כניסה
הרשמה לניוזלטר

המלחמה מול ישראל וארה"ב חשפה את פגיעותו של המשטר האיראני, האיצה את המשבר החברתי והכלכלי, וערערה את עיקרון ההנהגה הדתית העליונה. האם איראן עומדת בפני שינוי היסטורי או שתבחר בדרך ההקצנה והבידוד?

יוני בן מנחם | 9 ביולי 2025 | גיאו-פוליטיקה | 3 דק׳

משטר האייתולות על פרשת דרכים: קריסת "וליאת אל-פקיה" אחרי מלחמת 12 הימים | פרשנות

המשטר האיראני מושתת על עיקרון "וליאת אל-פקיה" – רעיון דתי-פוליטי מרכזי באסלאם השיעי, שלפיו ההנהגה הפוליטית והדתית נתונה בידי המנהיג הדתי העליון. עיקרון זה העניק למשטר את הלגיטימציה והיציבות שדרושות לקיומו במשך עשרות שנים, מתוך הנחה שהמנהיגות הרוחנית תבטיח אחדות, עמידות וסולידריות פנימית.

אולם, האירועים האחרונים - ובראשם מלחמת 12 הימים - ערערו את תחושת היציבות הזאת. הציבור האיראני, שבעבר קיבל את מנהיגות ח'מינאי כחלק ממסגרת דתית-אידיאולוגית מגובשת, הולך ומאבד אמון ביכולת ההנהגה להתמודד עם אתגרי הביטחון, הכלכלה והחברה. עקרון וליאת אל-פקיה, שבעבר שימש עוגן של יציבות, הופך בעיני רבים לסמל לכישלון ולניתוק מהמציאות.

לפי הערכות גורמים ביטחוניים, איראן חווה כיום משבר אמון עמוק בחברה. המלחמה האחרונה מול ישראל וארה"ב חשפה פער משמעותי בין העוצמה הצבאית שהמשטר טען לה, לבין המציאות בשטח. טעויות חמורות בניהול המערכה, חדירות מודיעיניות ישראליות שהובילו לסיכול בכירים ולחיסול מדעני גרעין, והכשלים הכלכליים שנבעו מהסנקציות – כל אלה החריפו את הביקורת הציבורית והפנימית נגד המשטר.

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן והמנהיג העליון של איראן עלי ח'אמינאי

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן והמנהיג העליון של איראן עלי ח'אמינאי | קרדיט: מתוך אתר khamenei.ir

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, והמנהיג העליון, עלי ח'מינאי
בירושלים מעריכים: משטר האייתולות יתקשה לשרוד לאורך זמן | פרשנות

יוני בן מנחם

כוחות צה״ל בתרגיל צבאי סמוך לגבול לבנון, 24 באוקטובר 2023
מול איזה חיזבאללה תתמודד ישראל במבצע הבא?

משה ויסטוך

בנו של השאה האיראני לשעבר, מוחמד רזא פהלווי, 23 ביוני 2025
האם רזא פהלווי יכול להפוך למנהיג איראן ביום שאחרי? | פרשנות

יוני בן מנחם

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, ונשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בעת ביקורו של בן סלמאן באנקרה, 22 ביוני 2022
בישראל עוקבים בדריכות אחר כוונת טורקיה להצטרף להסכם ההגנה בין סעודיה לפקיסטן | פרשנות

יוני בן מנחם

המנהיג העליון של איראן, עלי ח׳מינאי, לצד נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן ובכירים נוספים
גל המחאה באיראן עולה מדרגה, אך נכון לרגע זה המשטר עדיין יציב | פרשנות

יוני בן מנחם

ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס (ימין), בינימין נתניהו ונשיא קפריסין ניקוס כריסטודולידיס, במסיבת עיתונאים משותפת בירושלים, 22 בדצמבר 2025
מאחורי שיתוף הפעולה בין ישראל, יוון וקפריסין | פרשנות

איל לוינטר

שתפו: