זכויות חולי פרקינסון - כל מה שצריך לדעת על הזכויות ואיך לממשן
כניסה
הרשמה לניוזלטר

מחלת הפרקינסון מציבה אתגרים לא פשוטים בפני חולים ובני משפחתם. אולם חולי פרקינסון לא צריכים להתמודד לבד. מגיעות לכם זכויות, תמיכה וסיוע – ואנחנו כאן כדי להראות לכם איך להילחם ולקבל את מה שמגיע לכם.

תוכן שיווקי | 3 ביוני 2025 | תוכן שיווקי | 4 דק׳

זכויות חולי פרקינסון – כל מה שצריך לדעת על הזכויות ואיך לממשן

פרקינסון היא מחלה נוירולוגית מתקדמת, אשר ככלל אינה מקצרת את תוחלת החיים באופן משמעותי, אך משפיעה באופן ניכר על איכותם. כך, לצד התסמינים המוכרים כגון רעד וקשיון שרירים, רבים מהחולים מתמודדים גם עם קושי בהליכה, שינוי בדיבור ובמבע הפנים, ירידה קוגניטיבית, חרדה, דיכאון ועוד.

בשל ההשפעה הרב-מערכתית של המחלה, קיימת חשיבות מיוחדת להכרת זכויותיהם של חולי פרקינסון ולמימושם המלא. במאמר זה נסקור את ההטבות העיקריות מהן להם זכאים חולי פרקינסון ונסביר כיצד ניתן להגיש בקשות ומה חשוב לצרף.

קצבת נכות כללית

חולי פרקינסון עשויים להיות זכאים לקצבת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי. לצורך קבלת הקצבה, על החולה להוכיח שהוא סובל מנכות רפואית משוקללת בשיעור של לפחות 60% (או 40% במידה ואחד הליקויים בשיעור של 25% לפחות), וכן שהנכות פוגעת באופן מהותי בכושר העבודה או התפקוד היומיומי.

גובה הקצבה משתנה בהתאם לדרגת אי-הכושר ולהכנסות החולה. בנוסף, קיימות תוספות עבור בן/בת זוג תלויים וילדים.

קצבת שירותים מיוחדים (שר"ם) או גמלת סיעוד

חולי פרקינסון במצב מתקדם עשויים להזדקק לעזרה רבה בפעולות יומיומיות (לדוגמא, רחצה, אכילה, התלבשות) ולעיתים להשגחה מתמדת. בהמשך לכך, המוסד לביטוח לאומי מציע שני מסלולי סיוע אפשריים, תלוי בגיל החולה.

חולי פרקינסון מתחת לגיל פרישה, אשר נזקקים לעזרה בפעולות היומיום או להשגחה מתמדת, עשויים להיות זכאים לקבל קצבת שירותים מיוחדים . הקצבה משולמת בכסף, ללא תלות בהכנסותיו או ברכושו של החולה.

חולי פרקינסון מעל גיל פרישה, אשר נזקקים לעזרה בפעולות היומיום או להשגחה מתמדת, עשויים להיות זכאים לקבל גמלת סיעוד. הגמלה משולמת בכסף אולם גם בשירותים בפועל. בניגוד לקצבת שירותים מיוחדים, גובה גמלת הסיעוד תלוי בהכנסות החולה.

הן קצבת שירותים מיוחדים והן גמלת הסיעוד מחייבים הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי, כולל מילוי טפסים, צירוף מסמכים רפואיים עדכניים, ולעיתים גם עמידה בפני וועדה רפואית.

הטבות ניידות

בנוסף לקצבאות ולסיוע תפקודי, קיימות גם הטבות משמעותיות בתחום התחבורה והניידות. כך, מחלת פרקינסון עלולה להוביל לבעיות בניידות ובכלל זה קושי ניכר בהליכה, תנועתיות מוגבלת בגפיים התחתונות, או צורך בכיסא גלגלים.

בהמשך לכך, חולי פרקינסון בעלי קשיים בניידות עשויים להיות זכאים להטבות שונות כגון קצבת ניידות חודשית, פטור ממכס וממס קנייה בעת רכישת רכב מותאם, הלוואה ללא החזר, ברכישת רכב חדש ותג נכה לרכב.

יש להגיש את הבקשה, בצירוף מסמכים רפואיים, לוועדה רפואית של משרד הבריאות (ולא לביטוח הלאומי). יצוין כי לא ניתן לקבל במקביל גם גמלת סיעוד וגם קצבת ניידות.

דמי פגיעה בעבודה

חולה פרקינסון שנפגע במהלך עבודתו, או שפיתח את המחלה עקב תנאי עבודתו, ואיבד בעקבות כך את כושר עבודתו, עשוי להיות זכאי לדמי פגיעה בעבודה מהמוסד לביטוח לאומי, ואף גמלאות נוספות כגון גמלת נכות.

דמי הפגיעה משולמים כתחליף זמני לשכר עבודה. הסכום מחושב לפי 75% מהשכר היומי הקובע, ועד לתקרה שנקבעת בחוק. ניתן לקבל את התשלום למשך תקופה של עד 91 ימים.

לצורך קבלת הקצבה, יש להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לדמי פגיעה בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים, לרבות אישור רפואי, אישור מהמעסיק (לשכירים) או תצהיר לעצמאים.

הטבות מיסוי

חולי פרקינסון עשויים להיות זכאים למגוון הטבות מס. הטבות אלו כוללות: פטור ממס הכנסה עד לתקרה מסוימת (במידה והחולה הוא בעל נכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה ואחת המחלות בשיעור של 40% לפחות); הקלות במס רכישה בהתאם לאחוזי הנכות; הנחה בדמי הסכמה לרשות מקרקעי ישראל וכן הקלות בארנונה.

על מנת לקבל את ההטבות יש להגיש בקשה לרשות הרלוונטית.

זכויות מול חברות ביטוח פרטיות

בנוסף לזכויות מול המדינה, חולי פרקינסון עשויים להיות זכאים לפיצויים גם ממסגרות ביטוח פרטיות, כגון ביטוח סיעודי, אובדן כושר עבודה, ביטוח חיים עם רכיב אובדן תפקוד ועוד.

לצורך מימוש הזכויות יש להגיש תביעה מסודרת לחברת הביטוח הכוללת טופסי תביעה לפי הפוליסה הספציפית, מסמכים רפואיים וכן חוות דעת רפואיות עדכניות.

זכויות מול קופת חולים

בנוסף לכל הזכויות שצוינו לפנים, חולה פרקינסון זכאי מול קופת החולים למגוון זכויות והטבות, בהתאם למצבו הרפואי ולשלב המחלה. הטבות אלו כוללות טיפולים רפואיים מותאמים, טיפולי פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, השתתפות במימון תרופות וציוד רפואי ושיקום.

במידה ולחולה יש ביטוח סיעודי של קופת החולים, והוא מתקשה בביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות,  ייתכן ויהיה זכאי לקבלת פיצוי חודשי. יודגש כי מימוש הזכויות גם בקופת החולים דורש יוזמה מצד החולה או בני משפחתו – פנייה לרופא המטפל, בקשה להפניה לשירותים הרלוונטיים, והגשת בקשות לזכאות.

אל תוותרו על זכויותיכם – העזרו בעורך דין

חולי פרקינסון מתמודדים מדי יום עם אתגרים רפואיים, תפקודיים ורגשיים, אך גם עם בירוקרטיה לא פשוטה. כמו כן, למרבה הצער, רבים מהחולים ובני משפחותיהם כלל אינם מודעים להיקף הסיוע לו הם זכאים.

לכן, חשוב לפעול באופן יזום, להגיש את הבקשות בליווי מסמכים רפואיים מתאימים, ולא להסס לפנות לייעוץ מקצועי של עורך דין בעל ניסיון במיצוי זכויות רפואיות.

עורך דין המתמחה בזכויות רפואיות יכול לסייע לכם להבין מה מגיע לכם, ללוות אתכם בהגשת התביעות, ולייצג אתכם מול הגופים הרלוונטיים. מעבר לכך, עורך דין מנוסה יודע לזהות כשלים בטיפול בתביעה, להכין אתכם לוועדות רפואיות, לערער על החלטות שגויות, ולוודא שתמצו את מלוא הזכויות המגיעות לכם לפי החוק.

זכרו: ליווי משפטי מקצועי אינו רק עניין של נוחות, אלא במקרים רבים מהווה תנאי למימוש זכויות שבלעדיו לא היו מתקבלות. לכן, אל תוותרו מראש. השקעה בהכוונה נכונה יכולה לחסוך לכם זמן, מאמץ ובעיקר עוגמת נפש.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
תמונה: BioViva
״הטיפול הזה יעשה אותי צעירה לתמיד״

בן קמינסקי

חיילי צה"ל בלבנון
לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף: כוחות צה"ל זיהו מספר רכבים בשטח לבנון עם חשודים במרחב אסור לתנועה

צוות מגזין אפוק

דובר צה''ל דניאל הגרי
דובר צה"ל: בניגוד לסיכום, חמאס לא העביר רשימת של החטופות שאמורות להשתחרר היום

צוות מגזין אפוק

צילום: רוני כנעני
"הילדה הזאת היא אפס מאופס"

דינה גורדון

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. הבחירות הקרובות לנשיאות מתוכננות לדצמבר 2023 | Ahmad Hassan/AFP via Getty Images
פרשנות: הבחירות לנשיאות מצרים מתקרבות. א-סיסי ינסה לנקוט ב"דרך האמצע"

איל לוינטר

צילום אווירי של אזור מסיבת סופרנובה ברעים | JACK GUEZ/AFP via Getty Images
"המנטרה הייתה: 'היום חוזרים הביתה, היום חוזרים הביתה. אישה, ילדים, אישה, ילדים'. זאת המנטרה, והולכים אל הלא נודע"

צוות מגזין אפוק

שתפו: