כניסה
הרשמה לניוזלטר

גורמים בכירים בישראל מעריכים כי ארגון הטרור עשוי לנסות ולאמץ את מודל חיזבאללה בלבנון – שליטה עקיפה במוקדי הכוח באמצעות הקמת מפלגה פוליטית חדשה, במטרה לשמר את השפעתו על הציבור ולהמשיך לפעול מאחורי הקלעים

יוני בן מנחם | 16 באוקטובר 2025 | חדשות | 2 דק׳

כיצד יפעל חמאס לשימור שליטתו ברצועה?

חמאס וחיזבאללה הם שני ארגוני טרור המשתייכים לציר האיראני, ושניהם ספגו פגיעות קשות מצה"ל במהלך המלחמה הנוכחית. בין הארגונים קיימים קווי דמיון רבים. חמאס נחשב בעולם הערבי ל"חזית הפלסטינית של ציר ההתנגדות", ופעילותו ברצועת עזה משקפת במובנים רבים את דפוסי הפעולה של חיזבאללה בלבנון – שילוב בין כוח צבאי, מערכת פוליטית-חברתית, מתן שירותי רווחה והשפעה אזורית נרחבת.

עם זאת, יש הבדל מהותי בין הזירות: בלבנון קיימים נשיא, ממשלה וצבא לאומי, אך חיזבאללה שולט מאחורי הקלעים בזכות מאגרי הנשק שברשותו ותמיכתה של איראן, תוך שהוא מחזיק נציגים בפרלמנט ובממשלה. ברצועת עזה, לעומת זאת, חמאס הוא השליט הרשמי מאז השתלטותו בשנת 2007.

מאז אותה השתלטות, חמאס בנה כוח צבאי המונה כ-30 אלף לוחמים, פיתח מערך רקטות לטווחים קצרים וארוכים, חפר רשת מנהרות באורך של כ-700 ק"מ, וניסה לבסס מאזן הרתעה מול ישראל. בתגובה, ישראל הטילה כבר אז מצור ביטחוני וכלכלי על הרצועה. לאחר מתקפת "מבול אל-אקצא" ב-7 באוקטובר 2023, הצליח צה"ל, כתוצאה מלחימה ממושכת, לפרק כמעט לחלוטין את המסגרות הצבאיות של חמאס – למעט שתי חטיבות הפועלות עדיין באזור העיר עזה ומחנות המרכז.

מחבלי חמאס ברצועת עזה, 12 באוקטובר 2025

מחבלי חמאס ברצועת עזה, 12 באוקטובר 2025 | צילום: EYAD BABA/AFP via Getty Images

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נשיא לבנון, ג'וזף עאון
נשיא לבנון עם חידוש השיחות עם ישראל: "לא נקבל אלא את סיום הכיבוש"

דורון פסקין

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, 22 ביוני 2026
טראמפ: "איראן הסכימה לפיקוח גרעיני ברמה הגבוהה ביותר; אם לא היו מסכימים, לא היה מתקיים כל משא ומתן נוסף"

אורן שלום

כוחות צה"ל בגבול לבנון, 18 ביוני 2026
צה"ל ירה לעבר מחבלים שהתקרבו לכוחות; חיזבאללה טוען: הפרה של הפסקת האש

צוות מגזין אפוק

דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאא'י, 28 באוקטובר 2024
דובר משרד החוץ האיראני: אין תוכנית לאפשר לפקחי סבא"א לבקר במתקני הגרעין שנפגעו

אורן שלום

כוחות צה״ל בגבול לבנון, 15 במרץ 2026
בישראל מזהירים: הצעדים של ארה"ב מעניקים לאיראן דריסת רגל בלבנון

יוני בן מנחם

שגריר ישראל בארה"ב, יחיאל לייטר, ראש הסגל של מחלקת המדינה, דניאל הולר, שגריר ארה"ב בלבנון, מישל עיסא, ושגרירת לבנון בארה"ב, נאדה חמאדה, בפגישה בין משלחות ישראל ולבנון בוושינגטון, 3 ביוני 2026
על רקע ההבנות בין ארה"ב לאיראן: המשא ומתן בין ישראל ללבנון יתחדש היום בוושינגטון

יוני בן מנחם

שתפו: