מחקר חדש חושף שהשיניים שלנו מתעדות רגעים משמעותיים בחיינו כמו מחלות ומצוקות, ויכולות אף לחשוף פרטים נסתרים על ההיסטוריה של המין האנושי
רקפת תבור | 15 באוקטובר 2020 | מדע וטכנולוגיה | 7 דק׳
מה שהשיניים יודעות על ההיסטוריה שלנו
לכל בר דעת ידוע שכאשר הוא רוצה ללמוד על ההיסטוריה של עץ כלשהו, כל שעליו לעשות הוא להתבונן בטבעות שבגזע העץ. הטבעות חושפות את ההיסטוריה שלו ופרטים על התקופה בה גדל. בחודשי האביב ובתחילת הקיץ, תקופה בה העץ צומח באופן מואץ, הגזע שלו מתעבה מהר יחסית וגדילתו מתועדת – הטבעת החדשה שצומחת ומקיפה את הגזע נראית רחבה, בהתאם לצמיחה המואצת שלה. בחודשים הבאים, כשמהירות הצמיחה מאטה לקראת הסתיו, נבנית על הגזע טבעת חיצונית נוספת, רק שהפעם היא דקה יותר בהתאם לצמיחה האיטית שלה.
כך ניתן ללמוד על גילו של העץ, בעיקר באזורים שאינם מדבריים ושבהם הצמיחה סדירה שנה אחר שנה. אם עברו על העץ שנים מאתגרות נוכל לראות זאת, כיוון שהצמיחה האיטית תשאיר בגזע טבעות דקות יותר.
באופן דומה, התבוננות בגזעי עצים יכולה ללמד על מזג האוויר ששרר באזורים שונים ברחבי העולם באלף השנים האחרונות. לא לחינם יסד מִנהל האוקיאנוסים והאטמוספירה הלאומי האמריקני (NOAA) את "בנק המידע הבין-לאומי לטבעות עצים", מאגר מידע המאגד את נתוני טבעות העצים מיערות רבים ברחבי העולם.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו