כניסה
הרשמה לניוזלטר

פעילות החמאס מתאפשרת הודות למערכת בינלאומית ענפה, המזרימה מיליארדי דולרים לקופתו של ארגון הטרור. מהם מקורות המימון של חמאס, וכיצד ניתן לפעול נגדם?

יובל גומא | 19 בדצמבר 2023 | חדשות | 4 דק׳

מומחים פיננסיים: לא ניתן להרוס לחלוטין את המערכת הפיננסית של חמאס, ניתן רק לשבש אותה

על אף הפגיעות הקשות שחמאס סופג בשבועות האחרונים במוקדי השליטה המרכזיים שלו מידי צה''ל, נראה שהמערכת הפיננסית הענפה של הארגון נותרת כמעט ללא פגע, וממשיכה לעמוד לרשותו גם בשלביה המתקדמים של הלחימה.

"חמאס איתן מבחינה כלכלית", אמרה ג'סיקה דייוויס, נשיאת החברה הקנדית Insight Threat Intelligence, לסוכנות הידיעות הצרפתית (AFP). "בעשור האחרון, אם לא לפני כן, הם יצרו רשת פיננסית חסינה למדי". לדבריה, חמאס יצר באין מפריע מקורות הכנסה רבים במדינות כמו טורקיה, סודן ואלג'יריה, הכוללים בין היתר עסקים קטנים והשקעות נדל"ן.

חמאס מסתמך גם על רשת בלתי רשמית של תרומות. "הוא הפך לטוב במיוחד בפיתוח ותפעול של מערכת ענפה של חלפני כספים", אמר יצחק גל, עמית מחקר במכון מתווים ומומחה לכלכלה הפלסטינית, בריאיון ל-AFP. מספר התורמים לארגון לא פחת בהכרח מאז ה-7 באוקטובר. "למרות הזוועות שביצע, נראה שחמאס זוכה לתמיכה בקרב חלקים מסוימים מהאוכלוסייה בעולם, שכן הוא נתפס על ידם כארגון שחרור", הסביר לוקאס וובר, מייסד-שותף של אתר האינטרנט Militant Wire.

מזוודות של כספי טרור בשווי של כחמישה מיליון ש"ח שנתפסו על ידי לוחמי היחידה הרב ממדית בביתו של בכיר חמאס במרחב ג'באליה, 18 בדצמבר 2023 | צילום: דובר צה"ל

מזוודות של כספי טרור בשווי של כחמישה מיליון ש"ח שנתפסו על ידי לוחמי היחידה הרב ממדית בביתו של בכיר חמאס במרחב ג'באליה, 18 בדצמבר 2023 | צילום: דובר צה"ל

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לאן הולכים בלבנון? השיחות הישירות, חיזבאללה, והסיכוי לפריצת דרך | צפו בריאיון

יוני בן מנחם

בנק ישראל
הדולר בשפל של שלושה עשורים – האם השקל חזק מדי? | פרשנות

דורון פסקין

מכלית נפט איראנית בנמל צ'אהאבאר, 25 בפברואר 2019
האם לאיראן יש דרכים לעקוף את המצור הימי? | פרשנות

דורון פסקין

הגנרל אחמד ואהידי, מפקד משמרות המהפכה, 30 במאי 2024
האיש החזק בטהראן? | פרשנות

יוני בן מנחם

איראנים מתאבלים על מותו של המנהיג העליון, עלי ח'מינאי, 1 במרץ 2026
מדוע מתעכבת קבורתו של ח'מינאי? | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ונשיא סוריה, אחמד א-שרע, 4 בפברואר 2025
טורקיה וסוריה מהדקות עוד יותר את השותפות ביניהן; בישראל עוקבים בדריכות | פרשנות

יוני בן מנחם

שתפו: