הפסיכולוג המפורסם פיליפ זימברדו אסף קבוצה של מומחים כדי שתחקור מה גורם לאנשים לעשות טוב, או ליתר דיוק – להתנהג בהרואיות במצבי סכנה. פרופ' ארי קוהן, ממובילי הפרויקט, מספר על המסקנות שאליהן הגיעו
מאיה מזרחי | 7 במרץ 2024 | פסיכולוגיה | 16 דק׳
פרויקט הדמיון ההרואי – כיצד לטפח אנשים אמיצי לב בחברה
עשרות אנשים מתים בכל שנה בניו יורק לאחר שנפלו למסילת הרכבת התחתית. כמעט בכל פעם שכזאת יש "עומדים מהצד" רבים הבטוחים שהם יעזרו לאנשים שבצרה, אך בזמן אמת אינם עושים כלום. לצידם צצים מספר מקרים של "גיבורי רכבת תחתית", היוצאים מהקהל ומסכנים את חייהם כדי להציל אדם אחר.
ווסלי אוטרי, פועל בניין מניו יורק, הוא אחד מהם. בינואר 2007 חיכה אודרי, יחד עם שתי בנותיו, לרכבת במנהטן, כשלפתע ראה גבר עובר פרכוס אפילפטי ונופל לפסי הרכבת. אוטרי הבחין באורות הרכבת שהגיעה במהירות, וקפץ בלי לחשוב אל הפסים. הוא חשב שיוכל להוציא את הגבר החוצה, אך הבין שלא יהיה לו די זמן לעשות זאת. במקום זאת, הוא גלגל את עצמו יחד עם הגבר לתעלה שבין הפסים וגונן עליו בגופו בעת שהרכבת עברה מעליהם. שניהם ניצלו. אוטרי הוכתר ל"גיבור הרכבת", וצורף לרשימת 100 האנשים המשפיעים של שנת 2007 במגזין טיים.
מתברר שאוטרי משתייך לקבוצה, מצומצמת יחסית, של אנשים שפעלו באומץ לב בזמן שהיה להם הכי קשה לעשות זאת, וגם הכי מסוכן. מחקרים מראים שרובנו חווים בזמנים קריטיים של סכנת חיים את אפקט "העומדים מהצד", ואיננו נוקטים פעולה.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו