מחקרים עכשוויים מצביעים על הדרך לעשות זאת, גם כשזה נראה כמו משימה בלתי אפשרית
מאיה מזרחי | 10 בנובמבר 2020 | פסיכולוגיה | 18 דק׳
כיצד לגרום לאנשים לשנות את דעותיהם?
כולנו יודעים כמה קשה לשנות את דעותיו הפוליטיות של מישהו. כמעט כל אחד מאיתנו נקלע בחייו לוויכוח פוליטי, סוער יותר או פחות, עם בני משפחה או עם חברים לעבודה, וחווה על בשרו את התחושה שלא משנה מה יגיד, הוויכוח לא יסתיים בהנהון ובהסכמה, אלא במקרה הטוב באמירה של "טוב, בוא נשנה נושא".
המחקרים בנושא גם הם די ברורים: אפשר להשפיע על דעות של אנשים בנושאי צרכנות ובנושאים הקשורים בידע כללי, אבל כשזה מגיע לדעות פוליטיות וערכיות מדובר באגוז קשה מאוד לפיצוח. מרבית המחקרים בתחום מראים שברגע שמתגבשת אצל הילד או הנער דעתו הפוליטית, היא אינה נוטה להשתנות במשך כל חייו. לא משנה כמה מתאמצים להציג בפניו עובדות הסותרות את דעתו, הוא אינו משנה אותה, אלא בדיוק להפך. סקירה שערכו חוקרים מאוניברסיטת מישיגן ומאוניברסיטת ג'ורג'יה בקרב מאות אנשים הראתה כי ברגע שהציגו להם עובדות הסותרות את תפיסתם, אמונתם במפלגה המייצגת אותם רק הלכה והתחזקה.
ההנחה המקובלת בתחום היא שהדעה הפוליטית שלנו נוצרת עקב השפעתם של מספר גורמים שקשה לשלוט בהם. חלקם פיזיולוגיים – כמו גנטיקה, טוענים חוקרים מאוניברסיטת סידני שבחנו את הגנים של יותר מ-12 אלף תאומים בחמש ארצות שונות. המדען שהוביל את הניסוי, האפידמיולוג הגנטי פיטר האטמי, הסביר כי האופן בו אנו מעבדים מידע עובר בתורשה, ובאופן טבעי זה משפיע על הדעות הפוליטיות שלנו. סיבה פיזיולוגית נוספת לבחירה בימין או בשמאל קשורה במבנה המוח שלנו, טוענים חוקרים מאוניברסיטת ניו יורק.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו