כניסה
הרשמה לניוזלטר

הפילוסוף האנגלי ג'ון לוק, הנחשב ל"אבי הליברליזם", כתב לפני יותר מ-350 שנה ספר על האופן הנכון ביותר לחנך ילדים. עצותיו, כך נראה, אינן לגמרי מתיישבות עם התפיסה הליברלית הרווחת

מאיה מזרחי | 9 בנובמבר 2023 | פילוסופיה | 14 דק׳

אלוהים, מוסר וג'נטלמניות – כיצד אמור להיראות חינוך ילדים "ליברלי"?

רבים בישראל מחשיבים עצמם ליברלים, ורואים בפילוסוף האנגלי ג'ון לוק (1704-1632) אחד האבות המייסדים החשובים ביותר של הליברליזם. "ליברליות" מקושרת היום לחילוניות, להתרחקות מרעיונות מסורתיים, ולזכותו של האדם לממש את שאיפותיו כראות עיניו.

מעניין שלפני יותר מכ-350 שנה כתב לוק, המכונה על ידי רבים "אבי הליברליזם", סדרה של מכתבים מעניינים על חינוך, שאוגדו אחר כך בספר הנקרא Some Thoughts Concerning Education (1693) בו הוא פורש את האני מאמין החינוכי שלו. לוק האמין שהחינוך הוא הגורם החשוב ביותר בחייו של אדם – הוא זה שיקבע אם האדם יהיה מוסרי או לא, ולפיכך – גם אם החברה בכללותה תהיה מוסרית או לא. "אני חושב שאני יכול לומר שמכל האנשים שאנו נפגשים איתם, תשעה מתוך עשרה הם מה שהם, טובים או רעים, מועילים או אינם מועילים – לפי השכלתם. זה (השכלתם, מ"מ) מה שעושה את ההבדל הגדול באנושות", הוא כתב.

שנים בודדות לאחר פרסום הספר הוא תורגם לצרפתית, להולנדית, לשוודית ומאוחר יותר לגרמנית ולאיטלקית, והפך למדריך חינוך פופולרי בקרב המעמד הגבוה באירופה. לוק כתב את הספר על רקע שינויים בדרכי ההורות שנצפו כבר במאה ה-17: ההורים, ובמיוחד משפחות מהחברה הגבוהה, התמודדו מול פינוק יתר, חוסר משמעת וכניעה למאווייהם של הילדים. לוק כתב כי הורים רבים הודו שאיבדו את הידע כיצד לגדל את ילדיהם. הם היו עדים לשחיתות הנוער והתלוננו על כך. הסיבה, לטענתו, קשורה בטעויות שעשו עם הילד בגיל צעיר שהשפיעו על המשך חייו כנער וכמבוגר. אם ילד נולד עם מזג טוב – שפר עליו גורלו, אולם ילדים שנולדו כבעלי מזג לא טוב ונשארו כאלו – אזי האחראיים להפיכתם למבוגרים בעלי מזג רע הם ההורים, כתב לוק.

Science History Images/Alamy Stock Photo

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צילום: Shutterstock
טרילמת הברון מינכהאוזן – מדוע אין דרך לבסס באופן מוחלט אף טענה או אמונה

איל לוינטר

הרעות הגדולות של העולם – מלחמה, עוני ופשע, למשל – נתפשות במונחים שונים לגמרי בעיני בעלי ההשקפות הגדורות והלא גדורות
הספר שמסביר כל ויכוח פוליטי באמצעות תיאוריה אחת פשוטה

איל לוינטר

פרדוקס טוקוויל – ככל שהמצב משתפר, נהיה גרוע יותר

איל לוינטר

מה נשאר מאיתנו אחרי שנלך?

מאיה מזרחי

צילום: Shutterstock
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם שעמום? לחשוב על הנשמה

דינה גורדון

סיזיפוס מהמיתולוגיה היוונית. נענש על ערמומיותו ונגזר עליו לגלגל סלע במעלה הר רק כדי להגיע לפסגה ולצפות בו נופל חזרה מטה
מדוע לסבול זה טוב

מאיה מזרחי

שתפו: