רופאים ברחבי העולם מצליחים לחולל שינויים מהפכניים בטיפול במחלות אוטואימוניות, בבעיות קשב וריכוז, ובעתיד אפילו בהתמודדות עם גידולים סרטניים – באמצעות מנגנונים פסיכולוגיים פשוטים
רקפת תבור | 4 ביולי 2022 | מדע וטכנולוגיה | 15 דק׳
מחקרים אחרונים מראים שאפשר "לעבוד" על הגוף להאמין שהוא ממשיך לקבל תרופה, בזמן שהוא לא
מריט פליס (Marette Flies), ילדה חייכנית ומתולתלת ממיניאפוליס, אהבה במיוחד לנגן בחצוצרה. אולם בגיל 11 משהו החל להשתבש – מערכת החיסון שלה החלה לפגוע ברקמות גופה. "הרופא לא רצה שאמשיך לנגן, הוא אמר: 'זה גרוע לריאות שלך, זה גרוע לריאות שלך, למה את עדיין מנגנת בחצוצרה?', ואני אמרתי: 'כי אני רוצה. אני אוהבת מוסיקה', סיפרה פליס על התקופה בה אובחנה כחולת זאבת – מחלה אוטואימונית כרונית.
הרופאים ניסו תחילה לתת לה סטרואידים במטרה לרסן את התהליכים הדלקתיים בגוף, אבל אלו לא הועילו. בגיל 13 כבר נטלה פליס מגוון תרופות שהובילו לתופעות לוואי קשות: פניה התנפחו, שיערה נשר, היא סבלה מכאבי ראש קשים, ובעקבות פגיעה ביכולת של דמה להיקרש, היא גם סבלה מדימומים חמורים.
בלית ברירה, נאלצו הרופאים להזריק לה פעם בחודש ציטוקסן (המוכרת גם כ-Cyclophosphamide) – תרופה חזקה המשמשת אצל חולי סרטן בתור כימותרפיה ואצל נפגעי מחלות אוטואימוניות, כמו זו שחלתה בה פליס, לדיכוי מערכת החיסון בניסיון למנוע ממנה לתקוף את הגוף. הרופאים ידעו שלתרופה תופעות לוואי חמורות הפוגעות בכליות ובכבד, אבל לא הייתה להם ברירה אחרת.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו