בעולם שהולך ומסתבך, משדה הקרב ועד ליחסים אישיים, אנו נלכדים בתחכום יתר שעלול לעוור אותנו למציאות הפשוטה
ד"ר משה רט | 10 באוקטובר 2024 | מחשבות | 3 דק׳
לחזור לחשיבה הפשוטה | דעה
העולם היום נעשה כל כך מורכב ומסובך. פעם, אם רצית להילחם במישהו, היית לוקח כמה אנשים עם גרזִינים וחרבות ומסתער קדימה; ואם היית רוצה להיות ממש אסטרטג, אז גם היית צריך לדעת על איזו גבעה להציב קשתים ומאיפה לאגף את האויב עם הפרשים. היום, לעומת זאת, קשה לדמיין אפילו את רמת התחכום והמורכבות הנדרשת לפעולות מהסוג שאנו רואים בימים אלה, מאיסוף המודיעין בשטח ועד לכל המערכות הקשורות לשיגור הטיל מהמטוס למטרה, וכל מה שבאמצע ומסביב. וזה עוד רק במבצע נקודתי, שלא לדבר על מערכה כוללת.
המורכבות העצומה הזו נמצאת בכל התחומים שפעם היו פשוטים יותר – זה יכול להיות בכלכלה, במשפט, בתעשייה או בכל דבר. באופן מעניין, גם ההלכה היהודית התפתחה באופן שהפך אותה למורכבת ולפעמים מסובכת ביותר, וספרים שלמים נכתבו על האופן המדויק שבו יש לקיים הלכה כזו או אחרת (לא ניכנס כאן לשאלה האם זה מצב רצוי או לא).
לכאורה, זוהי מציאות מבורכת. אמנם נהיה מסובך יותר לעשות דברים, אבל במבחן התוצאה, החיים נעשו טובים לאין שיעור מאשר בעבר. הטכנולוגיה המתקדמת, התשתיות והמערכות השונות מעניקים לאנשים שפע, ביטחון ואפשרויות רבות. אבל למציאות זו יש גם צדדים בעייתיים, ואחד מהם הוא הסתבכות במורכבות-יתר בתחום המחשבתי והערכי. ביידיש היו אומרים שזה ההבדל בין "חוּכֶם" ל"אוֹיבֶּער-חוכם" – אחד שמנסה להיות חכם יתר על המידה, וכתוצאה מכך הולך לאיבוד מרוב מחשבות, אפשרויות ומורכבויות.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו