כניסה
הרשמה לניוזלטר

מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית של מערכת העיכול, המשתייכת לקבוצת המחלות הדלקתיות של המעי. מחלת…

תוכן שיווקי | 13 במרץ 2025 | תוכן שיווקי | 3 דק׳

החיים בצל קרוהן: כל מה שצריך לדעת על אבחון, טיפול ושגרה

מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית של מערכת העיכול, המשתייכת לקבוצת המחלות הדלקתיות של המעי. מחלת קרוהן יכולה לפגוע בכל חלק במערכת העיכול, מהפה ועד האזורים השונים במעי, אך לרוב היא משפיעה על החלק התחתון של המעי הדק או החלק העליון של המעי הגס. היא דורשת אבחון ספציפי ושינוי באורח החיים שיכול להרגיש קיצוני לפעמים, אבל טיפול נכון מבטיח שגרה כמעט נורמלית עבור המתמודדים עם המצב.

מהם התסמינים של מחלת קרוהן?

מחלת קרוהן גורמת לדלקת שחודרת עמוק לשכבות של רקמת המעי. הדלקת יכולה להופיע בקטעים לא רציפים של מערכת העיכול, ויכולים להיות אזורים בריאים שמוקפים באזורים מודלקים, למשל קיבה בריאה ותסמינים של דלקת בוושט ובמעי. התסמינים של המחלה משתנים בין אדם לאדם, והם תלויים במקום ההופעה של הדלקת ובחומרתה. אלו הם התסמינים הנפוצים של קרוהן:

כאבי בטן, התכווצויות ושלשולים

דם בצואה

עייפות וחולשה

ירידה במשקל ואובדן תיאבון

חום וכאבי פרקים

פיסטולות: חיבור או מעבר לא רגיל בין שני מקומות שלא מחוברים בדרך כלל, למשל לולאות של מעי או חיבור של המעי לעור או לאיברים אחרים

כמובן שאם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים ברשימה זה לא מעיד בהכרח שאתם מתמודדים עם מחלת קרוהן, אבל כדאי מאוד לגשת לרופא כדי לשלול את האופציה ולמצוא את המקור לחוסר הנוחות ולתסמינים שלכם.

עולם הרפואה עדיין לא משוכנע מדוע המחלה מופיעה, אבל ידוע שהיא מושפעת מהגנטיקה של המטופל, מהסביבה שלו ומהיכולת של מערכת החיסון שלו. זוהי מחלה שאי אפשר לרפא לחלוטין, אבל אפשר להתמודד איתה בהצלחה בעזרת הטיפול הנכון אחרי אבחון.

האבחון של מחלת קרוהן

אבחון מחלת קרוהן הוא תהליך מורכב שיכול לכלול כמה בדיקות. כמו שראיתם, התסמינים די דומים לבעיות מעי דלקתיות אחרות, ולכן צריך אבחון מדויק ככל האפשר כדי לגבש את תוכנית הטיפול המתאימה. הינה כמה מהבדיקות שתעברו לצורך האבחון:

בדיקות דם – לבדיקת סימנים דלקתיים, אנמיה וסימנים אחרים למחלה

בדיקות צואה – לשלילת זיהומים וסימנים דלקתיים ספציפיים

קולונוסקופיה – בדיקה שבה מוחדר אנדוסקופ דרך פי הטבעת כדי לבחון את המעי הגס ואת החלק התחתון של המעי הדק

גסטרוסקופיה – בדיקה המבוצעת דרך הפה לבחינת הקיבה והחלק העליון של המעי הדק

ביופסיה – לקיחת דגימות רקמה במהלך הקולונוסקופיה או הגסטרוסקופיה לבדיקה מיקרוסקופית של הרקמות

בדיקות הדמיה –צילומי רנטגן, CT,  MRIאו אולטרסאונד, שעוזרות לזהות סיבוכים ולהעריך את היקף המחלה

אפשרויות הטיפול במחלה והתמודדות איתה

אין בימינו תרופה שמרפאה מחלת קרוהן, אבל יש לא מעט דרכים לשלוט בתסמינים ואפילו לחיות פרק זמן ממושך בלי תסמינים בכלל. הטיפול מותאם אישית לכל חולה, בהתאם לחומרת המחלה ולתגובות של הגוף לטיפולים קודמים.

– תרופות – אנשים המתמודדים עם קרוהן מקבלים לרוב תרופות אנטי-דלקתיות, תרופות שמדכאות את מערכת החיסון, תרופות ביולוגיות, וגם אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים או פיסטולות. המטרה העיקרית של התרופות היא להפחית את חומרת התסמינים ואף להעלים אותם לגמרי (אם כי חשוב לזכור שהם בסופו של דבר יחזרו).

ניתוחים – לפעמים יש צורך בהתערבות כירורגית כדי לתקן פיסטולות ולנקז מורסות, ובמקרים חמורים יותר כדי להסיר חלקי מעי נגועים.

שינויים בתזונה ובאורח החיים – אנשים המתמודדים עם קרוהן צריכים לעשות שינויים ניכרים באורח החיים שלהם, למשל להימנע לחלוטין ממזונות שמחמירים את התסמינים שלהם. הם צריכים גם לסגל לעצמם שגרה של פעילות גופנית מתונה והפחתת מתח וחרדה, ולבנות תפריט תזונה מותאם אישית שיש בו הרבה סיבים מסיסים, חלבונים ומינרלים

סיכום

מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית שאין לה ריפוי מוחלט, אבל בעזרת אבחון נכון וקבלת הטיפול המתאים אפשר להפחית ואף להעלים את התסמינים לפרק זמן ממושך, וליהנות משגרת חיים נורמלית ככל האפשר. חשוב להתייעץ עם מומחים בתחום הרפואה כדי לקבל אבחון מדויק וטיפול מותאם אישית.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
עצרת "יום ירושלים האיראני" בכיכר טיימס, 5 באפריל 2024 | צילום: David Dee Delgado/Getty Images
בערים ברחבי ארה"ב נשמעו קריאות בעד טבח ה-7 באוקטובר ובעד השמדת ישראל וארה"ב

דורון פסקין

צילום: public domain
ההשלכות של תקיפת מתקני הנפט האיראניים | פרשנות

יוני בן מנחם

טנקים של צה"ל נעים לכיוון רצועת עזה, 7 בדצמבר 2023 | צילום: MENAHEM KAHANA/AFP via Getty Images
פרשנות: 100 ימים למלחמת ישראל בציר הרשע

יוני בן מנחם

כוחות צה"ל בצפון רצועת עזה, 19 במרץ 2025
גורמים מדיניים: ישראל נערכת לאפשרות של מתקפה רחבה ברצועת עזה באמצעות חמש אוגדות

יוני בן מנחם

מנהיג הימין בהולנד, חירט וילדרס, 9 ביוני 2024 | צילום:  NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images
חירט וילדרס: הושג הסכם מלא על הקמת ממשלה חדשה בהולנד

דורון פסקין

כמה עשרות מיליוני אזרחים מתו בבריה"מ תחת המשטר הזה. "כן, אבל היו דירות וחינוך בחינם!"

אלכס גורביץ'

שתפו: