בפילוסופיה המודרנית קיימים שני זרמים מרכזיים שניסו להשיב על השאלה "מהו מעשה מוסרי": התועלתנות והדאונטולוגיה. הגישה…
ד"ר משה רט | 13 בדצמבר 2020 | מחשבות | 3 דק׳
מהו המעשה המוסרי?
בפילוסופיה המודרנית קיימים שני זרמים מרכזיים שניסו להשיב על השאלה "מהו מעשה מוסרי": התועלתנות והדאונטולוגיה. הגישה התועלתנית, מבית מדרשו של ג'ון סטיוארט מיל, טוענת שהטוב פירושו הנאה, וממילא מעשה הוא טוב ככל שהוא מרבה הנאה או מפחית סבל. המטרה היא החשובה.
לעומת זאת, הגישה הדאונטולוגית, מבית מדרשו של קאנט, טוענת שלמעשים יש ערך מוסרי, חיובי או שלילי, בפני עצמם – בלי קשר לתוצאותיהם. המוסר הוא מערכת של חובות אוניברסליות הנובעות משכל האדם ומטבע המציאות, ויש לפעול לפיהן בכל מקרה, בלי שיקולי תועלת והנאה.
רוב הדילמות המוסריות מתעוררות סביב ההתנגשות בין שתי גישות אלה. לפי הגישה התועלתנית, כל עוד המטרה הסופית היא ריבוי הנאה ומיעוט סבל, הרי שכל מעשה שמוביל אליה הוא מוסרי. לפי הדאונטולוגיה, לעומת זאת, המטרה אינה מקדשת את האמצעים, ויש מעשים שלא ייעשו בשום אופן – גם אם ייחרב העולם. סרטים כמו Unthinkable מחדדים דילמה זו עד הקצה: האם מותר לענות את אשתו וילדיו של מחבל לנגד עיניו, כדי לגרום לו להודות היכן הטמין פצצה גרעינית מתקתקת העלולה להרוג מיליונים? האם התועלת של הצלת המונים מצדיקה פגיעה קשה ביחידים חפים מפשע?
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו