מדוע אוטוריטריות נחוצה לנו, על פי כמה אנשי אקדמיה
ווסלי ג'יי סמית | 13 בפברואר 2022 | מחשבות | 6 דק׳
סמוך על הדיקטטור
עדיין לא ברור האם וריאנט חדש יחליף את האומיקרון, או שמגפת הקורונה תלך ותדעך. עם זאת, אפשר כבר לסכם ולומר שהמגפה לימדה ממשלות ברחבי העולם כלל ברזל אחד: ברגע שמגדירים מצב כלשהו כ"מצב חירום", מיד יינתנו להן סמכויות מיוחדות להנהיג כמעט כל מדיניות שיחפצו בה, במיוחד כזו המפרה את חירויות הפרט ובימי שגרה לא הייתה מתקבלת על הדעת. כגון הגבלת תנועה למרחק 500 מטר מהבית, סימון אנשים באמצעות צמידים, פגיעה חמורה בעסקים, מעקבים דיגיטליים אחר אזרחים ועוד.
כלל הברזל הזה הופנם עמוק כל כך, שעתה כמה מוחות מציעים ללמוד מהמגפה וליישם אותו גם בתחומים אחרים, כגון משבר האקלים. ברגע שיוגדר משבר האקלים כ"מצב חירום לאומי", יוכלו הממשלות, למען עתיד ילדינו וביטחון כדור הארץ, לקבוע כמעט כל מדיניות שיחפצו בה, גם כזו המגבילה את חופש הפרט. כל עוד יש לה מטרה הגיונית – צמצום דרסטי של הפליטות המזהמות בניסיון נואש להציל את חיינו כאן – היא תתקבל כלגיטימית אפילו אם היא מפרה זכויות אדם.
טענה כזו פורסמה לאחרונה בכתב העת האקדמי American Political Science Review, אחד מכתבי העת המקצועיים המובחרים והמשפיעים בעולם. מחבר המאמר, שכותרתו "לגיטימיות פוליטית, אוטוריטריזם ושינויי אקלים", מפטיר כי יהיה צורך לצמצם את חירויות הפרט משום שהפרט מסרב לנהוג על פי עצת המומחים ומוביל את העולם לאסון אקלימי.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו