כניסה
הרשמה לניוזלטר

מפאנלים סולאריים ועד לאנטיביוטיקה, ממתכות נדירות ועד לסוללות לרכב – בייג'ינג ביססה שליטה ב-80 אחוז משרשראות האספקה הקריטיות, והפכה אותן לכלי לחץ אסטרטגי נגד ארה"ב, אירופה ושאר העולם. מה ניתן לעשות?

איל לוינטר | 7 ביולי 2025 | גיאו-פוליטיקה | 24 דק׳

מונופול הדרקון: כך השתלטה סין על שרשראות האספקה העולמיות – והחדירה מתגי כיבוי מרחוק

ביקום של סרט האנימציה WALL·E" (2008)", תאגיד בשם Buy n Large הצליח להשתלט על כלכלת העולם בדרך הרסנית: תחילה באמצעות מכירת יוגורט קפוא, אחר כך דרך בגדים, ובהמשך תחבורה, אנרגיה ובנקים. תושבי העולם התמכרו לנוחות ולמחירים הזולים, ו-Buy n Large הפכה לספקית היחידה של הכול – עד שהפכה לממשלה בפועל.

כשהתאגיד ריסק את כל התחרות, נותרו רק הוא והצרכנים שלו – תלויים בו, שבויים במחירים הנוחים של אתמול, בלי יכולת בחירה של המחר. הצרכנות הבלתי מרוסנת ש-Buy n Large עודדה כיסתה את כדור הארץ בזבל, ולכן כדי לנקות אותו נאלצה החברה להבריח את לקוחותיה (תושבי כדור הארץ) לחלל.

אם זה נשמע לכם כמו סיפור בדיוני לילדים – תחשבו שוב. עלילת הסרט המצויר שהפיקו דיסני-פיקסאר לפני יותר מעשור, מהדהדת עכשיו במציאות התעשייתית העולמית. לא הכול זהה כמובן, אבל הקווים הכלליים מוכרים: הפעם  אין המדובר בתאגיד בדיוני, אלא במדינה – סין.

אילוסטרציה: מגזין אפוק

אילוסטרציה: מגזין אפוק

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טנקים ישראלים בגבול לבנון, 24 בנובמבר 2025
המתיחות בין לבנון לאיראן נמשכת; בישראל עוקבים ומזהים הזדמנות | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא סוריה, אחמד א-שרע, 6 בדצמבר 2025
סוריה ניצבת מול אתגר גדול למיגור דאע"ש; בישראל עוקבים בדריכות | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא סוריה, אחמד א-שרע, 15 באוקטובר 2025
האם הפיגוע בתדמור יפגע בשיתוף הפעולה הביטחוני של ארה"ב עם סוריה? | פרשנות

יוני בן מנחם

רצועת עזה, 30 בינואר 2025
היום שאחרי חיסול אבו-שבאב – האם מודל המיליציות ברצועה ישרוד? | פרשנות

יוני בן מנחם

המלחמה נגד המערבלים הפלנטריים
המכונה שמניעה את המלחמה: הקרב החשאי נגד המערבל הפלנטרי של איראן | פרשנות

איל לוינטר

אחת הדאגות המרכזיות של קהילות המודיעין מעסקת F-35 עם סעודיה היא מדליפת מידע לסין או לרוסיה
האם ארה"ב באמת תעביר לסעודיה F-35 – או שזה ייתקע ברגע האחרון? | פרשנות

איל לוינטר

שתפו: