כיצד הפך הצהוב מצבע המסמל קדושה לצבע המייצג תכונות רעות; איזו אבן כחולה משכה אליה שליטים ובני מלוכה; ומדוע השחור סימל לאורך ההיסטוריה גם את החיובי. צללנו לספריו של פרופ' מישל פסטורו כדי להבין את משמעות הצבעים היום ובהיסטוריה
דינה גורדון | 7 באוגוסט 2023 | חברה והיסטוריה | 16 דק׳
להבין את הצבע – מה סימלו הצבעים בהיסטוריה, ומדוע המשמעות של חלקם התהפכה
"מהו הצבע האהוב עליכם?" – שאלה זו חוזרת על עצמה במשאלי דעת קהל שנערכו במערב אירופה ובארה"ב החל משנות ה-80 של המאה ה-19 ועד ימינו, כותב מישל פסטורו, פרופ' להיסטוריה של ימי הביניים באוניברסיטת École Pratique des Hautes Études הצרפתית. השאלה מעניינת משום שהעדפות של צבעים בתקופות שונות הן אינן עניין של טעם אישי בלבד, אלא ביטוי להשקפות תרבותיות וחברתיות. העדפות אלה מוצגות לא רק באמנות, אלא גם בפוליטיקה, בחברה ובספורט.
מתוצאות המשאלים עולה כי כחול הוא הצבע המועדף על 50-45 אחוז מהציבור, אחריו ירוק עם 18-15 אחוז, אחר כך אדום עם כ-12 אחוז, שחור 10-8 אחוז, והרחק למטה מופיע צהוב עם פחות מחמישה אחוזים. תוצאות המשאלים נשארו יציבות לאורך כל השנים בהן נערכו, כותב פרופ' פסטורו. "למרות ההופעה של חומרים חדשים ואמצעי תאורה חדשים, למרות כל השינויים בחברה והשינויים ברגישויות, התוצאות כמעט שלא השתנו מדור אחד לשני".
פרופ' פסטורו פרסם לאורך כארבעה עשורים סדרה של ספרים שכל אחד מהם עוסק בהיסטוריה של צבע אחר, מתקופת האבן ועד ימינו. הסדרה כוללת את הצבעים: כחול, אדום, ירוק, שחור, לבן וצהוב.
רוצה לקרוא עוד?
להמשך קריאה הירשמו או התחברו