היה חלק מפסיפס המידע" שהשפיע על החלטות החוקרים. הוא מוסיף כי "הפקידים הסתמכו, לפחות חלקית, על חומרים שסופקו או מומנו על ידי קמפיין קלינטון ו/או ה-DNC כאשר ביקשו צווי FISA (צווים למעקב אלקטרוני אחרי אנשי הקמפיין של טראמפ)".

מדובר באחת השערוריות הגדולות ביותר שהופיעו בעשורים האחרונים בפוליטיקה, אם לא ה-שערורייה, אותה ניתן לסכם כך: ארגון ביון החליט לפתוח בחקירה נגד מועמד לנשיאות ואחר כך נגד נשיא מכהן, אף על פי שידע כי מדובר במידע חסר בסיס ולא מאומת. הוא אף העז להשתמש ביודעין במידע שקרי שהגיע מהקמפיין של הילרי קלינטון כדי לשכנע את בית המשפט לאפשר לו לבצע האזנות סתר נגד אנשיו של טראמפ. ובתוך כך שכנעו כלי התקשורת את הציבור כי הטענות בתיק נכונות, ואף זכו בפרסי פוליצר על כך.

References
.1 LaFRANIERE, MAZZETTI, APUZZO, "How the Russia Inquiry Began: A Campaign Aide, Drinks and Talk of Political Dirt", The New York Times, December 2017, Archive: https://archive.is/HQjib
.2 Sabrina Siddiqui, "Trump aide told Australian diplomat Russia had dirt on Clinton – report", The Guardian, December 2017
.3 Bob Fredericks, "How a wine-soaked meeting in London sparked the Mueller probe", New York Post, April 2019
.4 ג'ושוע פיליפ, "תעודת הביטוח" – התוכנית להפלת דונלד טראמפ, מגזין אפוק, 13 במארס 2018
.5 ג'ף קרלסון, "תחקיר: משולש הכוחות טראמפ-אפ-בי-איי-רוסיה", יוני 2020
.6 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-53
.7 Fox Business, "Romanian hacker says hacking Clinton's private server 'was easy'", Youtube,
.8 https://twitter.com/HansMahncke/status/1205930771346862083
.9 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-10-11
.10 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-11-12
.11 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-12
.12 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-87
.13 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-81
.14 John H Durham, Report on Matters Related to Intelligence Activities and Investigations Arising Out of the 2016 Presidential Campaigns, May 2022, p-88
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פרשנות: חמאס מנסה לנצל את המלחמה ברצועת עזה כדי להקים התארגנות חדשה בלבנון

יוני בן מנחם

לעת עתה זה לא הצליח, אחרי שפלגים לבנונים, החוששים מתגובת ישראל, הגיבו בזעם

פרשנות: צרפת ממשיכה במאמציה למנוע מלחמה כוללת בין ישראל לחיזבאללה

יוני בן מנחם

הערוץ הלבנוני "אל-ג'דיד" דיווח כי ראש המודיעין הצרפתי נועד בחשאי בביירות עם בכירים בחיזבאללה. משלחת צרפתית תגיע בימים הקרובים לישראל כדי לדון ביישום החלטה 1701 של האו"ם ובניסיון למנוע ההסלמה בגבול הצפון למלחמה כוללת

פרשנות: סלאם פיאד – מועמד הפשרה לניהול הרצועה?

יוני בן מנחם

חילוקי דעות חריפים בין ממשלת ישראל לממשל ביידן על אופי המשטר ברצועת עזה בתום המלחמה. לאחרונה עלה שמו של ד"ר סלאם פיאד כאופציה לניהול הרצועה. במי מדובר? והאם הוא באמת רלוונטי לשיקום רצועת עזה ביום שאחרי?

פרשנות: הרמטכ"ל חייב להורות על פתיחת יחידת "חצב" מחדש

יוני בן מנחם

צה"ל סגר לפני שנתיים את היחידה באמ"ן לאיסוף מודיעין ממקורות גלויים הנקראת "חצב". מדובר בטעות גדולה שגרמה נזק למערכת האיסוף של אמ"ן

פרשנות: אין לשלול את האפשרות שהצמרת הצבאית של חמאס תנסה להימלט דרך המנהרות למצרים, ביחד עם קבוצת חטופים

יוני בן מנחם

כוחות צה"ל פועלים באזור ח'אן יונס נגד מעוזי חמאס, בעוד מערכת

פרשנות: העימות סביב הקמת אזור חיץ ברצועת עזה

יוני בן מנחם

ישראל עומדת על זכותה להקים אזור חיץ ברצועה. ארה"ב מתנגדת, והפלסטינים רואים בכך שינוי חשוב באסטרטגיה של ישראל כלפי הבעיה הפלסטינית, שיש להתנגד לו בכל דרך

שתפו: