מה יקרה אם האנושות תיעלם יום אחד?
ד"ר משה רט | 11 באוקטובר 2022 | מחשבות | 3 דק׳
האם העולם מבריא כשהאנושות חולה
"יותר מכול הם אוהבים להרוס...להרוס...ולהרוס". את המילים האלה, שנאמרו על רקע סצנות קודרות של בנייני ענק קורסים ופיצוצים גרעיניים, שמעתי כילד בפתיחה של אחת מסדרות האנימציה האהובות ששודרו בארץ – "טוב-טוב הגמד". גיבורי הסדרה היו גמדים חביבים שחיו ביער בהרמוניה עם בעלי החיים, אולם נראה שדעתם על בני האדם ועל הטרולים שחיו ביער הייתה שלילית למדי, והמסר שרצו להעביר יוצרי הסדרה באמצעותם נחקק בי היטב. רק כשגדלתי עלה בדעתי שכדי שיוכלו להרוס, מן הסתם צריכים בני האדם לבנות קודם. ואם הם בונים, כנראה שהם אוהבים לא רק להרוס.
בשנת 2020, כאשר הקורונה הייתה בשיאה וברחבי העולם הסתגרו אנשים בבתיהם, הופיעו ברשת תמונות שונות תחת הנושא "העולם מבריא". כותרת במגזין המדע של ה-BBC, למשל, קראה "כיצד הכחדת המין האנושי תשנה את כדור הארץ". בתמונות המצורפות לכתבה ובאלו שהופצו ברשת נראו בעלי חיים משוטטים ברחובות השוממים, ונשמעו טענות לפיהן הפחתת הפעילות האנושית הובילה לשיפור הסביבה מבחינת פליטת גזים, זיהום אוויר וכדומה. אני לא יודע אם יש אמת בטענות אלה, אולם מה שמעניין הוא השימוש במינוח "העולם מבריא" דווקא בזמן של מגפה משתוללת ומיליוני חולים ומתים. המסר הסמוי היה שבני האדם הם המחלה האמיתית: הם אלה שמזהמים, הורסים ומשחיתים את העולם, ורק כאשר הם מסתלקים ממנו הוא יכול להחלים ולהבריא.
אין מי שחולק על חשיבות השמירה על הטבע ועל איכות הסביבה. אין גם מי שחולק על כך שבני האדם גורמים לזיהום רב ולנזקים אקולוגיים. אולם חשוב להיזהר שלא לחצות את הקו הדק, המבדיל בין אהבת הטבע לשנאת האנושות. התפיסה לפיה בני האדם הם מחלה, לא רק חוטאת ברומנטיזציה מופרזת של הטבע, אלא מובילה לרגשות שליליים, שנאה, פסימיות וייאוש. אם אנחנו נגיף או זיהום, למה שנרצה לתרום לקִדמה, לילודה, לסיוע לאחרים? אולי עדיף שפשוט נעזוב את העולם, באופן פסיבי או אקטיבי, ונחזיר אותו לחיקה הירוק והחמים של אימא טבע?
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו