כניסה
הרשמה לניוזלטר

למיטוט שלטון חמאס ברצועת עזה עשויה להיות השלכה חיובית על הביטחון והיציבות של הממלכה ההאשמית

יוני בן מנחם | 6 במאי 2024 | גיאו-פוליטיקה | 2 דק׳

ירדן עוקבת אחר הנעשה ברפיח – ומייחלת למיטוט חמאס | פרשנות

המודיעין הירדני עוקב מקרוב אחרי ההתפתחויות בחזית רצועת עזה והאפשרות שישראל תכבוש בסופו של דבר את אזור רפיח. פעולה כזו שוב תגביר את המתיחות הפנימית בתוך ירדן, ואת הניסיון של חמאס, בשיתוף עם איראן, להתסיס את הרחוב הירדני נגד שלטונו של המלך.

גורמי ביטחון בישראל אומרים כי מה שמדאיג יותר את המלך הירדני הוא שישראל לא תשלים את המלאכה, ולא תמוטט בסופו של דבר את שלטון חמאס ברצועה. אי השגת המטרה הזו, שנקבעה על ידי הקבינט הביטחוני בישראל כאחת ממטרות המלחמה, היא הרת אסון לישראל בכל כל מה שקשור להרתעה שלה במזרח התיכון; אבל על פי גורמי הביטחון, היא הרת אסון גם כלפי ירדן.

לתנועת חמאס יש אחיזה חזקה בתוך ירדן, שרוב תושביה הם פלסטינים, כ-70 אחוזים במספר, וגם השפעה אינטנסיבית על הלכי הרוח ברחוב. היא פועלת מאז תחילת המלחמה, בגלוי, ביחד עם תנועת "האחים המוסלמים" ובשיתוף עם איראן, לערער את יציבות המשטר הירדני כדי להפילו.

Jordan's King Abdullah II stands during the signing of agreements between Spain and Jordan at La Moncloa palace in Madrid on June 19, 2023. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP) (Photo by JAVIER SORIANO/AFP via Getty Images)

עבדאללה מלך ירדן, 19 ביוני 2023 | צילום: JAVIER SORIANO/AFP via Getty Images

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הגנרל אחמד ואהידי, מפקד משמרות המהפכה, 30 במאי 2024
האיש החזק בטהראן? | פרשנות

יוני בן מנחם

טקס החתימה על ההסכם בפנטגון בוושינגטון, 13 באפריל 2026
מאחורי ההכרזה של ארה"ב ואינדונזיה על מסגרת חדשה לשיתוף פעולה ביטחוני 

דורון פסקין

איראנים מתאבלים על מותו של המנהיג העליון, עלי ח'מינאי, 1 במרץ 2026
מדוע מתעכבת קבורתו של ח'מינאי? | פרשנות

יוני בן מנחם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ונשיא סוריה, אחמד א-שרע, 4 בפברואר 2025
טורקיה וסוריה מהדקות עוד יותר את השותפות ביניהן; בישראל עוקבים בדריכות | פרשנות

יוני בן מנחם

הפגנה של תומכי חיזבאללה בביירות, 11 באפריל 2026
על רקע הקריאות לפירוק חיזבאללה מנשק והשיחות עם ישראל – המתיחות בלבנון מחריפה | פרשנות

יוני בן מנחם

אילוסטרציה: מגזין אפוק
היורש והאפוקליפסה: המשטר שאחרי ח'מינאי

מאיה מזרחי

שתפו: