בשנים האחרונות נצפית מגמה מעניינת – אזרחים במדינות דמוקרטיות בצפון אמריקה ובמערב אירופה הופכים להיות ציניים…
9 בנובמבר 2017 | מחשבות | 2 דק׳
דעיכת הדמוקרטיה
בשנים האחרונות נצפית מגמה מעניינת – אזרחים במדינות דמוקרטיות בצפון אמריקה ובמערב אירופה הופכים להיות ציניים לגבי ערכה של הדמוקרטיה – הם פחות ופחות מאמינים שבכוחם להשפיע על המדיניות הציבורית במדינתם, ומגלים אהדה למערכות אוטוריטריות, לפי מחקר שהתפרסם בכתב העת Journal of Democracy (Foa&Mounk, The Danger of Deconsolidation).
בארה"ב, למשל, אנשים שנולדו בין שתי מלחמות העולם מחשיבים את הדמוקרטיה כערך כמעט מקודש – כשהחוקרים ביקשו מהם לדרג בין 1 ל-10 עד כמה הכרחי עבורם לחיות בדמוקרטיה, 72 אחוז דירגו 10. דבר דומה קרה במדינות אחרות, כמו הולנד, למשל, שם 55 אחוז מילידי אותה תקופה נתנו ציון דומה. אולם אצל דור ה-Y (אנשים בגיל 20-30) התגלתה תמונה שונה. רק אחד מכל שלושה אמר שחשוב מאוד לחיות בדמוקרטיה ונתן ציון 10.
החוקרים מראים שבעבר, צעירים האמינו יותר בדמוקרטיה, אולם כיום בקרב הצעירים יש נטייה חזקה יותר לרדיקליות פוליטית. אחד הביטויים לכך הוא ירידה בהשתתפות בפעילויות פוליטיות על צורתן השונות – כמו התפקדות למפלגה מסוימת. הירידה בפעילות הפוליטית נצפתה החל משנות ה-60 של המאה הקודמת, ואילו דור ה-Y כבר לוקח חלק קטן יותר מהוריו במערכות הפוליטיות הדמוקרטיות. ירידה דומה קיימת גם בהשתתפות בקרב ארגוני זכויות אדם ועזרה הומניטרית. שיעור ההשתתפות בארגונים כאלה בקרב צעירים הוא כיום כמחצית משיעור ההשתתפות שהיה להוריהם כשהיו צעירים.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו