מחקרים שנערכו לאורך השנים משקפים תופעה פסיכולוגית ורוחנית עוצמתית: הציפיות שלנו מהזולת יכולות לעצב את גורלו – ולהשפיע על החברה כולה
ד"ר משה רט | 6 במרץ 2025 | מחשבות | 4 דק׳
אפקט פיגמליון וגיבורי-על: כשאמונה יוצרת גבורה
הסרט סמאריטן (2022) נפתח בסיפורם של שני אחים תאומים שנולדו עם כוחות על – סמאריטן ונמסיס. בעוד סמאריטן הפך לגיבור-על המגן על העיר, נמסיס צעד בדרך ההפוכה והפך לנבל. היריבות ביניהם הגיעה לשיאה בעימות עוצמתי, שבסופו נראה כי שניהם קיפחו את חייהם. כעת, 25 שנים לאחר הקרב הגורלי, ישנם עדיין כאלה המאמינים שסמאריטן חי – והוא מסתתר אי שם.
אחד המעריצים הנלהבים של סמאריטן הוא סם, ילד שמקדיש את זמנו לחיפוש אחר גיבור-העל האבוד. כאשר שכנו, ג'ו סמית' – פועל זבל מבוגר וחידתי – מציל אותו מידי בריונים תוך הפגנת כוחות-על בלתי רגילים, סם משתכנע שזהו סמאריטן האגדי בכבודו ובעצמו. לנוכח גל הפשע והאלימות המשתולל בעיר, סם מנסה לשכנע את ג'ו לשוב ולהילחם ברוע, אך האחרון, מצולק מעברו, מתכחש לזהותו וטוען כי ימיו כגיבור הסתיימו. אולם כאשר איום חדש עולה ומסכן את חיי סם, ג'ו נאלץ להתעמת עם עברו ולשוב לשדה הקרב.
וכאן מגיעה התפנית המפתיעה של הסרט: ג'ו אינו סמאריטן כפי שסם חשב – אלא דווקא נמסיס. הקרב האגדי שבו נהרג אחיו טלטל אותו עד היסוד, ובעקבותיו החליט לזנוח את דרכו האפלה ולחיות בבדידות. מפגשו עם סם והאירועים הדרמטיים שפקדו את העיר גרמו לו לראשונה להפוך לגיבור אמיתי, ולא לחזור להיות מה שהיה. בסופו של דבר, ג'ו מוצא את ייעודו לא כנמסיס של העבר, אלא ככוח של צדק בהווה.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו

מה שבאמת דחף את נמסיס להשלים את השינוי ולהפוך לגיבור היה אמונתו התמימה של סם בכך שהוא כזה מלכתחילה | אילוסטרציה: מגזין אפוק